of 58952 LinkedIn

Gemeenten geven iets meer geld uit aan opleiding en ontwikkeling

Gemeenten geven iets meer geld uit aan opleiding en ontwikkeling
Bestuursacademie Nederland Reageer

Gemeenten geven iets meer geld uit dan voorheen aan opleiding en ontwikkeling. Dat is een van de conclusies uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2018 van het A&O fonds Gemeenten.

Gemeenten in ontwikkeling

Gemeenten hebben te maken met grote veranderingen. Denk aan technologische ontwikkelingen, groei en nieuwe wetgeving. Dat is echter niet terug te zien in de inspanningen die gemeenten leveren op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Al jaren wordt ingezet op vakinhoudelijke trainingen en persoonlijke effectiviteit. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2018 van het A&O fonds Gemeenten.


Ruim 1000 euro per medewerker

In 2018 gaven gemeenten 1,8 procent van de loonsom uit aan opleidingskosten. Dat komt neer op gemiddeld € 1.042 per medewerker. Dat is iets meer dan in 2017. In 2017 is het gemiddelde bestede bedrag aan opleidingen nog € 1.003 per medewerker en gaven gemeenten 1,7 procent van de loonsom uit aan opleidingen.


Kleine gemeenten

Vooral in kleine gemeenten met minder dan 20.000 inwoners steeg het percentage van de loonsom dat men uitgaf aan opleidingskosten van 1,4 procent naar 1,9 procent. In die categorie zijn de gemiddelde opleidingskosten per medewerker gestegen van € 961 naar € 982. Bij gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners was er sprake van een daling van gemiddelde opleidingskosten per medewerker. 58 procent van de gemeenten gaf in 2018 het grootste deel van het opleidingsbudget uit aan vakinhoudelijke ontwikkeling.


Nieuwsgierig geworden?

Meer weten over de resultaten uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2018? Klik dan hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!