of 60715 LinkedIn

Focus op cultuur cruciaal bij implementatie Omgevingswet

Focus op cultuur cruciaal bij implementatie Omgevingswet
Bestuursacademie Nederland Reageer

De Omgevingswet is meer dan een bundeling, vereenvoudiging en decentralisatie van alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. De invoering van de Omgevingswet moet ook leiden tot een andere manier van werken. Centraal staan hierbij: een integrale aanpak, meer samenwerking en meer draagvlak voor plannen en activiteiten. Hierbij is er ruimte voor initiatieven die meer creativiteit, out-of-the-boxdenken en consensus opwekken. De rol van de overheid is daarin minder bepalend. De overheid is meer regisseur, en minder politieagent.

Maar hoe werkt dat? Gaat het recht van de sterkste niet te veel overheersen? En hoe houden we met het nieuwe ‘ja, mits’ het algemeen belang goed in het vizier? De invoering van de Omgevingswet is niet alleen rozengeur en maneschijn. Er zijn genoeg kritische kanttekeningen te maken, ook binnen de organisatie. ‘Dat doen we toch allang, waarom moet het dan anders?’, ‘Dat gaat nooit werken, oude wijn in nieuwe zakken’, ‘Straks bepalen de projectontwikkelaars de regels’, ‘Dan gaan de burgers zeker vertellen hoe ik mijn werk moet doen?’. Deze en nog meer tegenwerpingen vallen de project- en procesmanagers ten deel die bezig zijn met de invoering van de Omgevingswet.
 
Hoe gaat u om met deze kritiek en weerstand tegen de komst van de Omgevingswet? Om echt te kunnen overtuigen is het uitermate belangrijk om de focus te leggen op de cultuurverandering. En om daarbij niet alleen te kijken naar de maatschappij en de bestuurscultuur, maar vooral naar de eigen organisatiecultuur. Want we willen straks natuurlijk niet in een situatie belanden waarin we ‘ja, mits’ zeggen, maar ‘nee, tenzij’ doen.


Draagvlak creëren, maar hoe?

Draagvlak voor de Omgevingswet begint met het gebruiken van de juiste tools en het leveren van maatwerk in de eigen organisatie. Hoe? De trainingen en opleidingen van Bestuursacademie Nederland geven niet alleen inzicht in de huidige en de toekomstige situatie. Ze bieden vooral kennis van en inzicht in het realiseren van een cultuuromslag. Het volledige opleidingsaanbod vindt u hier.

 

Door: Dick Spel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!