of 60264 LinkedIn

Effectief beïnvloeden als strategisch adviseur

Effectief beïnvloeden als strategisch adviseur. Hoe creëert u draagkracht, zonder dat u de relatie schaadt?
Bestuursacademie Nederland Reageer

Als strategisch adviseur wilt u natuurlijk dat uw adviezen zo veel mogelijk worden opgevolgd. Andere belanghebbenden overtuigen van uw visie is dan ook essentieel. Maar hoe doet u dat? Hoe creëert u draagkracht, zonder dat u de relatie schaadt?

Omgaan met complexe vraagstukken als strategisch adviseur

Waarschijnlijk heeft u het zelf als strategisch adviseur binnen de overheid al gemerkt: in de afgelopen jaren heeft er een flinke verschuiving plaatsgevonden. U en uw organisatie krijgen steeds meer te maken met complexe vraagstukken. U werkt samen met verschillende disciplines en u heeft diverse stakeholders, allemaal met hun eigen belang. Hierdoor werkt u minder vanuit de inhoud en meer vanuit competenties om verbindingen te leggen en relaties te onderhouden. U bent de spin in het web en heeft de regie om de betrokkenen te laten samenwerken. Dit kan alleen wanneer u precies weet op welke manier u effectief kunt beïnvloeden.


Uw veranderende rol als strategisch adviseur

Als strategisch adviseur bent u – veel meer dan vroeger – een generalist. U geeft adviezen die verder reiken dan uw eigen vakgebied, waardoor u te maken heeft met veel in- en externe stakeholders die allemaal hun eigen belangen hebben. U zorgt dan men het grotere geheel ziet, begrijpt wat uw visie is, en vooral dat men doorheeft wat dit hun oplevert. Kunt u dit goed toepassen, dan beïnvloedt u alle betrokkenen op een effectieve manier. Dit is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van uw werk. Maar wat is effectief beïnvloeden eigenlijk? En wat levert het u op?


Hoe werkt effectief beïnvloeden voor u als strategisch adviseur?

Met beïnvloeden overtuigt u anderen van een bepaalde visie. Het liefst op zo’n manier dat ze het idee hebben dat dit uit henzelf komt. Als strategisch adviseur is effectief beïnvloeden geen eenvoudige taak. Juist omdat u zoveel verschillende partijen moet overtuigen die allemaal hun eigen belangen hebben. Zo willen financiële stakeholders andere argumenten horen dan medewerkers voor wie er op persoonlijk vlak veel op het spel staat. Als strategisch adviseur moet u dan ook de belangen van alle betrokken partijen goed kennen.

 

De volgende tactieken helpen u hierbij:

  • Wees authentiek en oprecht geïnteresseerd in de ander
  • Verdiep u in de belangen van de ander en waarom zij dit belang hebben
  • Weet alternatieven en keuzes aan te bieden
  • Wees een sterke communicator (luisteren, samenvatten, doorvragen)
  • Informeer de betrokken stakeholders over het ‘wat’ en ‘waarom’ van uw visie. Laat zien wat ze eraan hebben.
  • Wees overtuigd van uw eigen belang, zonder hier dwingend in te zijn


Meer weten?

Werkt u als (beleids)adviseur, manager of consultant? En wilt u zich verder ontwikkelen in het geven van adviezen en het creëren van draagkracht? In de Leergang Strategisch Adviseren in de Publieke Sector leert u hoe u zich overtuigend profileert en positioneert in complexe adviestrajecten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!