of 63606 LinkedIn

Een kijkje in het leven van: de verzekeringsambtenaar

Een kijkje in het leven van: de verzekeringsambtenaar
Bestuursacademie Nederland Reageer

Elke gemeente krijgt vroeg of laat te maken met overheidsaansprakelijkheid en schadeclaims. De verzekeringsambtenaar heeft de belangrijke taak om de risico’s op dit gebied te beheersen. Hoe? Dat lees je hier.

Risico’s en verzekeringen

Aan bijna elke overheidsactiviteit of -besluit hangen risico’s. Burgers die zich benadeeld voelen, omdat de gemeente toestemming geeft voor een bouwproject dat de waarde van hun huis verminderd. Een vergunning die onterecht wordt ingetrokken, waardoor een ondernemer financiële schade leidt. Een school die afbrandt. Voor deze risico’s wordt de overheid aansprakelijk gesteld en dat leidt ook tot schadeclaims. Gelukkig zijn er voor veel van deze risico’s verzekeringen beschikbaar. 
 

Wat doet de verzekeringsambtenaar? 

De verzekeringsambtenaar is eigenlijk de verzekeringsagent van de gemeente of een andere overheidsorganisatie. Deze ambtenaar kent alle verzekeringsopties en de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Hij of zij analyseert de risico’s die de organisatie op het gebied van overheidsaansprakelijkheid loopt, weet daarbij de juiste verzekeringen met de aantrekkelijkste voorwaarden te kiezen en zorgt ervoor dat het verzekeringsportefeuille van de organisatie up-to-date blijft. 

Komt er een schadeclaim binnen, dan zorgt de verzekeringsambtenaar ervoor dat de schade soepel en volledig afgehandeld wordt. Hierbij blijft de ambtenaar nauw in contact met alle betrokken om hen te informeren, te adviseren of te onderhandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld burgers, juristen of verzekeraars zijn. Zo zorgt de verzekeringsambtenaar dat de belangen van de organisatie behartigd worden en tegelijkertijd de relatie met de omgeving goed blijft. 
 

Waar is een verzekeringsambtenaar goed in? 

De verzekeringsambtenaar heeft kennis van de wettelijke aansprakelijkheid van een overheidsorganisatie. Hij of zij is thuis in de verzekeringswereld en weet veel van de verschillende verzekeringsproducten en -constructies, schadeafhandeling en het Europees aanbestedingsrecht, want ook inkoop en aanbestedingen brengen risico’s met zich mee. Verder is deze ambtenaar communicatief sterk en daardoor in staat om mensen goed en duidelijk te informeren. Daarnaast beschikt de verzekeringsambtenaar over de volgende vaardigheden: 

  • Analytisch vermogen
  • Inlevingsvermogen
  • Overtuigingskracht
  • Onderhandelingsvaardigheden
     

Wil jij het vak van de verzekeringsambtenaar succesvol leren uitvoeren?

Bekijk de training Verzekeringsambtenaar. In slechts drie dagen leer je overheidsaansprakelijkheid efficiënt en effectief beheersen met behulp van risicomanagement en ontdek je welke maatregelen je kunt nemen tegen mogelijke schadeclaims. Voor vragen over deze training kun je contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs via 035 20 02 149 of info@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.