of 61441 LinkedIn

Een duale Top2000

In de kerstvakantie heb ik weer genoten van de Top2000. Heerlijke muziek, waardoor je ontroerd kunt raken, die je vrolijk maakt, herinneringen oproept of nummers die je uit volle borst kunt meebrullen. Maar die lijst met klassiekers laat toch ook een dubbel gevoel achter. Want is dit nu echt de smaak van de luisteraar? Is de manier waarop de lijst wordt samengesteld wel de juiste: iedereen rechtstreeks zijn stem laten uitbrengen op een limitatieve lijst? Zo kunnen immers gerichte acties van een kleine groep er voor zorgen dat een nummer hoog eindigt in de lijst. En het biedt mogelijkheden voor populisme, voor je het weet staat Gangnam-style in de Top2000. Echt gebruik van huidige communicatiemiddelen om tot de lijst te komen is er ook niet. Twitter, Facebook en SMS worden wel ingezet, maar pas als de lijst uitgezonden wordt. Dat scoort dus niet zo hoog op de luisteraarsparticipatieladder.

Misschien moeten we het samenstellen van die lijst maar eens anders gaan aanpakken. Ik stel voor dat luisteraars komend jaar niet meer rechtstreeks op nummers kunnen stemmen, maar dat we voor de verschillende muziekstromingen partijen (of bewegingen) op gaan richten. De luisteraars kunnen dan stemmen op die partij die aansluit bij hun muziekbeleving. Bijvoorbeeld op de Partij voor de Disco, het Christelijke Deuntjes Appél, de Partij Voor ’t Volkse lied, de Sixties+ partij etc. Deze gekozen partijen vormen dan, als luisteraarsvertegenwoordiging, samen de Top2000-Raad. De partijen met de meerderheid in de Raad vormen een Dagelijks Bestuur, waarbij de leden van dat DB natuurlijk geen deel uitmaken van de Raad. Dat DB gaat aan de hand van de richtinggevende randvoorwaarden die de Raad gesteld heeft aan de slag gaat om de Top2000 samen te stellen. O ja, aan het hoofd van de Raad en van het DB komt dan eenzelfde, door de voorzitter van de NOS benoemde, voorzitter te staan.

 

Omdat dit DB ook bestaat uit relatieve leken, kan zij aan de professionals, de dj’s van Radio 2, vragen om een voorstel te doen voor de Top2000-lijst. Het DB besluit vervolgens of zij met dat voorstel van de dj’s akkoord is en legt dat dan weer voor aan de Top2000-Raad. Deze Raad besluit transparant en openbaar op basis van meerderheid van stemmen, waarbij iedere partij natuurlijk wel amendementen op de lijst kan indienen. Daarbij kan de Raad zich ook weer laten ondersteunen door eigen adviseurs, want de kwaliteit van de besluitvorming over de “lijst der lijsten” moet toch voorop staan! Ook heeft de Raad vanuit haar kracht tot taak om te controleren of de samenstelling wel op de juiste manier heeft plaatsgevonden. Of de Raad en het DB verder nog hun luisteraars willen raadplegen in de voorbereidings- of besluitvormingsfase via social media, marktpleingesprekken of informatiemarkten, laat ik graag aan hun eigen deskundigheid over.

 

Mmmh, als ik dit zo weer over lees denk ik wel dat het lastig wordt om in 2013 nog te komen tot een Top2000. Misschien moeten we maar een jaartje overslaan. Of eens in de 4 jaar een Top2000 uitzenden. Ik weet, ideaal is het niet, maar je moet compromissen sluiten om tot een kwalitatief hoogstaande, door de luisteraars gedragen lijst te komen. En of Bohemian Rhapsody dan weer op 1 staat? Ik weet het niet….

 

Het zijn zomaar wat ideeën over de toekomst van een democratische Top2000, die de nieuwjaarstoespraak van de Radio 2-directie vast niet halen. Maar zijn er betere ideeën voor de Top2000-Raad van de toekomst? Ik hoor het graag via #raadvandetoekomst.

 

Reageren? h.jellema@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.