of 61869 LinkedIn

E-facturatie verplicht voor gemeenten per april 2019

E-facturatie verplicht voor gemeenten per april 2019. De belangrijkste voordelen en de gevolgen.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Bedrijfsleven en overheden zijn druk bezig over te schakelen op digitaal factureren, ook wel e-factureren genoemd. Het zelf versturen van papieren facturen gaat verdwijnen. Vanaf 18 april 2019 zijn ook decentrale overheden en andere overheidsorganisaties zoals gemeenten, provincies en waterschappen verplicht om e-facturen van ondernemers te accepteren.

Wat is e-factureren?

E-factureren is het elektronisch versturen en ontvangen van facturen. Een e-factuur is een digitaal bestand (geen pdf) waarbij alle gegevens altijd op een vaste plek in het bestand staan en hun eigen betekenis hebben. Een e-factuur kan automatisch worden ingelezen en verwerkt door het factureringssysteem van de ontvanger. Het handmatig verwerken van facturen is daarmee verleden tijd.


Waarom e-factureren?

Ieder jaar versturen bedrijven miljoenen facturen naar de overheid. Deze facturen worden nog voor een groot deel handmatig verwerkt. Dit kost veel tijd en geld en is foutgevoelig. E-facturering biedt hier veel kansen. E-facturen worden verzonden via de computer en in veel gevallen kan een e-factuur direct worden verwerkt door de eigen administratiesoftware. Ook kunnen ze meteen automatisch worden betaald. Een factuur hoeft niet meer te worden geprint en verzonden per post. Dit scheelt fouten en tijd.


De belangrijkste voordelen van e-factureren

  • Het is makkelijker
  • Het is goedkoper
  • Facturen kunnen sneller worden verwerkt
  • Minder administratieve fouten
  • Optimalisering van de dienstverlening


Gevolgen van e-facturatie

De invoering van de verplichte e-facturatie betekent ook dat het werk van een grote groep mensen gaat verdwijnen. Voor deze medewerkers dient een nieuwe uitdaging gevonden te worden die past bij hun competenties en interesses. Bestuursacademie Nederland helpt uw organisatie verder in het (bij)scholen van uw medewerkers, zodat ze een andere rol binnen uw organisatie kunnen vervullen.

 

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Bel ons op 035 - 760 48 50 of stuur een e-mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.