of 60715 LinkedIn

Durf en daadkracht bij de aanpak van ondermijning

Durf en daadkracht bij de aanpak van ondermijning. Maar wat is ondermijning?
Bestuursacademie Nederland 1 reactie

Het begrip ondermijning groeit aan populariteit. De aanpak van ondermijnende criminaliteit staat zelfs prominent in het regeerakkoord. Ook regionale overheden zijn actief bezig met het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Reden genoeg voor de milieu-inspecteurs van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om de training Ondermijning en Milieucriminaliteit bij Bestuursacademie Nederland te volgen.

Maar wat is ondermijning?

Er bestaan heel wat definities van het begrip ondermijning. De Van Dale geeft twee omschrijvingen van het woord ondermijning:

  1. Verzwakking, uitholling
  2. Het verweven raken van de onderwereld en de bovenwereld. 

Of in andere woorden: het verweven van de onder- en bovenwereld zorgt ervoor dat de rechtsstaat wordt uitgehold.


De rol van regionale overheden bij ondermijning

Ondermijnende criminaliteit behoort al lang niet meer alleen toe aan de politie en het Openbaar Ministerie. Ook regionale overheden krijgen steeds meer taken en verantwoordelijkheden in het terugdringen van ondermijnende criminaliteit. Zo ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Zij kwamen eerder dit jaar bij Bestuursacademie Nederland met de vraag: hoe pakken wij effectief ondermijning aan binnen onze Omgevingsdienst?


Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Het Noorzeekanaalgebied is bedrijvig en dichtbevolkt. De komende jaren neemt dat alleen maar toe. Bewoners, werkgevers, werknemers en recreanten hebben er baat bij dat de regio veilig en leefbaar is en blijft. Daarin heeft ieder een eigen verantwoordelijkheid, ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied speelt een belangrijke rol. Zij verlenen onder meer (omgevings)vergunningen en zien erop toe dat alle partijen in hun werkgebied de wettelijke verplichtingen nakomen op het gebied van milieu, bodem en bouw.


Toezicht en handhaving

Binnen Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn de milieu-inspecteurs verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij bedrijven. Zo ook Ron Pijpker en Richard Verheul. “Regelmatig komt het voor dat we ergens komen waarvan je denkt: er klopt iets niet. Het bedrijf zit ergens achteraf, er zijn geen klanten, het is er brandschoon, er is te veel voorraad en het bedrijf heeft een flinke omzet. Het blijkt dan vaak lastig om te achterhalen wat er werkelijk gebeurt. Er gebeurt namelijk meer dan wij denken en zien”, aldus Richard Verheul.


De strijd tegen ondermijning en milieucriminaliteit

“Door het volgen van de training Ondermijning en Milieucriminaliteit weten we nu beter waar we op moeten letten bij het opsporen van ondermijnende criminaliteit”, vertelt Richard Verheul. “In de training leer je een andere bril op te zetten en beter en dieper te kijken. Ook leer je de expertise van andere collega’s en afdelingen in te zetten. Daar hebben we nu echt voordeel van. We overleggen meer en zijn beter van elkaars activiteiten op de hoogte.”


Een gezamenlijke aanpak

Dat is ook wel nodig, want het bestrijden van ondermijnende criminaliteit is niet eenvoudig. Een gezamenlijke aanpak is dan ook erg belangrijk. “Om ondermijning tegen te gaan heb je ondersteuning nodig van meerdere ketenpartners. Dat is de enige manier om tot een gezamenlijk resultaat te komen. Hiervoor is durf, daadkracht en geld nodig. Belangrijk bij deze gezamenlijke aanpak is: het delen van informatie, het creëren van teams die bestaan uit verschillende ketenpartners en het spreken als één overheid”, aldus een hoopvolle Richard Verheul.


Nieuwsgierig geworden?

Heeft u interesse? Of wilt u meer weten over de training Ondermijning en Milieucriminaliteit? Klik dan hier. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op: 035 - 7 604 850. Wij helpen u graag verder.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!