of 60220 LinkedIn

Digitalisering van burgerzaken vraagt om nieuwe vaardigheden van ambtenaren

Digitalisering van burgerzaken vraagt om nieuwe vaardigheden van ambtenaren. Werk wordt complexer en het opleidingsniveau hoger
Bestuursacademie Nederland Reageer

De laatste jaren is het een feit geworden, ook binnen gemeenten wordt alles steeds digitaler. Waar burgers voorheen aanvragen op papier moesten doen, gebeurt dat nu achter een computer. En dit vergt ook wat van u als ambtenaar. Daarom gaan we in op de vaardigheden die voor u nodig zijn binnen de digitale wereld.

Werk wordt complexer en het opleidingsniveau hoger

Uw werk verandert en dit zal de komende jaren niet anders worden. Digitalisering betekent namelijk niet dat de papieren werkzaamheden een-op-een worden overgezet naar digitale werkzaamheden. Nee, de digitalisering biedt snelheid en efficiëntie, maar vereist ook een nieuwe manier van werken en denken. Het werk is met de digitale mogelijkheden complexer geworden. Dit betekent dat we een verschuiving zien in het opleidingsniveau van de ambtenaar. Waar voorheen ruim 30% hoger opgeleid was, is dat nu al meer dan 55%.


Digitalisering betekent continu blijven ontwikkelen

Door de snelheid die bij digitalisering komt kijken, is verandering een constante factor geworden. Eenmalig om- of bijscholen is niet meer voldoende om met alle ontwikkelingen mee te gaan. Een belangrijke vaardigheid voor u als ambtenaar is daarom ook de wil om te blijven ontwikkelen en leren. Openstaan voor nieuwe technologieën en werkwijzen en dit als een kans zien.


Klantcontact wordt minder, maar complexer

Uw contact met burgers aan de balie wordt de komende jaren alleen maar minder. Aanvragen gebeuren nu online en documenten als rijbewijs en paspoort zijn langer geldig dan voorheen. Dit betekent dat de burgers die wel aan uw balie verschijnen, complexere vragen hebben die niet online kunnen worden geregeld. U heeft hierdoor meer inhoudelijke kennis nodig van de wet- en regelgeving om elke burger goed en professioneel te kunnen helpen. Om u hierbij te ondersteunen biedt Bestuursacademie Nederland verschillende Burgerzaken opleidingen aan, zodat u over voldoende kennis beschikt en blijft beschikken.


Internationalisering

Ook de internationalisering van onze samenleving vraagt veel van u als ambtenaar binnen burgerzaken. U krijgt steeds meer te maken met buitenlandse documenten en dit vereist nieuwe kennis:

  • - het goed vaststellen van iemands identiteit;
  • - echtheidskenmerken van verschillende documenten vaststellen;
  • - regelgeving van land van herkomst kennen voor een juiste oplossing;
  • - en communicatief kunnen omgaan met verschillende culturen.


Bent u al gewend aan deze digitalisering?

In de afgelopen jaren is er al veel veranderd binnen de digitalisering en we zijn er nog niet. Daarom is het belangrijk om continu up-to-date te blijven en uzelf binnen uw vakgebied te blijven ontwikkelen. Bestuursacademie Nederland biedt hier verschillende Burgerzaken opleidingen voor aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!