of 59250 LinkedIn

Denkt u mee?

Reageer

‘Ze vragen je mening, maar gaan tóch door met wat ze van plan waren.’ Dit hoor je burgers zeggen als de gemeente weer een inspraakavond houdt over noodopvang voor vluchtelingen. De burger wil niet alleen gehoord worden, hij wil ook meepraten over wat er in de gemeente gebeurt, zo blijkt uit alle verhitte discussies over vluchtelingenopvang.

Voor de beleidsmakers van de WMO 2015 moet dit een ware droom zijn. Want wil de WMO 2015 niet juist een sociaal domein realiseren dat aansluit op de behoefte van de burger? Voor de WMO staat daarbij de gedachte centraal dat iedereen ooit aangewezen kan zijn op hulp en ondersteuning. Het perspectief van de gebruiker dus, maar verbreed tot alle burgers.
 
Meepraten is dus je mening geven, je eigen perspectief en belang voor het voetlicht brengen. Maar het is ook meedenken, oog hebben voor het belang van de ander. 
 
De vraag is echter of de burger wel mee wíl denken. Uit de weerstand tegen vluchtelingenopvang blijkt het tegendeel. Die burgers willen niet verder kijken dan de vooroordelen die ze met een krachtig ‘iedereen weet immers’ de wereld in sturen. Tegelijkertijd zijn er ook burgers die vluchtelingen gastvrij bij hen thuis opvangen, die meedenken over de nood van de ander.
 
Meedenken vraagt ook iets van de gemeente. Onder de noemer burgerparticipatie hebben burgers de laatste jaren de nodige ‘denk mee‘-oproepen ontvangen van de gemeente. Toen de economische crisis gemeenten noodzaakte tot grote bezuinigingen, riep bijna een kwart van de gemeenten de burger op hierover mee te denken. Vaak was het doel alleen om meer informatie te krijgen over de mening van burger. Maar bij de burger wekt meedenken andere verwachtingen; deze verwacht dat de gemeente zich inhoudelijk bindt aan zijn inbreng. Als de gemeente wil dat de burger meedenkt, moet zij ook bereid zijn de uitkomst daarvan serieus te nemen.

 

Door: Ida Bloemendal

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.