of 59561 LinkedIn

De toegevoegde waarde van scenario-analyses voor een financieel medewerker

De toegevoegde waarde van scenario-analyses voor een financieel medewerker. Om goed inzicht te krijgen in het rendement en het risico van de financiële planning, is scenario-analyse is een belangrijk hulpmiddel
Bestuursacademie Nederland Reageer

Om goed inzicht te krijgen in het rendement en het risico van de financiële planning, is scenario-analyse is een belangrijk hulpmiddel. We gaan kijken hoe u dit hulpmiddel kunt inzetten, wat de toegevoegde waarde is van zo’n analyse en wat u als financieel medewerker hiermee kunt bereiken.

Het managen van verwachtingen met scenario-analyses

Het schrijven van scenario-analyses is een methodiek om verwachtingen te managen en om inzicht te krijgen in complexe financiële en economische vraagstukken. Deze methodiek is de afgelopen jaren nog belangrijker geworden. De markt is veranderd en complexer geworden en zowel uw interne als externe klanten verwachten meer transparantie en inzichten. Vanuit uw scenario-analysegegevens worden belangrijke beslissingen genomen.


Verschillende scenario’s

Een scenario-analyse is natuurlijk geen voorspelling van de toekomst, u weet immers ook niet wat er gaat gebeuren. Maar u kunt wel inzicht geven in wat er mogelijk staat te gebeuren vanuit verschillende scenario’s:

  • Wat gebeurt er met de plannen wanneer het kabinet toch geen budget beschikbaar stelt?
  • Wat gebeurt er met de plannen wanneer het kabinet geld beschikbaar stelt?
  • Wat gebeurt er met de plannen wanneer het kabinet extra geld beschikbaar stelt?


De toegevoegde waarde van scenario-analyses

Door een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van de mogelijkheden bij verschillende scenario’s, geeft u aan wanneer de gestelde doelstellingen financieel realistisch en haalbaar zijn. Hierbij houdt u rekening met alle relevante factoren, aspecten, trends en ontwikkelingen.
 
U geeft uw interne klanten heldere informatie door vanuit deze scenario-analyses inzicht te geven in kosten, baten en risico’s. Daarbij ondersteunen de scenario’s ook de onderbouwing van uw advies en gaat u in op zowel de korte als de lange termijn. U schetst een visueel beeld van alle mogelijke uitkomsten van de doelstellingen, zodat uw interne klanten volledig inzicht hebben om de juiste beslissingen te nemen. 


Wat levert scenario-analyse voor u als financieel medewerker op?

Scenario-analyses geven een breed beeld van alle mogelijkheden en laten goed zien hoe u tot uw advies komt. Hiermee creëert u vertrouwen bij uw interne klanten. Het is daarom een belangrijk hulpmiddel om uw interne klanten op een heldere en transparante wijze mee te nemen in de financiële verwachtingen. Door deze methodiek toe te passen, wordt u als financieel medewerker onderdeel van het behalen van de doelstellingen op een realistische manier. Wilt u meer leren over scenario-analyses en hoe u dit goed kunt gebruiken in uw werk? Bestuursacademie Nederland biedt hiervoor de opleiding Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK), om volledig vertrouwd te raken met de financiële achtergronden die bij uw functie horen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!