of 63428 LinkedIn

De strategisch adviseur van de toekomst is een meester op het gebied van effectieve beïnvloeding

De nieuwe focus van de strategisch adviseur. De strategisch adviseur van de toekomst is een meester op het gebied van effectieve beïnvloeding.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Waarschijnlijk heeft u het zelf als strategisch adviseur binnen de overheid al gemerkt, in de afgelopen jaren heeft er een flinke verschuiving plaatsgevonden. U en uw organisatie krijgen steeds meer te maken multidimensionale vraagstukken. U werkt samen met verschillende disciplines en u heeft diverse stakeholders, allemaal met hun eigen belang. Hierdoor werkt u minder vanuit de inhoud en meer vanuit competenties om verbindingen te leggen en relaties te onderhouden. U bent de spin in het web en heeft de regie om de betrokkenen te laten samenwerken. En dit kan alleen wanneer u precies weet op welke manier u effectief kunt beïnvloeden.

De nieuwe focus van de strategisch adviseur

Waar u dus vroeger voornamelijk adviseerde over uw eigen vakgebied, moet u nu veel meer een generalist zijn. Trends en ontwikkelingen ontdekken, andere vakgebieden betrekken en meerdere scenario’s naar het eindpunt hebben; dat zijn de focuspunten van uw functie. Zorg dat men het grotere geheel ziet, begrijpt wat uw visie is en vooral wat dit hen oplevert. Want kunt u dit goed toepassen, dan kunt u alle betrokkenen op een effectieve manier beïnvloeden. En dit is tegenwoordig het belangrijkste en grootste deel van uw werk. Maar wat is effectief beïnvloeden eigenlijk? En wat gaat het u opleveren?


Hoe werkt beïnvloeden voor u als strategisch adviseur?

Met beïnvloeden overtuigt u anderen van een bepaalde visie, het liefst op zo’n manier dat ze het idee hebben dat dit uit henzelf komt. Als adviseur wilt u naar een eindbestemming, waar alle betrokkenen ook naartoe moeten. Juist doordat alle betrokkenen een ander belang hebben, betekent dit niet dat de weg naar de eindbestemming voor iedereen hetzelfde is. Denk maar eens aan financiële stakeholders, die hebben op een heel ander vlak kennis en argumenten nodig dan betrokkenen voor wie er op persoonlijk vlak meer op het spel staat. Voor u betekent dit dat u alle belangen van alle betrokken partijen goed moet kennen. De volgende tactieken helpen u hierbij:

 

- Wees authentiek en oprecht geïnteresseerd in de ander.
- Verdiept u zich in de belangen van de ander en waarom zij dit belang hebben.
- Geef aandacht.
- Weet alternatieven en keuzes aan te bieden.
- Wees een sterke communicator (luisteren, samenvatten, doorvragen).
- Wees overtuigd van uw eigen belang, zonder hier dwingend in te zijn.
 
Lukt het u om alle betrokkenen op een geheel eigen wijze mee te nemen naar uw eindbestemming, dan kunt u uw huidige rol als strategisch adviseur volledig benutten. Met de leergang Strategisch Adviseren in de Publieke Sector van Bestuursacademie Nederland leert u hoe u effectief kunt beïnvloeden en hoe u zich overtuigend profileert en positioneert in complexe adviestrajecten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.