of 59123 LinkedIn

De overheid in 2025: Begint eer ge bezint

Reageer

Als we met een probleem geconfronteerd worden binnen onze organisatie, nemen we vaak uitgebreid de tijd voor een gedetailleerd plan om het probleem op te lossen. Dat kan, want we kunnen immers nog tientallen jaren van het resultaat profiteren. Denken we tenminste. Maar volgens journalist Erwin Witteveen kunnen we niet langer zo werken, aangezien de wereld om ons heen tegenwoordig al veranderd is voordat het plan af is. “We moeten meteen beginnen met de oplossing en deze gaandeweg steeds bijstellen. Denken dat iets ooit af komt, is een illusie.” 

Parkeerkaartje

Ook de overheid zal haar manier van werken moeten aanpassen aan de 21e eeuw, meent Erwin: “Door de technologische ontwikkelingen worden vrije diensten en goederen steeds goedkoper en als de overheid daar niet in meegaat, zullen de burgers uiteindelijk in opstand komen.” Erwin noemt het voorbeeld van een auto en een parkeerkaartje. “Als een auto steeds duurder wordt en een parkeerkaartje ook, dan haalt men zijn schouders op. Maar als de auto elk jaar goedkoper wordt, terwijl het parkeerkaartje steeds duurder wordt, dan komt er een moment dat het kaartje duurder is dan de auto. En dan hebben we een probleem.” 

 

Efficiënter werken

Om dit te voorkomen, moet de overheid net als het bedrijfsleven efficiënter gaan werken, volgens Erwin. Hij geeft drie tips hiervoor: “Ten eerste moet je kijken hoe je je doel nu eigenlijk het beste kunt bereiken in plaats van je druk te maken om protocollen, regels en geldstromen. Ten tweede moet je geen beleidsplannen maken, maar je mouwen opstropen en gewoon beginnen. En tot slot moet je gebruikmaken van de kennis en vaardigheden die aanwezig zijn in je eigen organisatie en in de samenleving. Als de overheid bijvoorbeeld een IT-probleem heeft, kan ze dit ook laten oplossen door werkloze IT’ers in plaats van een duur IT-bedrijf in te huren. Dan maak je gebruik van de collectieve intelligentie en het is ook nog eens een stuk goedkoper.” 

 

Discussie

Wat Erwin betreft mag er in de politiek en samenleving een brede discussie gevoerd worden over wat nu eigenlijk overheidstaken zijn. Deze diensten moeten volgens hem ‘gratis’ gemaakt worden, omdat dat de goedkoopste en efficiëntste manier is om ze te organiseren. Als voorbeeld noemt hij de straatverlichting. “We betalen allemaal evenveel, ook al is de een veel vaker ’s avonds op straat dan de ander. Dat houdt het betaalbaar. Als we moeten bijhouden wie wanneer op straat is, zijn we veel meer geld kwijt aan controle, administratie enzovoort en dan wordt het veel duurder.”

 

Mindswitch

Volgens Erwin is dit de kant die de overheid op moet de komende jaren. “Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Maar er is wel een mindswitch voor nodig. Denk maar aan Wikipedia, dat functioneert voortreffelijk zonder managers. De vrijwilligers controleren elkaars werk en het resultaat is een encyclopedie die vele malen beter, leuker, sneller en goedkoper is dan de oude Winkler Prins.”

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.