of 62812 LinkedIn

De Omgevingswet: Elke dag opnieuw boeiend en uitdagend

De Omgevingswet: Elke dag opnieuw boeiend en uitdagend.
Bestuursacademie Nederland Reageer

In Nederland zijn we al een flink aantal jaren bezig met het voorbereiden van de Omgevingswet. De afgelopen jaren kwam vooral de vraag ‘Wat is de Omgevingswet?’ veel aan bod. Nu volgt na een korte introductie op de wat-vraag steeds vaker een uitwerking van de hoe-vraag. Die hoe-vraag is niet direct te beantwoorden, omdat de Omgevingswet vooral lokaal maatwerk is. En dat maakt de Omgevingswet een dynamisch thema.

Kijken naar de realiteit van vandaag

De kaders en randvoorwaarden, de centrale rol van de beleidscyclus en het integrale afwegingskader bieden je als docent de houvast die je aan je studenten wilt geven. Maar het geeft nog niet direct antwoord op de vraag hoe we de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving anders gaan organiseren onder de Omgevingswet. Concrete praktijkvoorbeelden helpen hierbij. Vaak is dan de reactie: Oh, maar zo doen we het toch al? Inderdaad! Met de Omgevingswet richten we ons op het beter inpassen van de huidige realiteit in nieuwe wet- en regelgeving. Bedenk dat de Wet ruimtelijke ordening gebaseerd is op het doen en laten in de jaren 60 van de vorige eeuw en dat integrale afwegingen nu vaak een samenraapsel zijn van uiteenlopende wetten op het gebied van milieu, natuur, geluid, luchtkwaliteit, erfgoed enzovoort. 

Tegelijkertijd gaat de Omgevingswet uit van een paradigmawisseling. We moeten op een andere manier kijken naar de dagelijkse werkelijkheid. Daarmee biedt de wet ook ruimte om eens te kijken naar een fundamenteel andere aanpak om om te gaan met de fysieke leefomgeving. En daar zit de dynamiek van de Omgevingswet in. Het maakt het spannend en interessant. Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans noemt de transitie met de Omgevingswet niet voor niets een ‘evolutionaire revolutie’. 
 

De Omgevingswet is een ontdekkingstocht

Het is leuk om met studenten op avontuur te gaan en de Omgevingswet te ontdekken. De gebaande paden, de nieuwe wegen, de reizigers onderweg in de persoon van bestuurders, burgers, boeren en bedrijven. Om samen op weg te zijn en de Omgevingswet te laten indalen en beklijven in de vele organisaties in Nederland die er mee te maken krijgen. En dan heb ik het hier nog niet eens over het ‘hoe’ gehad. Kortom, de Omgevingswet is boeiend en uitdagend. Niet alleen voor studenten, maar ook voor mij als docent nog elke dag opnieuw. 

 

Door: Dick Spel, docent bij Bestuursacademie Nederland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.