of 59147 LinkedIn

De Omgevingswet: aan de slag of niet?

De Omgevingswet: aan de slag of niet? Veel gemeenten zijn samen met betrokken partners al volop aan de slag in proeftuinen, pilots en leertrajecten.
Reageer

De Omgevingswet wordt wederom uitgesteld. Tijdens de behandeling van de onder de wet vallende AmvB’s in de Eerste Kamer eind mei, verklaarde minister Schultz de planning voor het invoeringstraject opnieuw tegen het licht te zullen houden. Verder wilde ze er niet op ingaan. De verwachting is nu dat de nieuwe Omgevingswet nu op zijn vroegst in 2020 wordt ingevoerd.

Oorzaak van de vertraging

De oorzaak van de vertraging lijkt uit 2 delen te bestaan. Aan de ene kant is er de complexiteit van de Omgevingswet op zichzelf. Daarnaast is het de vraag of de gemeenten op tijd voldoende toegerust zijn om de veranderende taken en werkwijzen uit te voeren.
 
Volgens de Eerste Kamer is er nog een aantal hindernissen te nemen. In de eerste plaats moet er meer duidelijkheid komen over de verhoudingen tussen het Rijk en de regionale overheden. Hoe kan de kwaliteit gewaarborgd blijven als gemeenten meer lokale afwegingsruimte of beleidsvrijheid krijgen?
 
Daarnaast zou de burgerparticipatie beter in de wet opgenomen moeten worden. Nu wordt er wel veel over gepraat, maar het instrument van burgerparticipatie is nog niet voldoende terug te vinden in de wet. Maar ook het Digitale Stelsel Omgevingswet is een complicerende factor.

 

Aan de slag in proeftuinen, pilots en leertrajecten

Ondertussen zijn veel gemeenten samen met betrokken partners al volop aan de slag in proeftuinen, pilots en leertrajecten. De ene gemeente kiest voor een pragmatische insteek, de andere gemeente wil nu juist komen tot een visiedocument en weer een andere gemeente wil een al jarenlang bestaand probleem op een andere wijze gaan aanpakken. De successen zijn wisselend. Het goede nieuws is dat er geleerd wordt. Zowel van de zaken die misgaan als van de successen.

 

Bent u al goed voorbereid op de nieuwe Omgevingswet?

Het is fijn dat als de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd, u niet achter de feiten aan loopt. Met de training Nieuwe Omgevingswet van de Bestuursacademie Nederland bent u binnen 1 dag op de hoogte van de nieuwe Omgevingswet. Laat u niet verrassen en bereid u goed voor op de toekomst!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.