of 61043 LinkedIn

De Google-gemeente

Loslaten in vertrouwen. Een prachtig begrip dat door de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) volop in de belangstelling staat. Maar in de praktijk blijkt het toch best lastig hiernaar te werken. Dat is tenminste te zien aan de trainingsvragen die wij hiervoor krijgen. Veel beleidsmedewerkers moet geleerd worden om op deze nieuwe manier te werken. Waarbij ze accepteren dat zij niet de enigen zijn die kennis van de inhoud hebben. Of sterker nog, dat vaak die stakeholder het nog beter weet. En het management moet leren om de medewerkers die op deze manier werken het vertrouwen te geven en te sturen op de effecten die ze bereiken, in plaats van op producten.

In de Gemeenteraad van de Toekomst ervaren we dat ook de gemeenteraad moeite heeft om te denken buiten de huidige systemen en het stuur los te laten. Terwijl het toch onvermijdelijk is: de kracht van burgers en bedrijven is niet te stoppen. Dus waarom kost het aanpassen daaraan dan zoveel moeite? Waarom grijpt niet iedereen die kans met twee handen aan? Daar verwonder ik me iedere keer weer over. Want het werkt toch veel lekkerder als je  gezamenlijk resultaten haalt, waarbij je ieders kracht benut? Dat leek me logisch, totdat…

 

Totdat ik in het journaal een item zag over de zelfrijdende auto, die nu als proef had ingevoegd op de snelweg. Ontwikkeld door DAVI, een samenwerkingsverband van onder meer TNO, Connekt, de TU's Delft en Eindhoven, een aantal technologische bedrijven en de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Mooi niet, zei de autoliefhebber in mij. Mij krijg je niet in zo’n ding! Ik vind autorijden veel te leuk om dat door iets of iemand anders te laten overnemen. En dat ding kan vast niet zo goed rijden als ik,ondanks alle gebundelde technische kennis die er in zit. Dat dacht ik ook al toen ik over de Google- auto las:een auto die zelf rijdt en stuurt. Hallo Google, het ontwikkelen van een auto is iets anders dan een zoekmachine bouwen hoor! Schoenmaker blijf bij je leest, je hebt toch geen verstand van auto’s?

 

Maar, zei mijn vrouw: “Is dat niet gewoon een kwestie van loslaten in vertrouwen? Dat die Google-auto er komt is onvermijdelijk. Dus waarom dan zo sterk vasthouden aan je oude manier van denken?” (Mmmh, toch maar iets minder over mijn werk praten thuis). Best confronterend, zo’n spiegel die je wordt voorgehouden. Zeker toen ik iets verder naar mijzelf ging kijken. Want ik neem regelmatig een andere route dan mijn TomTom aangeeft, omdat ik weet (?) dat mijn route beter is. Ik vind ook dat de adaptieve cruisecontrol van mijn auto vaak te vroeg of te laat de snelheid aanpast en doe het dan dus maar zelf. Autowassen met de hand is natuurlijk beter dan de wasstraat. En een echte liefhebber rijdt in een auto met handbak en niet met automaat. Oh ja, ik bepaal zelf wel wanneer is schakel, daar heb ik geen zuinigheidsindicator voor nodig. Zo kan ik nog wel even doorgaan als het om mijn passie autorijden gaat.

 

Dat loslaten in vertrouwen is dus zo makkelijk nog niet. Het duurt waarschijnlijk nog wel een tijdje voor ik aan die Google-auto ben gewend. En nog langer voor ik me erin laat rijden. Als je iets met passie doet is het lastig om in te zien en toe te geven dat het op een andere manier misschien wel beter, makkelijker of duurzamer kan. Dat je zelf soms een stap achteruit moet doen om het effect dat je wilt bereiken twee stappen vooruit te laten gaan. Laat ik dat goed in mijn achterhoofd houden de volgende keer als ik een trainingsvraag krijg om mensen te leren werken op een nieuwe manier. In die nieuwe gemeente die zelf rijdt en stuurt: een soort Google-gemeente dus.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.