of 59244 LinkedIn

De coördinator; spagaatfunctie in de organisatie

De coördinator; spagaatfunctie in de organisatie. Meer helderheid in de functie van coördinator/teamleider en meer grip op de uitvoering en het aansturen van medewerkers kunt u bereiken door de volgende 3 tips en trucs eens toe te passen
Bestuursacademie Nederland Reageer

Inhoudelijk expert zijn. Vanuit de groep gekozen tot coördinator of teamleider. Onduidelijke rol: sturen op inhoud of op proces? Een team aansturen zonder bevoegdheden. Soms in een onmogelijke positie tussen medewerkers, het team en het managementteam, de politiek. Er wordt meer en meer een beroep gedaan op het integraal denken en daarnaast opereren in het politieke krachtenveld. Ik denk voor velen vast heel herkenbaar? Maar er zijn oplossingen en sommige zijn verrassend eenvoudig.

Als coördinator of teamleider hebt u vaak uw sporen verdiend op het vakgebied waarin u werkzaam bent. U verstaat uw vak, bent inhoudelijk op de hoogte en werkt enthousiast in uw – nieuwe - rol als coördinator of teamleider. Dat betekent medewerkers aansturen en coachen, vaak zonder bevoegdheden. Er ligt veel op uw bord en toch is de invulling van uw rol onscherp. Rollen van coördinatoren en teamleiders in de diverse domeinen worden verschillend ingevuld en dat is logisch, maar ook lastig, want een eenduidige invulling van deze functie is niet te geven. Des te belangrijker is het om voor uzelf helderheid te creëren wat betreft de verdeling sturen op inhoud en proces en wat dat precies in gedrag betekent. Verwachtingenmanagement dus. Onduidelijkheid leidt soms tot onnodige werkdruk.

 

Wat is een mooie oplossing? Functies volledig dichttimmeren is onmogelijk. Meer helderheid in de functie van coördinator/teamleider en meer grip op de uitvoering en het aansturen van medewerkers kunt u bereiken door de volgende 3 tips en trucs eens toe te passen:

 

 1. Bepaal voor uzelf (en met uw afdelingshoofd) wat het doel (en de verdeling) van uw functie is en wat dat betekent in gedrag en uitvoering. Duidelijkheid creëert rust, maar zorgt er ook voor dat er effectief kan worden gestuurd.
 2. Zorg dat uw kennis hebt van het krachtenveld om u heen. Maak in ieder geval een teamanalyse van uw medewerkers en weet hoe ze zijn te motiveren. Voorwaarde is wel dat u zelfkennis en zelfreflecterend vermogen hebt.
 3. Train uw helicopterview. Alleen breed kijken en denken bevordert integraliteit. Organisatiebelangen zien en vooropstellen maakt dat u eigenaarschap creëert. Dat is onmisbaar voor de spilfunctie van coördinatoren en teamleiders.
 4. Zorg dat uw rugzak gevuld is met beïnvloedingstechnieken die u kunt inzetten om uw team en uw medewerkers vooruit te helpen. Het stellen van goede vragen bijvoorbeeld, lijkt gemakkelijk en valt nog weleens tegen in de praktijk. Leer goed luisteren en de juiste vragen stellen, zowel bij uw medewerkers, uw leidinggevenden als de politici en u zult effectiever kunnen sturen richting uw doelen 

 

Wellicht kunt u met deze tips en trucs al een heel eind uit de voeten. Mocht u meer kennis willen vergaren, kijk dan eens bij de Leergang voor Coördinatoren en Teamleiders. Na het volgen van deze training:

 

 • Hebt u inzicht in uzelf (persoonlijke drijfveren) en anderen en weet u met diverse technieken situaties en mensen effectief te beïnvloeden/coachen.
 • Hebt u meer helderheid over de rol van de coördinator/teamleider in relatie tot de eigen organisatie.
 • Bent u bekend met praktische theorieën op het gebied van HRM, financiën, bedrijfsvoering, communicatie en coaching.
 • Hebt u door de eigen praktijk centraal te stellen een link kunnen leggen met theorie en praktijk en bent u in staat de leerstof te integreren in uw werk.
 • Bent u door training vaardiger in de 4 kerncompetenties van de operationele manager: coach, uitvoerder, ondernemer en veranderaar. 

 

Coördineren is lastig. U bent niet eindverantwoordelijk of bevoegd, maar dat voelt u wel vaak zo. Zoals zo vaak komt het aan op logisch mensenwerk. Maar dan wel vanuit duidelijkheid en met een duidelijk doel. Liever aan het stuur, ook al is het niet uw bus, dan achterin zonder te weten waar u heengaat…

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.