of 60249 LinkedIn

De 6 belangrijkste competenties van een griffier

De 6 belangrijkste competenties van een griffier. De griffier ondersteunt de gemeenteraad op administratief, logistiek en communicatief gebied en speelt een onpartijdige rol.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Als griffier bent u het eerste aanspreekpunt van de gemeenteraad. U zorgt ervoor dat het besluitvormingsproces van de raad zo optimaal mogelijk verloopt. Wat komt daar nou zoal bij kijken en over welke competenties moet een griffier beschikken om deze veelomvattende rol goed in te kunnen vullen?

De griffier ondersteunt de gemeenteraad op administratief, logistiek en communicatief gebied. Natuurlijk moet u dan integer en politiek neutraal zijn. Tenslotte bent u ondersteunend en faciliterend in het politieke besluitvormingsproces en speelt u een onpartijdige rol. Er zijn echter zes specifieke competenties die een goede griffier nodig heeft. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.


1. Onafhankelijkheid

Als griffier moet u volkomen zelfstandig te werk gaan en een eigen koers durven varen. Dat is een vereiste om echt ongebonden te kunnen adviseren. Tenslotte krijgt u dagelijks te maken met politiek strijdige belangen en daar kunt u alleen mee omgaan als u onbevooroordeeld en objectief kunt blijven.


2. Visie

U moet strategisch en conceptueel kunnen denken om een samenhangend toekomstbeeld te kunnen opstellen. U moet in staat zijn om trends en ontwikkelingen in de samenleving te vertalen naar concrete beleidsdoelstellingen, die zijn onderbouwd met krachtige argumenten.


3. Omgevingsbewustzijn

U weet wat er speelt in de omgeving van de politiek-bestuurlijke en ambtelijke organisatie. U zit bovenop nieuwe trends en ontwikkelingen en vertaalt die naar uw eigen werkterrein. Zowel de geschreven als ongeschreven regels zijn u helemaal bekend en u houdt altijd rekening met de gevolgen van nieuwe maatregelen.


4. Inlevingsvermogen

De griffier opereert in een breed speelveld tussen allerlei belangen. Om daarin een verbindende rol te kunnen spelen, is het prettig als u kunt aanvoelen wat anderen beweegt. Daarvoor is het noodzakelijk dat u makkelijk kunt schakelen tussen verschillende mensen en denkniveaus en dat u zich bewust bent van het effect van uw eigen handelen op anderen.


5. Initiatief

Om het besluitvormingsproces van de gemeenteraad optimaal te ondersteunen, neemt u het voortouw in projecten en processen en organiseert u nieuwe mogelijkheden. Op innovatieve wijze benut u kansen en onderneemt u actie, doet u voorstellen of draagt u uit eigen beweging creatieve oplossingen aan.


6. Prettige persoonskenmerken

Het maakt uw werk een stuk eenvoudiger als u prettig in de omgang bent en op een soepele manier alle contacten kunt onderhouden. Een energieke persoonlijkheid met humor en zelfreflectie helpt om verbindend en faciliterend invulling te geven aan de functie van griffier.


Beschikt u over de 6 belangrijkste competenties?

Alle zes genoemde competenties zijn bij uitstek bepalend om een goede griffier te kunnen zijn. Beschikt u over deze specifieke combinatie? Dan heeft u de juiste basis voor deze functie. De benodigde kennis en vaardigheden voor deze functie kunt u opdoen door u in te schrijven voor onze trainingen bij Bestuursacademie Nederland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!