of 58952 LinkedIn

Burgerzaken in 2018: zonder slimme en dienstverlenende ambtenaren kan het niet

Burgerzaken in 2018: zonder slimme en dienstverlenende ambtenaren kan het niet
Bestuursacademie Nederland Reageer

In de afgelopen jaren is uw werk als ambtenaar binnen burgerzaken flink veranderd. Onder andere de digitalisering heeft deze veranderingen in stroomversnelling gebracht en dit gaat de komende jaren alleen nog maar verder. Nieuwe vaardigheden zijn nodig om uw werk goed te blijven doen en continue zelfontwikkeling houdt u scherp. Maar ondanks al deze veranderingen en nieuwe technologieën blijft u als ambtenaar een belangrijke spin in het web en is dienstverlening belangrijker dan ooit.

Burgers verwachten een persoonlijke dienstverlening

In onze huidige maatschappij verwacht men een persoonlijke en professionele dienstverlening. Ik als burger kom met een vraag en ik wil een antwoord dat past bij mijn situatie. Ga daar maar eens goed mee om binnen uw werk. Er wordt namelijk niet alleen verwacht dat u volledig op de hoogte bent van alle regels en wetten, maar dat u ook kunt inspelen op elk karakter dat voor u staat. Al deze karakters hebben hun eigen behoeften en verwachtingen. En doordat burgers steeds mondiger worden, zijn ze niet bang om u precies te vertellen hoe u volgens hen uw werk moet doen. Inspelen op deze verwachtingen, verschillende karakters en sterk in uw schoenen staan, zijn hiermee onderdeel van uw functie geworden.


U wordt steeds slimmer binnen uw rol

Het is niet voor niets dat er steeds meer hoger opgeleiden worden aangenomen als ambtenaar bij burgerzaken. Uw werk wordt complexer en de burger verwacht meer. Dit betekent dat u op een slimme manier leert omgaan met de burgers aan uw balie. Want u bent de boodschapper van alle veranderingen van de wetten en regels, waar burgers vrij weinig weet van hebben. Zij willen hun vraag gewoon beantwoord hebben.


De slimme en dienstverlenende ambtenaar van tegenwoordig

Vanuit deze nieuwe aspecten en verwachtingen verandert u ook binnen uw rol. Niet alleen in vaardigheden, maar ook in hoe u communiceert. Denk hierbij aan het volgende:

- wees creatief in de oplossing;
- bedenk een oplossing binnen de kaders van de wet;
- maar wat wel outside the box is;
- creëer het gevoel dat jullie dit samen doen (betrokkenheid en begrip);
- en zorg er altijd voor dat de burger het gevoel heeft dat u dit speciaal voor hem of haar doet.


Waar liggen de kansen?

Deze veranderingen binnen het werk bieden mooie kansen voor dit vakgebied. Om uw werk vorm te geven op een nieuwe manier. Om er samen met collega’s achter te komen wat goed en minder goed werkt. En ook om de stoffige kant van dit werk wat op te frissen en nieuwe collega’s aan te trekken. Want maar 34% van de ambtenaren denkt dat het realistisch is om goed en gekwalificeerd personeel aan te trekken.
 
Om al deze kansen te benutten, is het belangrijk om uzelf te blijven ontwikkelen en volledig op de hoogte te blijven van de veranderingen. Om u hierbij te ondersteunen biedt Bestuursacademie Nederland verschillende Burgerzaken-opleidingen aan, zodat u over voldoende kennis beschikt om burgers professioneel te blijven helpen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.