of 59179 LinkedIn

Burgemeesters for president?

Burgemeesters for president? Geef burgemeesters en steden meer te zeggen en de wereld staat er een stuk beter voor.
Reageer

Nationale regeringen maken er een potje van, weinig praktisch als ze zijn. Geef burgemeesters en steden meer te zeggen en de wereld staat er een stuk beter voor. Sinds de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber zijn 'If mayors ruled the world' (2013) schreef, is er sprake van een heuse burgemeestersbeweging. Onlangs richtten 70 van deze burgemeesters uit de wereld hun eigen parlement op, met niemand minder dan Jozias van Aartsen als voorzitter. Een interessant fenomeen trouwens: een parlement dat voor een deel bestaat uit mensen die nooit gekozen zijn, zoals de door de kroon benoemde Van Aartsen. Maar dat terzijde.

De burgemeestersbeweging sluit gevoelsmatig aan bij de ‘wij doen het zelf’-initiatieven, de doe-democratie. Beide zijn vaak ontstaan uit teleurstelling in de nationale politiek en uit de wil om iets te doén. Van de landelijk maakbare samenleving naar de lokaal maakbare samenleving. En zeg nou zelf, er is niets mooier dan mensen die ergens hun schouders onder willen zetten, yes we can.
En toch, toch wringt er iets.

Zolang Barber en zijn volgelingen het hebben over de opvang van illegalen, waar burgemeesters vaak pragmatischer en menselijker mee omgaan dan de minister van Justitie (illegalen zijn er nu eenmaal, dus zorg je minstens voor bed, bad, brood en buren), kan ik hen alleen maar gelijk geven. Lastiger wordt het wanneer het bijvoorbeeld gaat over het klimaatprobleem. Veel aanhangers van de steden-redden-de-wereld-beweging geloven oprecht dat het de steden zijn die het klimaatprobleem zullen oplossen: 'kijk eens naar onze zonnepanelen, elektrische laadpalen, ons CO2-neutrale festival'. Dat zou geweldig zijn, maar gaat voorbij aan de ongekende veranderingen die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Of neem het beteugelen van belastingontwijking: niet echt iets dat je als steden even oplost. En zo zijn er nog tal van kwesties te noemen.

Het is geweldig dat steden, hun burgemeesters voorop, de wereld bestormen. Maar waarom meteen roepen dat ze het veel beter kunnen dan anderen en het wel even zullen fiksen? Dat is trouwens een euvel waar meer bestuurslagen aan lijden: de neiging om de eigen bestuurslaag als panacee te zien, om te denken dat juist díe bestuurslaag alles op kan lossen, mits ze meer te zeggen krijgen.
Bij de meeste grote kwesties zijn initiatieven en beslissingen op verschillende niveaus nodig, aanvullend aan elkaar. Dat is niet super sexy, maar wel het meest productief. Of het nou over de vluchtelingen, klimaatverandering of een eerlijke verdeling van welvaart gaat: we hebben burgemeesters nodig, maar evenzeer nationale parlementen, maatschappelijke organisaties, internationale afspraken. Aan het werk!
 
Mirjam de Rijk is publicist. Ze was tot 2014 wethouder van Utrecht, en daarvóór onder meer partijvoorzitter van Groenlinks en Eerste Kamerlid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.