of 59250 LinkedIn

Bent u klaar voor het herziene Besluit begroting en verantwoording (BBV)?

Heeft u hulp nodig bij het implementeren van het vernieuwde BBV in uw organisatie? Meld u dan aan voor onze Actualiteitendag Besluit Begroting en Verantwoording op 18 april.
Reageer

Sinds de invoering van het BBV in 2004 zijn er diverse ontwikkelingen geweest die voor het VNG-bestuur reden waren om een adviescommissie (commissie Depla) in te stellen om voorstellen te doen voor vernieuwing van het BBV. De aanbevelingen van de commissie hebben ertoe geleid dat de meeste wijzigingen met ingang van begrotingsjaar 2017 al zullen worden ingevoerd. 

Gebrek aan transparantie

De aanbevelingen volgen op de conclusie van de commissie dat de huidige documenten (begroting en jaarrekening) te weinig transparant zijn en de raad belemmeren in het voeren van de juiste discussie. Het versterken van de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad is dan ook de basis van de vernieuwing. Volgens de commissie moet de begroting geen privilege zijn van de financieel deskundigen.

 

Snel aan de slag

Dat de meerderheid van de wijzigingen in 2017 al van kracht wordt, betekent dat gemeenten nu snel hun administratieve organisatie op orde moeten krijgen. De wijzigingen raken veel actoren in de organisatie, van raad (hoog) tot budgetbeheerder op het laagste niveau. Het gaat niet alleen om geld, maar vooral om de zaken achter het geld. Een transparante en op de raad gerichte planning- en controlcyclus kan daar een uitstekende rol in spelen. Hierin is een voortrekkersrol weggelegd voor de controller en de financiële beleidsmedewerkers. Er zijn dus veel veranderingen in de financiële administratie, die niet zonder de hulp en support van het management gerealiseerd kunnen worden. De zorg voor een goede en adequate informatievoorziening op sturingsniveau naar directie, college en raad is het hoofddoel. Dankzij de vernieuwing is het mogelijk om efficiënter te werken. Vergelijkbaarheid en vereenvoudiging zijn de sleutelwoorden.

 

Wat betekent dit concreet?

 • De raad, commissies en het college zullen samen gaan overleggen over de veranderde mogelijkheden om (bij) te sturen en te verantwoorden.
 • Bij het management en de medewerkers is draagvlak nodig voor de vernieuwing, zodat deze geborgd kan worden in de organisatie.
 • Het is niet alleen een feestje van de afdeling Financiën. De hele organisatie is ervoor nodig om de administratieve handelingen van planning en control te verminderen (bureaucratie) en nog beter te sturen.
 • Er ontstaat een samenhang tussen de documenten van planning en control op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Zo wordt het eenvoudiger om betrokkenen (bij) te sturen en kunnen zij de uitvoering van hun taken op hun eigen niveau verantwoorden. 

 

Op deze manier kan de vernieuwing van het BBV goed worden geïmplementeerd. Zo kunnen zaken die niet (meer) werken vanuit de allereerste opzet van het BBV in nieuwe documenten en werkzaamheden beter tot hun recht komen.
 
Heeft u hulp nodig bij het implementeren van het vernieuwde BBV in uw organisatie? Meld u dan aan voor onze Actualiteitendag Besluit Begroting en Verantwoording op 18 april.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.