of 60775 LinkedIn

Bent u klaar voor de Omgevingswet?

Bent u klaar voor de Omgevingswet? Meer ruimte voor de burger om lokale initiatieven te ondernemen
Bestuursacademie Nederland Reageer

Het is bijna zover. De Omgevingswet komt eraan! Eindelijk. Overheidsorganisaties als gemeenten, waterschappen en provincies zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Dat moet ook wel, want het gaat om de grootste wetswijziging sinds 1848.

De Omgevingswet

Voor het eerst is er straks een wet voor de gehele fysieke leefomgeving. Een wet die gaat over de aanleg van een windmolenpark, het kappen van een boom, de versterking van een dijk, het bouwen van een woonwijk of het beschermen van een natuurgebied. Onderwerpen als ruimte, verkeer, natuur, milieu en water komen in de Omgevingswet bij elkaar. Met als doel de regelgeving eenvoudiger, inzichtelijker en beter uitvoerbaar te maken. Zo ontstaat er voor de burger meer ruimte om lokale initiatieven te ondernemen. Ook is het de bedoeling dat maatschappelijke organisaties en bedrijven actief betrokken zijn bij beleids- en besluitvormingsprocessen.


Inspelen op maatschappelijke veranderingen

Dat is hoognodig want de huidige regels zijn onvoldoende in staat om in te spelen op de vele veranderingen in de samenleving. Denk aan complexe opgaven rondom woningnood, mobiliteit, de energietransitie en klimaatverandering. Ook biedt de huidige wet- en regelgeving te weinig ruimte voor lokale verschillen. Zo heeft een gebied met demografische groei andere problemen dan een gebied met krimp. Om al deze problemen goed aan te pakken is een integrale en samenhangende aanpak hard nodig.


Anders denken en werken

De Omgevingswet zorgt straks voor een ander speelveld met nieuwe verhoudingen tussen inwoners, initiatiefnemers en de overheid. En dat vraagt om een echt andere manier van denken en werken. Van burgers en bedrijven door initiatief te nemen en door medeverantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de kwaliteit van de leefomgeving. Van overheidsorganisaties door met elkaar samen te werken, beleid te ontschotten, open te staan voor initiatieven, en burgers en belanghebbenden actief bij hun maatschappelijke doelen te betrekken.


Kennis en competenties

Een ding is zeker: de nieuwe wet gaat uw werk veranderen. Of u nu vergunningverlener, beleidsmedewerker, bestuurder of raadslid bent. Zo moet u straks niet alleen beschikken over kennis van wet- en regelgeving, maar ook over de juiste competenties. Denk aan ‘soft skills’ als samenwerken, verbinden en netwerken. Het is dus zaak om op tijd te beginnen met het werken met de Omgevingswet. Wilt u weten welke kaders de Omgevingswet biedt? Welke wetten er precies samenkomen en hoe u nu al kunt werken in de geest van de Omgevingswet? Volg dan een van onze opleidingen of trainingen over de Omgevingswet.


Meer weten?

Heeft u interesse in een van onze opleidingen of trainingen over de Omgevingswet? Of bent u er nog niet helemaal uit en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op: 035 20 50 249. Wij helpen u graag om een opleiding of training te vinden die bij u past. Ons complete aanbod over de Omgevingswet vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!