of 61043 LinkedIn

Bellen met Vlaanderen

Bellen met Vlaanderen. Echte mensen aan de lijn, geen eindeloze doorkiescomputers. En die echte mensen benaderen je als vriend, als goede buur. Niet als zeurende burger!
Reageer

Soms is het persoonlijke politiek. Door privéomstandigheden (die uitdrukking wordt meestal gebruikt voor treurige gebeurtenissen, maar in dit geval is het best heugelijk) had ik de afgelopen maanden regelmatig te maken met Belgische instanties. De gemeente, het openbaarvervoerbedrijf, het ziekenfonds (of zoals ze het daar noemen 'de mutualiteit'). Nee, ik ga niet verhuizen; een van onze dochters is verhuisd. En zoals het een betrokken ouder tegenwoordig betaamt, deed ik af en toe wat met instanties. 

En nu de kwestie waar het om gaat. Het was een feest! Om te beginnen, kreeg ik steeds echte mensen aan de lijn, geen eindeloze doorkiescomputers. En die echte mensen benaderden mij als vriend, als goede buur. Niet als zeurende burger en ook niet als geval dat langs het protocol geleid moet worden. De persoon van de instantie kon meteen opzoeken waar het over ging en zorgde dat het opgelost werd. En het grappige was, ook mijn toon werd anders. Niet die van een op-haar-strepen-staande burger, maar die van een goede buur. Het betreft hier geen wetenschappelijk onderzoek. Maar zelfs als ik puur geluk heb gehad, zetten de Vlaamse ervaringen wel aan het denken.
 
Eind april kwam de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) met een rapport dat opmerkelijk veel aandacht kreeg. De overheid gaat te veel uit van de zelfredzame burger, stelt de WRR. Hoeveel eigen verantwoordelijkheid kun je van een individu verlangen en wat zijn daarvan de gevolgen, als je weet dat er in Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden zijn en als een-op-de-vijf volwassenen slecht met computers overweg kan – om nog maar niet te spreken over alle andere vaardigheden die de moderne samenleving vereist.
 
De WRR heeft het over veel meer dan het contact tussen burgers en instanties. Het gaat in het rapport over de eigen verantwoordelijk voor je 'employability', voor je gezondheid en voor je ouwe dag, over het woud van zorgverzekeraars en energieleveranciers, over de achttien formulieren van twaalf instanties die een alleenstaand ouder met weinig inkomen moet invullen om de verschillende toelagen en toeslagen te krijgen. Maar hoewel het WRR-rapport dus veel meer aankaart, moest ik ook denken aan mijn Vlaamse ervaringen.
 
Want wat zou het al veel schelen als iedere instantie weer gewoon een – makkelijk vindbaar, niet verstopt! – telefoonnummer had dat je kunt bellen. En dat je dan een mens aan de telefoon krijgt die je helpt zoals je je goede buur zou helpen. Of je eigen dochter.
 
Is dit politiek? Zeker. Niet partijpolitiek, maar wel politiek.
Omdat goede persoonlijke dienstverlening geld kost en de politiek beslist waar geld aan besteed wordt. En omdat het een politieke keuze is of je je inricht naar mensen die vaardig en handig zijn, of ook (of juist) naar wie dat niet zijn. En, tenslotte, omdat het politiek onaangenaam wordt als mensen het gevoel krijgen dat de overheid en de publieke zaak er niet voor hen zijn.
 
Mirjam de Rijk is publicist. Ze was tot 2014 wethouder van Utrecht, en daarvóór onder meer partijvoorzitter van Groen Links en Eerste Kamerlid.
 
“Wat zou het al veel schelen als iedere instantie weer gewoon een makkelijk vindbaar telefoonnummer had dat je kunt bellen.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.