of 64277 LinkedIn

Aandacht voor armoede- en schuldpreventie

Aandacht voor armoede- en schuldpreventie: De Week van het Geld 2021 is van start.
Bestuursacademie Nederland Reageer

De Week van het Geld 2021 is van start. Tijdens deze 10e editie staat het thema ‘Goed omgaan met geld is goud waard’ centraal. Een waardevolle projectweek voor het onderwijs, maar ook voor gemeenten.

De Week van het Geld

De Week van het Geld een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken, is een landelijke projectweek in het onderwijs. Het doel is om financiële vaardigheden te stimuleren bij kinderen en jongeren, zodat zij zich in de toekomst financieel goed kunnen redden. Van 22 tot en met 26 maart kunnen kinderen, jongeren en ouders meedoen aan verschillende educatieve activiteiten.

 

Vanwege het coronavirus worden de meeste activiteiten online georganiseerd. Hierbij kun je denken aan activiteiten als: 

  • Voorleesverhalen voor kleine kinderen
  • Een aflevering van het Klokhuis over omgaan met geld
  • Een handige checklist voor ouders met tips en informatie over hoe je je kind kunt leren sparen
  • Schuldpreventielessen voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en MBO-studenten
  • Een begrotingsspel voor leerlingen uit het voorgezet onderwijs en MBO-studenten, waarin zij de minister van Financiën spelen

 

Een overzicht van alle activiteiten vind je hier: Activiteiten Week van het Geld. Leuk om aan mee te doen met je kinderen of handig ter inspiratie voor lokale activiteiten in jouw gemeente!


Lokale activiteiten in gemeenten

Ook gemeenten kunnen deelnemen aan de Week van het Geld door het organiseren van lokale activiteiten. Doet jouw gemeente nog niet mee? Bespreek deze optie dan eens met je collega’s. Het is een mooie manier om jullie lokale beleid rondom armoede en schuldhulpverlening kracht bij te zetten! 


Armoede en schuldhulpverlening weer hoger op de agenda

Voor gemeenten is het aanpakken en voorkomen van schulden en armoede het hele jaar door een belangrijke bezigheid. In Nederland leven jaarlijks ongeveer 1 miljoen mensen in armoede. Door de coronacrisis wordt deze groep alleen maar groter. Gelukkig is er voor de komende 2 jaar voor gemeenten extra sociaal budget vrijgemaakt. Dit geld is bedoeld voor de jeugdzorg en schuldenaanpak, maar ook voor onder andere de aanpak van (jeugd)werkloosheid, begeleiding naar werk en omscholing. 


Masterclass Armoedebeleid en Schuldhulpverlening

Sta jij voor de uitdaging om de komende jaren een succes te maken van het armoede- en schuldhulpbeleid binnen jouw gemeente? Met onze Masterclass Armoedebeleid en Schuldhulpverlening ontdek je hoe je tot een succesvol en toekomstbestendig beleidsplan komt waarmee je cliënten helpt om financieel weer gezond te worden. Je verdiept je in de onderliggende oorzaken van armoede en schulden en de consequenties van armoede voor verschillende leefgebieden. Ook leer je welke strategische beleidskeuzes je kunt maken om armoede en schulden in jouw gemeente aan te pakken. Welke hulp is er binnen jouw gemeente beschikbaar en hoe vraag je deze vormen van hulp aan? Hoe kun je integraal samenwerken aan een preventieve en ondersteunende aanpak?

 

Onze opleidingsadviseurs informeren en adviseren je graag als je meer wilt weten over deze opleiding. Zij zijn bereikbaar via 035 - 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.