of 60941 LinkedIn

6 tips voor de implementatie van de Omgevingswet

6 tips voor de implementatie van de Omgevingswet
Bestuursacademie Nederland 1 reactie

Het implementeren en uitvoeren van de Omgevingswet is een enorme klus. De wet vraagt om een fundamenteel andere benadering van de fysieke leefomgeving. Wij geven u 6 praktische tips om u te helpen de Omgevingswet succesvol te implementeren:

1. Bepaal een duidelijke maar flexibele koers

Er gebeurt nog steeds van alles rondom de Omgevingswet, de fysieke leefomgeving en de maatschappij. De wet- en regelgeving is volop in beweging. Zo zijn er regelmatig landelijke kennissessies over de Omgevingswet, waarbij er continu nieuwe inzichten worden gedeeld. Houd er dus rekening mee dat de koers die u uitzet gaandeweg het proces moet worden aangepast. Wendbaarheid en flexibiliteit zijn daarom belangrijke begrippen.


2. Maak een plan van aanpak

De Omgevingswet is een enorme operatie voor gemeenten, waterschappen en provincies. Denk aan de complexiteit, het grote aantal betrokkenen, de verschillende belangen en de tijdsinvestering. Om ervoor te zorgen dat dit goed en overzichtelijk verloopt, is een gefaseerd of programmatisch plan van aanpak essentieel. Zo ontstaat er inzicht en grip op het proces dat doorlopen moet worden. Maar is er ook ruimte om tijdens het proces aanpassingen te doen. Het is verstandig om ook ketenpartners en derden (burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties) te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van een plan van aanpak.


3. Leer en experimenteer

Leren werken met de Omgevingswet kost tijd en is lang niet altijd eenvoudig. Samen met anderen oefenen en ervaring opdoen is dan ook nuttig en leerzaam. Denk bijvoorbeeld aan het doorlopen van een projectbesluit met alle betrokken stakeholders. Begin ook al tijdens de implementatiefase - via pilots en experimenten - zo veel mogelijk integraal en gebiedsgericht te werken. Vergeet niet om deze experimenten na afloop te evalueren. Kijk daarbij niet alleen naar de inhoud, maar ook naar samenwerking en werkwijze. Mislukte experimenten bestaan niet, zolang u en de organisatie maar leren van de ervaring.


4. Ontwikkel uw competenties

De Omgevingswet vraagt om een andere manier van denken en werken. Dit betekent ook dat er andere competenties en vaardigheden worden gevraagd. Denk aan samenwerken, politiek-bestuurlijke sensitiviteit, oplossingsgericht denken en besluitvaardigheid. Het ontwikkelen van vaardigheden en competenties kan onder meer via opleidingen, trainingen, workshops, reflectie en intervisie.


5. Houd het eenvoudig

Begin klein. Met kleine stapjes komt u vaak al een heel eind. U kunt bijvoorbeeld met een projectteam onderzoeken welke vormen van participatie ingezet kunnen worden om de burger of initiatiefnemer actief te betrekken bij ideeën vanuit de gemeente. Zoek vooral naar praktische en eenvoudige oplossingen. Deze leveren vaak al een grote winst op 


6. Begin positief

Een goed begin is het halve werk. Een positieve houding is daarbij enorm belangrijk. Denk dus niet in beperkingen, maar in kansen en oplossingen. Ga niet uit van moeten, maar juist van willen. Ontdek wat de Omgevingswet allemaal teweeg gaat brengen en wat dit voor u betekent. Dat is meer dan u denkt.


Meer weten?

Wilt u ook aan de slag met de Omgevingswet? En wilt u meer weten over de laatste ontwikkelingen rondom de invoering van deze wet? Wij hebben een uitgebreid aanbod van opleidingen en trainingen over de Omgevingswet. Dit vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank Zuijlen (stedebouwkundige, burger.) op
Ik dacht, ik kijk eens iets verder en druk op de knop die mij verder moet brengen naar trainingen en opleidingen. Misschien wordt de burger ook betrokken bij de invoering van deze ingewikkelde wet. Niets te vinden in het aanbod. De burger is de blinde vlek in deze wet. Een megalomaan juridisch monster voor specialisten. Daarom komt zo'n aanbeveling "hou het klein" lachwekkend over.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.