of 64120 LinkedIn

5 waardevolle studietips

5 waardevolle studietips. Net begonnen aan een opleiding of start je binnenkort?
Bestuursacademie Nederland Reageer

Ben je net begonnen aan een opleiding of start je binnenkort? Dan moet je vast weer even wennen aan het studeren. Wij hebben de meest waardevolle studietips voor je verzameld, zodat je je optimaal kunt voorbereiden op je toets(en).

1. Gebruik de lesbijeenkomsten nuttig

Begin bij het begin. Door goed op te letten tijdens de lessen krijg je al heel veel van de leerstof mee. De docent weet wat er in je toets(en) aan bod komt en zal daar in de lessen naartoe werken. Bovendien zit je met professionals uit verschillende functies en organisaties in de klas. Zij kunnen de onderwerpen vanuit andere, inspirerende invalshoeken bekijken. Dat kan jou helpen om je de theorie vanuit verschillende visies eigen te maken en het nog beter te begrijpen.
 

2. Maak een realistische planning 

Niet voor een dag of week, maar alvast voor de periode tot aan de toets(en). Houd daarbij rekening met de activiteiten op je werk en in je privéleven. In welke periode verwacht je extra drukte op het werk? Wanneer heb je veel verjaardagen of andere sociale afspraken? Ga je nog op vakantie? Stel haalbare doelen voor jezelf, bepaal wat prioriteit heeft en plan extra tijd in voor onderwerpen die je lastig vindt. 

Belangrijk bij het plannen is dat je rekening houdt met je bioritme. Als je geen ochtendmens bent, is het natuurlijk niet effectief om je studiemomenten ‘s morgens in te plannen. Je stelt jezelf alleen maar teleur als het studeren vervolgens niet lukt. En plan ook je pauzes in. Elk uur in ieder geval 10 minuten. Dat houdt je scherp en zorgt dat je informatie beter kunt opnemen. 
 

3. Zorg voor een optimale concentratie

Een opgeruimd bureau, veel daglicht en frisse lucht. Dat zijn belangrijke aspecten als je je hersenen wilt activeren en gefocust aan de slag wilt gaan. Zit je elke werkdag al achter dat bureau en merk je daarom dat je minder gemotiveerd bent om daar ook nog te studeren? Probeer dan eens een andere plek uit. Bijvoorbeeld de bibliotheek, een leuke koffiebar of creëer ergens in huis een gezellige leeshoek. 

En heel voor de hand liggend, maar zo belangrijk: leg je telefoon weg en zet je mail uit. Als je afgeleid raakt, heb je gemiddeld 20 minuten nodig om er weer helemaal in te komen. Dat is zonde van je tijd. 
 

4. Vat samen en herhaal

Theorieboeken, PowerPointpresentaties, de ervaringen van je docent. De lesstof komt vaak van verschillende bronnen en is lang niet allemaal even relevant. Maak daarom van al deze informatie een samenvatting waarin je hoofd- en bijzaken goed onderscheidt. Het stellen van vragen aan jezelf over de theorie kan je daarbij helpen. Zo ontdek je meteen of je alles goed begrijpt. 

De samenvatting steeds weer opnieuw doornemen, helpt je om de lesstof goed te onthouden. Heb je alles al vaak bestudeerd? Dan kun je proberen een samenvatting te maken van de samenvatting, waarin je vooral de punten meeneemt die je het moeilijkst kunt onthouden. 
 

5. Houd het leuk voor jezelf

Zorg dat je plezier blijft hebben in het volgen van je studie. Ondanks dat je de opleiding zelf hebt uitgekozen en gemotiveerd bent om jezelf verder te ontwikkelen, kan de moed je soms toch in je schoenen zakken als het allemaal niet zo goed en snel verloopt als je had gehoopt. Houd daarom je einddoel in gedachten en beloon jezelf na het studeren. Of dat nu met een chocolaatje is of een leuk dagje uit. Heb je nog tijd genoeg tot je toets(en)? Richt dan tijdelijk vooral je aandacht op de onderwerpen die jij het leukst vindt, zodat je net weer dat extra beetje motivatie terugvindt. En wees niet te streng voor jezelf. Iedereen heeft weleens een slechte dag. Morgen weer een nieuwe ronde en nieuwe kansen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.