of 61043 LinkedIn

30 minuten bewegen per dag

Het bord staat bij het binnenrijden van veel gemeenten: 30 minuten bewegen per dag. Vanuit de gedachte dat een gezonde geest in een gezond lichaam goed voor iedereen is. En dat mensen daarom gestimuleerd moeten worden om te bewegen.

Veel overheden zien in ‘bewegen’ van hun medewerkers ook de ideale manier om met bezuinigingen om te gaan. Mobiliteit van medewerkers, horizontaal en verticaal, geeft nieuw elan in de organisatie, zorgt dat mensen zich ontwikkelen en maakt dat je medewerkers wiens functie door de kerntakendiscussie is weggevallen makkelijk ergens anders in kunt zetten. De mooiste instrumenten worden bedacht: loopbaancoördinatoren, interne arbeidsmarkten, POP’s, aanstelling in algemene dienst, noem ze maar op.

 

Toch is het aantal medewerkers dat staat te springen om mee te doen niet om over naar huis te schrijven. En afdelingsmanagers vinden het prima om op deze manier iemand binnen te krijgen. Maar om nu in tijden waar resultaten voorop staan, je beste medewerkers naar een andere werkplek te zien vertrekken?

 

Vaak zie ik managers een Johan-Cruyffje maken: hard vanaf het veilige Barcelona roepen dat anderen zich anders moeten gaan gedragen en ondertussen zelf lekker in de zon stil zitten. Want hoeveel procent van de managers doet zelf mee aan die horizontale mobiliteit? Hoeveel gemeentesecretarissen wisselen een weekje met hun collega van een buurgemeente of waterschap?

 

Dus overheidsmanagers, nog steeds geldt: een goed voorbeeld doet volgen. Laat zien dat persoonlijke ontwikkeling verder gaat dan een opleiding volgen. Maak met je collega manager de afspraak dat je ieder jaar een snuffelstage van een week bij elkaar volgt. En doe het dan ook! Vraag hetzelfde van je medewerkers en maak het een vast onderdeel van je POP’s. Misschien lachen je medewerkers dan binnenkort om het bord ‘één week bewegen per jaar’ in het gemeentehuis en willen ze maar al te graag meer bewegen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.