of 64003 LinkedIn

3 tips om zelfverzekerd en effectief je netwerk te vergroten

3 tips om zelfverzekerd en effectief je netwerk te vergroten.
Bestuursacademie Nederland Reageer

De gemeente is steeds meer een speler in een netwerk. Een netwerk dat kan helpen bij een succesvolle aanpak van alle uitdagingen waar de overheid voor staat. Wij geven je 3 tips om zelfverzekerd en effectief aan de slag te gaan met netwerken.

Het belang van een groot netwerk

Het leggen en onderhouden van contacten kan je verder helpen in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het succesvol behalen van (gezamenlijke) doelen. Een groot netwerk helpt je om:

 • inzicht te krijgen in de belangen van alle betrokken partijen;
 • makkelijker gegevens te verzamelen die nodig zijn om vraagstukken heel concreet in kaart te brengen;
 • samen eerder blijvende en creatieve oplossingen te bedenken.

Maar hoe bouw je een goed netwerk op? Met behulp van de volgende 3 tips kun je zelfverzekerd en effectief aan de slag met netwerken.
 

1. Breng het krachtenveld van je netwerk in kaart

Analyseer het speelveld waarin jouw organisatie opereert. Wie zijn de stakeholders en wat zijn hun belangen? Hoe belangrijk zijn deze spelers voor het behalen van jouw doelen? Wat is hun houding tegenover de doelen die je wilt bereiken; zijn ze voor, tegen of neutraal? Hoe groot zijn hun beslissingsbevoegdheden en hoeveel invloed hebben ze? Stel de kwaliteit vast van de belangrijkste relaties en bepaal kansen en risico’s. Probeer ook te ontdekken of jullie een gezamenlijke ambitie hebben van waaruit jullie samen kunnen handelen.
 

2. Maak een eigen netwerkplan

Wat wil je precies bereiken met netwerken? Bepaal een streefdoel voor jezelf, maar leg de lat niet te hoog. Zo voorkom je teleurstellingen. Het opstellen van een minimumdoel kan je daarbij helpen. Zet je doelen en strategie op papier en maak een concreet stappenplan. Welke acties ga je ondernemen en in welk tijdsbestek? Bespreek het plan eventueel met collega’s, zodat zij je kunnen bijsturen.
 

3. Bereid een goede pitch voor

Wat hebben andere mensen en partijen eraan om met jou samen te werken? Zorg dat je altijd een goede pitch (van maximaal 2 minuten) voorbereid hebt over jouw persoonlijke why, how en what:

 • Why
  • Wat is je missie? Wat maakt jouw werk waardevol? Wat maakt dat je trots bent op wat je doet? Wat zullen je collega’s missen als jij er niet meer bent?
 • How
  • Wat is je visie op jouw vak? Op basis van welke uitgangspunten, waarden en competenties werk je? Wat kenmerkt jouw werkwijze?
 • What
  • Met welke tools en methodieken werk je? Waarmee heb je ervaring en op welke gebieden geef je advies?

 

Leer netwerken in de praktijk

Wil je graag meer weten over het opbouwen en optimaal benutten van een netwerk? Je leert het in onze training Netwerken. Na deze training ben je in staat om je persoonlijke zichtbaarheid in netwerken te vergroten en beschik je over de handvatten om jouw persoonlijke netwerkstijl effectief in te zetten. Voor meer informatie over deze training kun je terecht bij onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.