of 64003 LinkedIn

3 tips om draagvlak te creëren voor verandering

3 tips om draagvlak te creëren voor verandering.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Moeten er dingen veranderen binnen jouw organisatie? Dan wil je natuurlijk graag dat je collega’s achter je plannen staan. Hoe zorg je dat ze enthousiast en betrokken zijn? Wij geven je 3 tips om draagvlak te creëren voor verandering.

Veranderen is onvermijdelijk

Ander beleid, veranderende wet- en regelgeving en het gebruik van nieuwe IT-systemen en technologieën leiden ertoe dat doelen moeten worden bijgesteld en werkzaamheden anders moeten worden uitgevoerd. Met een veranderproces tot gevolg. Wel altijd met een goed doel: als de inrichting van je organisatie optimaal is en alle werkprocessen succesvol verlopen, kunnen klanten uiteindelijk nog beter geholpen worden. 

Maar veranderingen kunnen leiden tot weerstand. Hoe zorg je dat collega’s je ideeën en plannen voor het veranderproces begrijpen? En samen met jou enthousiast aan de slag gaan om de plannen te realiseren? Draagvlak creëren doe je met deze 3 tips:
 

Tip 1: Informeer je collega’s uitgebreid over het nut van veranderen

Informeer je collega’s vooral over het ‘waarom’ van je veranderplannen. Waarom is er de noodzaak om te veranderen? Schets daarbij een mooi toekomstbeeld: welke doelen wil je realiseren en wat levert dat op? Een waardevol resultaat zorgt voor optimisme, enthousiasme en stimulatie. Natuurlijk vertel je ook uitgebreid hoe je dit resultaat wilt behalen. Daarbij is het belangrijk om je collega’s inzicht te geven in wat de verandering voor hen betekent en hoe zij kunnen bijdragen aan de realisatie van de plannen. 

Gun je collega’s vooral tijd. Informeer ze al ver voor de start van het veranderproces. Zo overval je je collega’s niet en kunnen ze wennen aan het idee van veranderen. Ook geef je ze hiermee voldoende tijd om zelf over de plannen na te denken en er iets over te zeggen.
 

Tip 2: Sta open voor feedback van je collega’s 

Laat je collega’s meedenken en meebeslissen over de plannen en geef ze het gevoel dat ze het veilig kunnen bespreken als ze ergens tegenaan lopen. Inventariseer wat de bezwaren zijn en pas de plannen daar zoveel mogelijk op aan. Het heeft geen zin om je eigen plannen erdoorheen te drukken, dat levert alleen maar weerstand op. Daarnaast is het goed om niet alleen tijdens de start, maar ook gedurende het veranderproces inspraakronden te organiseren. Daarmee geef je iedereen de ruimte om zijn of haar feedback te delen, want niet elke collega zal uit eigen initiatief tussendoor naar je toekomen. 
 

Tip 3: Betrek je collega’s in elke stap van het proces

Maak gebruik van de jarenlange ervaring van je collega’s. Betrek ze meteen vanaf de start bij het proces: 

  • Luister naar hun ideeën en voorstellen en laat ze meedenken over jouw plannen.
  • Geef iedereen een duidelijke en zinvolle rol in het veranderproces. 
  • Blijf tijdens het hele proces goed communiceren en zorg dat je collega’s continu weten waar ze aan toe zijn. Als het goed gaat, maar ook als het juist even tegenzit.


Ook belangrijk is het uitspreken van je waardering door je collega’s regelmatig even te bedanken en (zelfs de kleinste) successen te delen. Het zichtbaar maken van successen is een beloning voor iedereen die heel hard werkt aan het realiseren van de plannen. En vier het ook als jullie een mooi resultaat bereikt hebben! Bijvoorbeeld met een borrel, een taart of een klein cadeautje. 
 

Draagvlak creëren in de praktijk

Door de bovenstaande tips te volgen kun je samen met betrokken en enthousiaste collega’s het veranderproces tot een succes maken. Wil je leren hoe je deze tips optimaal kunt toepassen in de praktijk? Volg dan onze training Draagvlak Creëren, waarin je relevante competenties ontwikkelt als overtuigen, beïnvloeden en onderhandelen. Je ontdekt hoe je mensen in beweging krijgt, leert op de juiste momenten participatie inzetten en leert omgaan met weerstand. Voor meer informatie over deze training of een passend opleidingsadvies staan onze opleidingsadviseurs je graag te woord via 035 – 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.