of 59244 LinkedIn

“Werk Burgerzaken verschuift van MBO- naar HBO-niveau”

“Werk Burgerzaken verschuift van MBO- naar HBO-niveau”. Werken bij Burgerzaken wordt steeds complexer
Bestuursacademie Nederland Reageer

“Werken bij Burgerzaken wordt steeds complexer. Het niveau verandert echt van MBO naar HBO”, zegt Paul Herscheid (65). Hij werkt al sinds 1973 op Burgerzaken. In zijn huidige functie als adviseur bij de gemeente Amstelveen houdt hij zich vooral bezig met complexe zaken waar dossiervorming bij komt kijken of actuele maatschappelijke ontwikkelingen een rol spelen. Daarnaast is hij met zijn jarenlange ervaring en parate kennis de algemene vraagbaak voor al zijn collega’s.

“Op een aantal gebieden is het werk bij Burgerzaken sterk aan het veranderen”, legt hij uit. “Zo zal het werk aan de frontoffice van documenten uiteindelijk aanmerkelijk minder worden, omdat de klantcontacten steeds verder afnemen. Rijbewijzen en identiteitsbewijzen zijn tegenwoordig 10 jaar geldig en kunnen in de toekomst digitaal worden aangevraagd.”

 

Kennis van buitenlandse documenten

“Aan de andere kant komt er steeds meer en ingewikkelder werk bij”, gaat de geboren Rotterdammer verder. “Omdat de samenleving steeds internationaler wordt, krijgen de ambtenaren meer te maken met buitenlandse documenten. En dat vereist heel andere kennis. Zo vraagt het goed vaststellen van iemands identiteit tegenwoordig om specifieke kennis. Je moet bijvoorbeeld de echtheidskenmerken van al die verschillende documenten kunnen herkennen.”

 

“Voor medewerkers van de Burgerlijke Stand en Immigratiezaken is ook kennis van de regels in het land van herkomst belangrijk. Die kennis heb je nodig om mogelijke oplossingen te kunnen zoeken als in een land andere regelgeving is over bijvoorbeeld huwelijk en erkenning van kinderen. Je ziet ook dat mensen steeds mondiger worden en snel een klacht indienen als ze vinden dat ze niet goed worden geholpen. Daarnaast zie je tegenwoordig ook vaker dat mensen proberen zich te verschuilen. Ze geven dan geen nieuw adres door na een verhuizing en ontwijken de basisregistratie persoonsgegevens. Alles bij elkaar vereist dat een hoger opleidingsniveau”, aldus Paul.

 

Goed opleiden voor toekomstig werk

“We willen sowieso dat onze mensen goed zijn opgeleid en dat ze hun kennis actueel houden”, vult hij verder aan. “Dat kost natuurlijk geld, maar het betaalt zich ruim terug. Niet rechtstreeks aan Burgerzaken natuurlijk, maar wel aan bijvoorbeeld Sociale Zaken en de Belastingdienst. Dat besef is duidelijk aanwezig hier. Ik durf ook wel te zeggen dat de gemeente Amstelveen hierin een voorloper is. Dat het werk aan de balie gaat verdwijnen zou je kunnen zien als een kans om geld te besparen, omdat je daar geen personeel meer voor nodig hebt. Maar je kunt ook inzien dat je die mensen beter kunt opleiden voor werk dat er op andere plekken op de afdeling juist bij komt. Een mooie illustratie van vooruit kijken is dat er al sinds vorig jaar maart twee mensen worden ingewerkt om mij op te volgen als ik straks in augustus met pensioen ga.”

 

Paul werkt al 46 jaar en gaat bijna met pensioen, maar is nog heel gedreven in zijn werk. “Ik hoor wel eens mensen praten over hoelang ze nog moeten, maar voor mij is het geen moeten”, vertelt hij. “Ik heb nog veel plezier in mijn werk. Na mijn pensioen bij de gemeente blijf ik nog wel actief als docent Burgerzaken. Ik geef al 21 jaar les, onder meer voor de Bestuursacademie, en dat vind ik erg leuk om te doen.”

 

Meer weten over de opleidingsmogelijkheden? Bekijk ons aanbod aan opleidingen Burgerzaken.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.