of 59281 LinkedIn

“Jong en dynamisch in Zutphen”

“Jong en dynamisch in Zutphen”. Hoe zorg je ervoor dat er nieuwe jonge mensen instromen en hoe houd je ze dan vervolgens ook binnen? Bij Publiekszaken in Zutphen hebben ze een van de eieren van Columbus gevonden.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Over het hele land maken gemeenten zich zorgen over de toekomst van de afdeling Burgerzaken. De gemiddelde leeftijd van het personeel op deze afdelingen loopt steeds verder op terwijl de aanwas van nieuwe jonge medewerkers achterblijft. Hoe zorg je ervoor dat er nieuwe jonge mensen instromen en hoe houd je ze dan vervolgens ook binnen? Daar zijn waarschijnlijk meerdere manieren voor, maar bij Publiekszaken in Zutphen hebben ze een van die eieren van Columbus gevonden.

Operationeel leidinggevende team Publiekszaken Gea van Engelen en teamleider team Projectondersteuning en Publiekszaken Esther Henzen leggen uit hoe ze dat doen in Zutphen: “Hoe doen jullie dat in Zutphen? is een vraag die wij geregeld horen van vakgenoten Burgerzaken.”

 

Wat doen zij in Zutphen en hoe doen ze dat?

“De gemiddelde leeftijd binnen ons team Publiekszaken, dat bestaat uit Burgerzaken, telefonie en receptie, ligt rond de 35 jaar. Dit is redelijk uniek binnen Burgerzaken. De verhouding man/vrouw is fiftyfifty. Om ons team dynamisch en scherp te houden, werken wij onder andere samen met het ROC. Wij bieden stageplekken aan voor ROC-leerlingen. In de praktijk hebben wij ook al stagiaires aangenomen of ingehuurd. Zo zijn we verzekerd van jonge personeelsaanwas.


Daarnaast sturen wij actief op kwaliteit en op houding en gedrag. We maken heldere afspraken met de medewerkers en geven feedback. Bijvoorbeeld over het gebruik van privé-mobiel tijdens het werk. Dit doen wij door coaching en we schromen niet om mensen direct aan te spreken. Dit is binnen ons team vanzelfsprekend aan het worden. Als er een vacature is, wordt er kritisch naar de invulling gekeken, met het oog op de toekomstige (digitale) ontwikkelingen. Mocht u geïnspireerd zijn geraakt door ons verhaal en hier meer over willen weten, komen wij graag bij u op bezoek.”


Jonge mensen opleiden?

Heeft u stagiaires in dienst genomen of denkt u erover om dat te doen en wilt u hen opleiden in het specifieke werk van de gemeenteambtenaar? Kijk dan eens naar onze opleidingen Burger & Publiekszaken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.