Advertentie

Procedure burgemeester Utrecht is het mediacircus voorbij

Kandidaat-burgemeesters solliciteren op een publiek ambt en daar hoort media-aandacht bij. Lekken blijft echter uit den boze, aldus het Genootschap van Burgemeesters.

27 september 2013

Het mediacircus is voorbij, vanaf nu zal de procedure rond de benoeming van de nieuwe burgemeester voor Utrecht zich in alle stilte voltrekken. Na de ‘affaire Roermond’ zal geen ambtenaar, raadslid of bestuurder het nog wagen uit de (vertrouwens)commissie te klappen.

Populariteitspolls
Dat is de stellige overtuiging van Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Hij reageert op de deze week gesloten sollicitatieronde voor de burgemeesterspost in de vierde stad van ons land. Mede doordat een aantal kandidaten zelf de publiciteit zocht, werd er in de media druk gespeculeerd over de mogelijke kandidaten. Namenlijsten doken op, populariteitspolls rolden over elkaar heen.

Voorbode
Meer serieuze kandidaten stoorden zich er aan dat ‘ze werden genoemd’, maar Bernt Schneiders heeft zich er niet aan geërgerd. ‘Dit is een voorbode van wat ons te wachten staat als de gekozen burgemeester er ooit komt. Het betekent in ieder geval wel dat de benoeming onder de bevolking leeft’.

Publieke belangstelling hoort erbij
Maar sollicitanten moeten er toch op kunnen rekenen dat hun naam niet uitlekt? Zeker, aldus Schneiders, maar tijdens de sollicitatieronde ligt dat wat ingewikkelder: ‘Dat media gaan speculeren kan je niemand aanrekenen. Een deel van de kandidaten speelde hier zelfs op in, anderen hebben mogelijk in wat al te brede kring hun belangstelling kenbaar gemaakt. Als je op een zo publieke functie schrijft, dan hoort daar publieke belangstelling bij’.

Mediacircus voorbij
Met het sluiten van de termijn moet het ‘mediacircus’ nu wel voorbij zijn, zo stelt de voorzitter van het genootschap. Voor alle professionals die de lijst onder ogen hebben gekregen geldt immers strikte geheimhouding, lekken uit de vertrouwenscommissie is strafbaar.

Roermond in het geheugen
Schneiders verwacht dat de geheimhouding ditmaal zelfs nog strikter dan anders gehandhaafd zal worden, zeker met de ophef rond de burgemeestersbenoeming van Roermond nog vers in het geheugen. In deze plaats praatte wethouder Jos van Rey tijdens de selectieronde de bevriende kandidaat Offermans even bij over de stand van de procedure. Justitie kwam hier achter en stelde tegen beide VVD’ers vervolging in. Beide politici moesten aftreden.

Justitie laat zijn tanden zien
‘Iedereen heeft gezien wat er gebeurt als justitie zijn tanden laat zien’, aldus de burgemeester van Haarlem. Het zou mij verbazen als er nu nog namen worden gelekt. Mits de kandidaten zelf hun mond houden natuurlijk’.

Schneiders kandidaat?
Rest nog een laatste vraag aan de voorzitter van de Nederlandse burgemeesters: zijn naam is niet genoemd, maar behoort Schneiders toevallig zelf tot de 22 nog onbekende sollicitanten voor Utrecht? ‘Nee, het is prachtige stad, maar eenmaal burgemeester van Haarlem wil je natuurlijk nergens anders meer heen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie