Advertentie

'Kamer helpt burgerinitiatief om zeep'

‘De Kamer helpt haar eigen instrument om zeep’. Dat concludeert Groen Links-raadslid Arno Bonte, nu de Tweede Kamer het burgerinititief dat pleit voor een vuurwerkverbod niet in behandeling neemt.

15 april 2009

Reden
Samen met zijn Haagse collega David Rietveld verzamelde hij daartoe meer dan 65.000 handtekeningen. VVD-Kamerlid Johan Remkes, voorzitter van de commissie burgerinitiatieven, voerde als reden voor het niet in behandeling nemen aan dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) vorig jaar in een debat al eens had gezegd dat zij niets zag in een vuurwerkverbod.

 

Digitale handtekeningen
Burgerinitiatieven zijn in Nederland mogelijk sinds mei 2006, en vereisen 40.000 handtekeningen. Sinds januari dit jaar tellen ook digitale steunbetuigingen. Onderwerpen worden alleen behandeld als de Kamer het onderwerp de afgelopen twee jaar niet heeft besproken. ‘In dat reglement hadden we ons natuurlijk al verdiept, en toen kwamen we tot de conclusie dat er geen besluit over het onderwerp genomen is’, aldus Bonte. ‘Tijdens de evaluatie van de jaarwisseling 2007-2008 zei ter Horst dat ze niet van plan was om met een verbod te komen. Omdat daar geen moties op volgden, interpreteert Remkes dat nu als impliciet besluit.’

 

Gezocht
Dat vindt Bonte een ‘gezochte redenering’. ‘Er is geen onderwerp te noemen dat nog niet eerder in een of andere bijzin aan de orde is geweest. De Kamer helpt hiermee haar eigen instrument om zeep.’ Bonte's verklaring luidt dat de Kamer haar vingers niet wil branden aan het politiek gevoelige onderwerp. ‘Het vuurwerkverbod deelt de samenleving in tweeën, en dat gaat dwars door partijlijnen heen. Als het initiatief was behandeld, hadden partijen een groep kiezers tegen de haren in moeten strijken.’

 

Agenda
Hij is evenwel blij dat het onderwerp op de publieke agenda staat. ‘Het zou me niets verbazen als we over vijf of tien jaar toch een politieke meerderheid hebben om vuurwerk aan banden af te leggen. De discussie is nog lang niet afgelopen’, aldus het strijdvaardige raadslid.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Keijzer
In Soest heeft de politiek al een burgerinitiatief om zeep geholpen en ook in de gemeente Weesp wil de gemeenteraad een initiatief over geluidsoverlast van een carillion niet behandelen. Steeds weer dezelfde oorzaak. Het onderwerp is politiek te heikel en dus zoekt men naar een uitvlucht.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
J. Bexkens / facilitair medewerker
Volgens mij heb ik vroeger iets verkeerds geleerd of begrepen. Ik dacht namelijk, dat de Staten-Generaal de baas waren. Nou ja, officieel dan. Aangezien die zich niet hebben uitgesproken over dit onderwerp, zou het inderdaad behandeld moeten worden. tot zover het democratische standpunt. Vraag ik mij inderdaad af, hoe het komt, dat de kiezer geen vertrouwen meer heeft in de politiek. Hoe zou het toch komen meneer Remkes, dat Rita en andere volksm...... zoveel steun uit de bevolking krijgen. Rare jongens, die Kamerleden
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie