Advertentie

Huur overheid krijgt ook Bibob-screening

Toepassing van de wet Bibob wordt uitgebreid tot alle vastgoedtransacties. Ook huurovereenkomsten tussen overheid en particulieren vallen in de toekomst onder Bibob.

03 mei 2010
Ook huurovereenkomsten
Eerder kondigde het kabinet al aan dat koop en verkoop van vastgoed onder de werking van de wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) worden gebracht. Vastgoedtransacties vallen tot nu toe niet onder de werking van Bibob. De uitbreiding van screening van particulieren blijft niet alleen beperkt tot kooptransacties, het kabinet wil ook huur- en verhuurovereenkomsten onder Bibob-onderzoek laten vallen.

Tegen vastgoedfraude
Met Bibob in de hand kunnen gemeenten de integriteit van vergunning- of subsidieaanvragers onderzoeken. Een eerdere strafrechtrelijke veroordeling of een serieuze verdenking van criminele contacten, leidt tot het weigeren van een vergunning of subsidie. Het onderzoek wordt gedaan door het landelijke bureau Bureau Bibob van het ministerie van Justitie. Uitbreiding van het integriteitsonderzoek naar de vastgoedwereld wordt gezien als een belangrijke stap in de bestrijding van vastgoedfraude. 

Extra mogelijkheden 
Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in 2008 bleek dat de overgrote meerderheid van gemeenten vrijwel nooit de handel en wandel van makelaars, projectontwikkelaars of corporaties screent. Verruiming van Bibob geeft gemeenten extra mogelijkheden externe vastgoedpartijen te onderzoeken.

Voor verkiezingen

Op korte termijn buigt de ministerraad zich over het wetsvoorstel dat de uitbreiding van Bibob regelt. Het voorstel moet nog vóór de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni naar de Raad van State worden gestuurd voor advies, meldt het Financieel Dagblad.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie