Advertentie

Raadslid dat OvJ dood wenst, blijft gewoon aan

De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

14 mei 2016

De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

Verongelukken

Begin dit jaar betekende een tweet met doodsverwensingen aan Geert Wilders het einde van de politieke loopbaan van Willem den Hertog, voorzitter van de PvdA in Katwijk. Zijn positie was onhoudbaar geworden, verklaarde de lokale afdeling van zijn partij. Den Hertog vertrok. Christian Petermann (RPN) lijkt niet van plan zijn zetel op te geven. Hij twitterde deze week ‘Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt'. Janssen-De Boer is de officier van Justitie in de rechtszaak tegen oud-wethouder Jos van Rey en eiste twee jaar celstraf tegen de ‘politieke vriend’ van Petermann.


Uit de bocht vliegen
Het is niet de eerste keer dat Petermann (RPN) in opspraak is. Eerder deed de gemeente al eens aangifte van smaad en laster tegen hem omdat hij had getwitterd over ambtenaren en bestuurders die steekpenningen zouden ontvangen. Ook vergeleek hij de fractievoorzitter van de grootste partij, Ron Meyer (SP) al eens met een nazirechter. ‘Petermann is Nederlands Kampioen uit-de-bocht-vliegen’, meent Meyer. ‘We hebben als raad er meerdere debatten over gevoerd, er is al eens aangifte gedaan en de burgemeester heeft met hem gesproken. Maar ja, we kunnen er niet echt iets aan doen.’


Onacceptabel
Of dat ook geldt voor de gemeente, wordt nog bekeken. Strafvervolging als er strafbare feiten zijn gepleegd, is aan justitie, maar Heerlen kijkt of zij op dat gebied ook ‘iets kan’. ‘Misschien kunnen we aansluiten bij het Openbaar Ministerie’, aldus een woordvoerder. ‘Maar het OM is nu eerst aan zet daarover.’ Burgemeester Ralf Krewinkel heeft meteen na de bewuste tweet contact gezocht met Petermann. Die verwijderde daarop de tweet, maar zei wel achter zijn uitspraak te blijven staan. De burgemeester noemt de vergelijking met de oorlog ‘verwerpelijk’ en de doodsverwensing ‘onacceptabel’ maar consequenties heeft dat voor Petermann niet.


Fascinatie
Volgens SP-voorzitter Meyer – door Petermann uitgemaakt voor een nazirechter die mensen aan pianosnaren laat ophangen -  is het uiteindelijk aan de kiezer om korte metten te maken met mensen als Petermann. ‘Het is natuurlijk een schande voor de raad en voor de politiek, maar wij kunnen niet meer dan ons ervan distantiëren. Dat hebben we in het verleden als raad al eens gedaan en zullen we, neem ik aan nu weer unaniem doen. Maar daarmee voorkom je niet dat hij het nog een keer doet. Hij vergelijkt vaker zijn politieke tegenstanders met nazi’s. Blijkbaar heeft hij daar een enorme fascinatie mee.’


Fundamentele discussie
Behalve de aandacht die Petermann nu krijgt voor zijn schokkende uitspraak, vindt Meyer dat er sprake moet zijn van een fundamentelere discussie. ‘Kijk, gekken hou je altijd en overal. Ook in onze partij zijn die er. Maar als je, zoals wij, een ledenpartij hebt, dan is er sprake van een zelfzuiverend vermogen. Als in onze partij iemand zo’n uitspraak doet, komen de leden in opstand en dat werkt zuiverend. Het PvdA-lid in Katwijk is bijvoorbeeld ook vertrokken na zijn tweet. Maar er is niemand die Christian Petermann corrigeert, want zijn partij heeft geen leden. En dus kan hij blijven zitten. Je leest tegenwoordig vaak dat de “ledenpartij” op sterven na dood is, maar deze fundamentele discussie zou ik graag nog eens voeren.’ Christian Petermann was telefonisch niet bereikbaar.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Tsja, het kan heel simpel zijn: doe je concrete doodsbedreiging ? Dan moet het exit zijn. Ook als het het 'per ongeluk...', uitspreekt ! En dat dit tegen iemand van het OM is, maakt dan geen verschil.Overigens: die Jos van Rey, komt misschien wel popiejopie over ? Maar de doorsneeburgers doorzien hem niet. Als je een beetje een 'babbel' hebt, kom je helaas ver in dit land ! Zeer onterecht dus !De ge-eisde twee jaar is m.i. nog te weinig voor dat soort figuren ! Ik ben het dus ook niet eens met het OM. Maar dan wel, omdat ze veel te weinig eisen !!!

Flipper
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem van der Vaart
Elke ochtend als ik in de spiegel kijk, kan ik de sporen op mijn lichaam bewonderen die het nazi-geteisem in 1944 zo vakkundig heeft aangebracht. Goed, mijn generatie, en daarmee degenen die de naziterreur aan den lijve hebben meegemaakt, dunt hard uit en daarmee ook degenen die zich werkelijk nog een voorstelling kunnen maken van nazibeulen en hun daden. De lichtzinnigheid waarmee dit raadslid spreekt, grenst aan onnozelheid en pure domheid. Heer Petermann, u weet kennelijk niet beter. Maar voordat u nog eens dergelijke domme uitspraken doet, zoek eens wat mensen van mijn generatie (zo om en nabij de 90) op, die nog weten wat Nazi-onderdrukking is, die nog weten hoe de schoften handelden, die u nog kunnen vertellen welk pijn en leed zij als overlevenden met zich meedragen, soms tot op de dag van vandaag. Misschien is dat zeer leerzaam voor u en voorkomt het uitglijders als deze in de toekomst.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie