Advertentie

Groningers willen geen woorden maar daden

Inwoners van de provincie Groningen willen dat er concrete stappen worden gezet om de schade door de aardbevingen aan te pakken.

27 januari 2014

Bewoners, ondernemers en bestuurders in Groningen willen dat er nu ook echt wordt gewerkt aan het oplossen van de problemen in de door aardbevingen geteisterde provincie. Dat bleek maandag in Groningen tijdens een hoorzitting van Tweede Kamerleden over het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp.

Onafhankelijke partij
De Groningers willen dat het verbeteren van de veiligheid nu ook echt in gang wordt gezet. Huizen moeten bevingsbestendig worden gemaakt en mensen die in psychische problemen zitten, moeten hulp krijgen. Commissaris van de Koning Max van den Berg pleitte nogmaals voor een onafhankelijke partij die gaat toezien op de schadeafhandeling en preventieve maatregelen om woningen te versterken.

Versneld kijken naar dijken
De aanwezige vertegenwoordigers denken dat het een grote klus wordt om het vertrouwen te herstellen. ,,Elke aardbeving in het komende jaar doet ons weer terugdenken aan de recordhoeveelheid gas die in 2013 uit de bodem is gehaald", zei Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum. Het bedrijfsleven wil dat er versneld wordt gekeken naar de dijken, omdat nieuwe bedrijven zich vanwege onzekerheid over de veiligheid niet in de regio willen vestigen. Ook vroegen de ondernemers aandacht voor een plan waarbij de regio kan profiteren van goedkopere stroomprijzen, waarbij er investeringen loskomen in vergroening van de industrie. Bewoners dringen er bij de Kamerleden op aan dat er snel moet worden gekeken naar Groningers die willen verhuizen vanwege werk of psychische problemen.

Vertrouwen is weg
De verbinding van de politiek met Groningen moet volgens Van den Berg niet alleen uit de regering komen. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie wil zich daar hard voor maken. Coalitiepartijen PvdA en VVD benadrukten dat opnieuw duidelijk wordt dat het vertrouwen in de politiek helemaal weg is. ,,Er moet iets gebeuren om dat vertrouwen op te bouwen", zei Jan Vos (PvdA). Volgens VVD-Kamerlid René Leegte moeten bestuurders in Den Haag en Groningen daarbij vooral samen optrekken. De Kamer debatteert volgende week over het besluit van Kamp.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie