bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Hoe beïnvloed je (gezond) gedrag?

Hoe beïnvloed je (gezond) gedrag? De uitdaging is om gedrag blijvend te veranderen

17 november 2020
Waarom vinden mensen het moeilijk om de COVID-19 maatregelen te volgen? En hoe komt het dat we wel weten hoe we gezond kunnen leven, maar het niet lukt om het ook echt te doen. Binnen gedragspsychologie op de EUR wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Tijdens de opleiding Nudging: sturen op gedrag en de online Masterclass Hoe bevorder je gezond gedrag leer je om inzichten uit de gedragswetenschappen te gebruiken voor een effectief beleid.  Opleiding Nudging: sturen op gedrag: 16 april 2021

Online Masterclass Hoe bevorder je gezond gedrag?: 28 januari 2021

Overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik. Met het sluiten van het Nationaal PreventieakkoordOpent extern hebben 70 maatschappelijke organisaties de handen ineengeslagen om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren. Hoe zorg je nu dat mensen gezonder gaan leven? 

Een andere actuele uitdaging is om COVID-19 onder controle te krijgen. In de huidige aanpak is het essentieel dat we ons aan de gedragsadviezen houden. In de praktijk blijkt dit lang niet altijd het geval. Waarom vinden we het zo lastig om ons gedrag aan te passen? Hoe kun je door gebruik te maken van gedragsinzichten wel zorgen dat mensen wel de maatregelen volgen?


Neem deel aan 1 van onderstaande onderwijsactiviteiten en leer hoe je gedragsinzichten kunt gebruiken voor effectiever beleid:


Opleiding Nudging: sturen op gedrag

Om beslissingen te kunnen nemen, gebruiken we signalen uit de omgeving en vuistregels. Deze manier van beslissingen nemen is echter heel gevoelig voor invloeden van de keuzecontext en daarom kan nudgen effectief zijn. Door de keuzecontext aan te passen, kun je mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Je kiest namelijk automatisch de meest voor de hand liggende optie als je geen tijd of geen zin hebt of er anderszins niet toe komt om goed, en systematisch over een bepaalde keuze na te denken. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

 

Tijdens de opleiding leer je hoe menselijk gedrag werkt en hoe je technieken als nudging kunt gebruiken om effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen. Je gebruikt het concept van het Behaviour Change Wheel om gedrag te analyseren. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen gedragscasus.

 

Afbeelding

 

Online Masterclass Hoe bevorder je gezond gedrag? 

Veel beleid is erop gericht mensen zich zo gezond mogelijk te laten gedragen. Vrijwel iedereen vindt gezondheid immers belangrijk. Toch lukt het ons lang niet altijd om ons ook gezond te gedragen. Hoe dat komt en hoe je gezond gedrag kunt sturen leer je in deze online Masterclass Hoe bevorder je gezond gedrag? 

 

Je leert hoe (on)gezond gedrag tot stand komt en hoe gedragswetenschap kan worden ingezet om te sturen op gezond gedrag wordt in deze workshop uitgelegd. Beleidsmakers en werkgevers krijgen enkele praktische handvatten aangereikt.

 

Afbeelding

 

Meer informatie

Wil je meer weten over Nudging: sturen op gedrag of Hoe bevorder je gezond gedrag?

Neem dan contact op met:

Miranda Smit

Adviseur Opleidingen

T: 0104088687

E: smit@erasmusacademie.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.