Advertentie

Genomineerden Beste Raadslid bekend

Effectief, communicaties en integer. Dat zijn de voornaamste criteria waaraan een kandidaat moet voldoen om tot Beste Raadslid van Nederland te worden uitgeroepen. Donderdag 8 maart zijn de 12 genomineerden bekendgemaakt. De winnaar wordt op 20 maart bekend. Intussen heeft DENK de eigen kandidaat alvast tot winnaar gebombardeerd.

09 maart 2018

Effectief, communicaties en integer. Dat zijn de voornaamste criteria waaraan een kandidaat moet voldoen om tot Beste Raadslid van Nederland te worden uitgeroepen. Donderdag 8 maart zijn de 12 genomineerden bekendgemaakt. De winnaar wordt op 20 maart bekend. Intussen heeft DENK de eigen kandidaat alvast tot winnaar gebombardeerd.

Bewondering
De titel Beste Raadslid van Nederland wordt dit jaar voor de tweede keer toegekend. De laatste keer was vier jaar geleden, toen won de huidige SP voorzitter en toenmalig raadslid in Heerlen Ron Meyer. Vanaf donderdag 15 februari tot en met 7 maart konden raadsleden worden genomineerd via www.besteraadslid.nl. Iedere Nederlander in het bezit van een (mobiel)-telefoonnummer kon tijdens deze periode op zijn of haar favoriete raadslid stemmen. De vijftig gemeenteraadsleden met de meeste stemmen gingen door te gaan naar de tweede stemronde. In totaal werden er 338 raadsleden genomineerd, die bij elkaar 33.590 stemmen vergaarden, ruim 14 duizend meer dan vier jaar geleden. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Volkskrant, het Periklesinstituut, omroep WNL en Campagnebureau BKB ziet daarin bewijs dat het raadslidmaatschap wordt gewaardeerd, en misschien wel meer bewondering oogst.

Voorbeeldfunctie

‘Wij menen dat de 12 kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde staan voor wat goed raadswerk vermag: een sterk ontwikkelde visie hebben op de gemeentelijke samenleving, deze in woord en daad, in én om de raadszaal aan de man brengen en middels het raadswerk (debat, moties en amendementen) een onmiskenbare invloed hebben op het gemeentelijk beleid,’ aldus de jury. Daarnaast stelt de jury dat een raadslid ook een voorbeeldfunctie heeft. ‘Derhalve hebben we ook in onze beoordeling ook meegewogen of de raadsleden eer doen aan het ambt volksvertegenwoordiger en de integriteit van het openbaar bestuur.’

Lokale partijen
Tussen de genomineerden zitten vier vertegenwoordigers van lokale partijen en 2 kandidaten van het CDA. De andere zes kandidaten vertegenwoordigen de VVD, Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, ChristenUnie en GroenLinks. D66 komt niet voor in de lijst met kandidaten.

DENK
Vooruitlopend op de uitslag die op dinsdag 20 maart bekend wordt gemaakt in Paradiso in Amsterdam, heeft DENK alvast een eigen kandidaat tot winnaar uitgeroepen: Het Veenendaalse raadslid Gökhan Çoban. DENK meent dat de titel hem toekomst omdat hij in de eerste nominatieronde de meeste stemmen vergaarde. Çoban komt echter niet voor in de lijst van de laatste twaalf genomineerden. De jury wijst erop dat de stemmen in de eerste nominatieronde slechts een van de instrumenten is om de winnaar te bepalen. ‘We zijn niet op zoek naar de beste campaigner, maar naar het beste raadslid’, aldus jurylid John Bijl.

De twaalf genomineerden voor de titel Beste Raadslid van Nederland zijn;

•             Ayfer Koç, CDA, Enschede

•             Irene Korting, VVD, Dronten

•             Johnas van Lammeren, Partij voor de Dieren, Amsterdam

•             Marjet Woldhuis, 100% Groningen, Groningen

•             Mathijs ten Broeke, SP, Zutphen

•             Nourdin El Ouali, NIDA, Rotterdam

•             Richard de Mos, Groep de Mos/Ouderenpartij, Den Haag

•             Rick Brink, CDA, Hardenberg

•             Rik Thijs, GroenLinks, Eindhoven

•             Roy Bouten, PvdA, Horst aan de Maas

•             Sophie van de Meeberg, Haarlemmermeerse Actieve Politiek, Haarlemmermeer

•             Willemien Treurniet, ChristenUnie, Middelburg

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie