Advertentie

Amsterdam gaat mondkapjes uitdelen

Het mondkapjesadvies komt van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan burgemeester Femke Halsema de voorzitter is. Samen met de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost (Eindhoven en omstreken) stuurt Amsterdam-Amstelland aan op veel meer mondkapjesgebruik.

30 september 2020
doeik.jpg

De gemeente Amsterdam gaat het dragen van mondkapjes actief bevorderen. Op het gemeentehuis en bij de stadsloketten gaat de gemeente mondkapjes uitdelen aan mensen die iets komen regelen. Daarmee geeft de gemeente invulling aan het ‘dringende advies’ om op openbare plaatsen een mondkapje te dragen. De kapjes liggen vanaf woensdag klaar op gemeentelijke kantoren.

Mondkapjesgebruik stimuleren
Het mondkapjesadvies komt van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan burgemeester Femke Halsema de voorzitter is. Samen met de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost (Eindhoven en omstreken) stuurt Amsterdam-Amstelland aan op veel meer mondkapjesgebruik. De regio's hopen dat de kapjes helpen bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen, ook al is de vraag in hoeverre mondkapjes besmetting kunnen voorkomen nog volop onderwerp van wetenschappelijk debat.

In gebouwen dragen
Inwoners van de hele regio rond de hoofdstad vanaf 13 jaar wordt verzocht een mondkapje te dragen in alle gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn. ‘Denk daarbij aan winkels, horeca, theaters, sportscholen, musea, gemeentehuizen en stadsloketten.’

Contactberoepen
Ook mensen die werken in contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs, krijgen het dringende verzoek een mondkapje te dragen. Horecagelegenheden en winkels is gevraagd het dragen van mondkapjes op te nemen in de huisregels. Daar gaan winkelbedrijven tot nog toe wisselend mee om; de een stelt mondkapjes wel verplicht, de ander niet.

Winkels
Voor winkels heeft Amsterdam posters ontwikkeld. Die kunnen ondernemers downloaden op de website van de gemeente. Er staan plaatjes van een mannetje en een vrouwtje met mondkapjes op afgebeeld en de tekst ‘Draag hier binnen een mondkapje. Dank je wel.’ Verder staat op de poster een 1,5 meter-aanduiding en de slogan: ‘Ik bescherm jou, jij beschermt mij’ en een verwijzing naar de gemeentepagina over corona, amsterdam.nl/coronavirus. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie