Advertentie

'Samenleving weerbaar maken tegen ondermijning'

Het geld dat vrijkomt om ondermijning van de rechtsstaat tegen te gaan is voor de helft bedoeld voor ‘het weerbaarder maken van de samenleving en onze economie tegen criminele invloeden’. De andere helft is gereserveerd voor opsporing en bescherming van onder andere bestuurders, rechters en journalisten.

21 september 2021
geld-witwassen-bibob-ondermijning.jpg

Het geld dat vrijkomt om ondermijning van de rechtsstaat tegen te gaan is voor de helft bedoeld voor ‘het weerbaarder maken van de samenleving en onze economie tegen criminele invloeden’. De andere helft is gereserveerd voor opsporing en bescherming van onder andere bestuurders, rechters en journalisten.

Misdaad

Het komende jaar is 524 miljoen euro vrijgemaakt, maar ook voor de jaren hierna is 434 miljoen euro gereserveerd. Het geld gaat naar verschillende diensten die criminaliteit moeten voorkomen, waaronder de politie en justitie, FIOD en Belastingdienst. Ook wordt geprobeerd te voorkomen dat jongeren de misdaad in gaan door te investeren in werk en studie voor jongeren. De hoogte van de bedragen was al in grote lijnen uitgelekt.

 

Lange adem

Het zogenoemd stelsel bewaken en beveiligen zal ook meer budget vergen. Er loopt een groot onderzoek van een speciale commissie die moet uitzoeken hoe mensen die bedreigd worden, beter beschermd kunnen worden. Dat onderzoek liep al toen Peter R. de Vries werd neergeschoten. De strijd tegen georganiseerde misdaad zal jarenlang duren, benadrukt demissionair minister van Justitie steeds. Dat werd op Prinsjesdag ook door de koning onderstreept in zijn troonrede. De rechtsstaat staat onder druk, zei hij. ‘Versterking van de rechtsstaat is per definitie een zaak van lange adem.’

 

Niet genoeg

De regioburgemeesters, het Openbaar Ministerie en de politie zijn weliswaar te spreken over de aangekondigde structurele investering in de aanpak van georganiseerde criminaliteit, maar dat is in hun ogen niet genoeg. Ze roepen het kabinet opnieuw op  meer geld uit te trekken voor de organisaties in de strafrechtketen.


Het piept en kraakt

Gerrit van der Burg (voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM), Henk van Essen (korpschef van de Nationale Politie) en Femke Halsema (voorzitter van het collectief van regioburgemeesters, de landelijke vertegenwoordigers namens alle burgemeesters) herhalen in een gezamenlijke reactie op de begroting hun eerdere oproep. Ze willen structureel minimaal 1 miljard euro voor het versterken van de politie, het OM en de rechtbanken. ‘De afgelopen jaren hebben organisaties in de hele veiligheidsketen te weinig middelen gehad voor de uit te voeren taken; het piept en het kraakt daardoor.’ Ze zien de investeringen hiervoor ‘liever vandaag dan morgen’.


Veiligheid in de wijken

‘Veiligheid in de wijken en een robuuste strafrechtketen staan of vallen met goed bemenste en goed toegeruste basisteams van de politie, versterking van recherchecapaciteit, voldoende rechters en officieren. Er zal daarom aanzienlijk in opleidingscapaciteit moeten worden geïnvesteerd. Ook is betere ICT nodig om personeel bij politie, de rechterlijke macht en andere partners, te ondersteunen in hun werk en de strafrechtketen verder te optimaliseren.’


Hardnekkig probleem

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt wel ruim een half miljard euro vrij voor de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. ‘Hiermee pleegt de minister een noodzakelijke, forse investering in de aanpak van een hardnekkig en urgent probleem’, zeggen Van der Burg, Van Essen en Halsema. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Het schiet pas echt op als onze regering stopt met het ondermijnen van onze rechtsstaat.
Advertentie