Advertentie

Geen strafrechtelijk onderzoek naar declaraties Verdaas

Het Openbaar Ministerie heeft besloten geen onderzoek te doen naar de declaraties van oud-staatssecretaris Co Verdaas.

27 maart 2013

Het Openbaar Ministerie stelt geen onderzoek in naar het declaratiegedrag van ex-staatssecretaris en oud-provinciebestuurder Co Verdaas. Tegen de politicus was aangifte gedaan door de Gelderse fractie van de PVV, die zijn reiskosten in de tijd dat Verdaas gedeputeerde in Gelderland was, minutieus onderzocht.

Geen zelfverrijking
Het OM constateert dat Verdaas weliswaar niet zo zorgvuldig heeft gehandeld als van hem mocht worden verwacht, maar dat hij zichzelf niet heeft verrijkt. Ook is het in één geval de vraag of hij met opzet heeft gehandeld. Het OM vindt een strafrechtelijk onderzoek daarom niet zinvol.

Aftreden
De PVV vond bewijzen dat Verdaas in Zwolle bij zijn vriendin woonde, terwijl hij als Gelders bestuurder in Gelderland moest wonen. De partij leidde dat onder andere af uit het napluizen van ritten met de dienstauto. Verdaas declareerde ritjes van Arnhem naar Nijmegen, maar liet zich in werkelijkheid naar Zwolle brengen. Onduidelijkheden over deze handelwijze zorgden ervoor dat de PvdA-politicus al na een maand moest aftreden als staatssecretaris.

Misschien dom, geen graaier
Verdaas erkende dat hij ,,misschien dom'' was geweest, maar bestreed dat hij een ,,graaier'' was. Hij wilde de provincie juist geld besparen door de veel goedkopere ritten te declareren naar Nijmegen, waar hij ook een onderkomen had. Het OM vindt ook dat er geen sprake is geweest van verrijking.

Woonplaats was bekend
Twee onduidelijke declaraties voor gemaakte onkosten kunnen een vergissing zijn geweest, vindt het OM. In elk geval valt opzet niet te bewijzen. Evenmin valt de politicus opzettelijke oplichting te verwijten over waar hij nou precies woonde. Bij het Gelderse provinciebestuur was namelijk bekend dat hij zowel in Zwolle als in Nijmegen verbleef. Aangezien Verdaas al publiekelijk verantwoording heeft afgelegd, is afgetreden en er bovendien in de Gelderse Staten openlijk is gediscussieerd over zijn woonplaats, is vervolging niet opportuun, stelt het OM.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rogier
Dre (EHBO),

Heeft u het artikel wel gelezen?

Verdaas reisde Arnhem-Zwolle, maar declareerde Arnhem-Nijmegen, omdat provincie bestuurder moeten wonen in de provincie waar ze voor werken. Hij declareerde dus minder dan dat hij uitgaf.Is ook niet handig, maar met graaien heeft dit niks te maken.Wat ik een stuk erger vind is dat de PVV manuren steek in dit soort geneuzel- de tijd die dit gekost moet hebben weegt niet op tegen die paar tientjes te veel declaraties die ze hoopten te ontdekken. Maar het bleek dus dat hij te weinig declareerde.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
J. Kop
Je kletst uit je nek, rogier.Verdaas reisde Arnhem - Zwolle, met een DIENSTAUTO !En hij declareerde Arnhem - Nijmegen.Dit is niet alleen graaien, dit is puur frauderen !
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
dre / bestuur
Men laat zien niet in eigen vlees te willen snijden anders komt er veel meer uit de doofpot.

Kan je zien hoe Nederland in elkaar steekt Graaiers zijn het.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie