bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Kat-en-muis-spel met de toezichthouder

Kat-en-muis-spel met de toezichthouder. Effectief toezicht door toezichthouders Hoe toezichthouders slim kunnen omgaan met strategisch gedrag van organisaties

01 april 2019
foto-Ernst-ten-Heuvelhof.jpg

In deze workshop staat het strategisch gedrag van de geïnspecteerde centraal, d.w.z het gedrag waarmee hij op slimme wijze onder het toezicht probeert uit te komen. Welke vormen kan dit strategisch gedrag aannemen? Welke dilemma’s levert dit kat-en-muisspel op voor de toezichthouder? Hoe ga je hier als inspecteur mee om en kun je het toezicht effectiever organiseren en managen? Dat zijn de vragen die in deze workshop worden beantwoord.


Datum: Woensdag 19 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline: Maximaal aantal deelnemers: 22

Aanmelden


Of het nu gaat om belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven, coffeeshopbeleid, voedselveiligheid, onderwijskwaliteit etc, steeds zijn er problemen met handhaving en toezicht en rijzen er vragen over de effectiviteit van het toezicht en de handhaving. Het kat-en-muisspel tussen geïnspecteerde en toezichthouder kan vele vormen aannemen, van window dressing en ja-zeggen-neen-doen tot verdeel- en-heers strategieën en information-overload. 


Een veelheid aan cases wordt besproken, denk aan de wapeninspecties in Irak, de dopingcontroles  bij Team Armstrong en in Sochi, sjoemelsoftware etc. Er wordt aangegeven welke problemen dit strategisch gedrag oplevert voor de handhavers en hoe zij in de praktijk hiermee omgaan. De workshop behandelt een aantal mogelijkheden om het toezicht en handhaving effectiever te organiseren en te managen richting de geïnspecteerde die zich strategisch gedraagt. In deze workshop worden de dilemma’s waarvoor de toezichthouders zich gesteld zien bij de aanpak van dit strategisch gedrag beschreven en geven wij aan hoe zij in deze dilemma’s kunnen opereren.


Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop. 

Na het volgen van deze workshop:

  • heeft u inzicht in de diverse vormen van strategisch gedrag;

  • heeft u een beeld van hoe toezichthouders in het algemeen reageren op dit soort gedrag en wat de uitwerking hiervan is op het gedrag van de geïnspecteerde;

  • heeft u een beeld van de mogelijkheden om effectiever om te gaan met dit strategische gedrag.


Voor wie?

Deze workshop is interessant voor medewerkers van toezichthoudende instanties, denk daarbij bijvoorbeeld aan werknemers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), De Nederlandsche Bank (DNB), Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Gezondheidszorg en de Autoriteit Financiële Markten (AFM)


Locatie

De workshop vindt plaats op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De Erasmus Universiteit is goed bereikbaar via het OV.

Docent

Ernst ten Heuvelhof is hoogleraar bestuurskunde aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij is auteur van het boek Handhaving - Het spel tussen inspecteurs en inspectees.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.