Advertentie

Echt-Susteren weer in ban 'affaire'

De Limburgse gemeente Echt-Susteren is opnieuw in de ban van een integriteitskwestie. CDA-wethouder Jos Beckers ligt onder vuur. Hij zou bij een aanbesteding in 2008 de wegenbouwer naar voren hebben geschoven aan wie hij bedrijfsruimte verhuurt. De gemeenteraad wil een onderzoek.

27 juli 2010
Aanbesteding
Dagblad De Limburger meldt dat de wethouder tijdens een collegevergadering in 2008 ervoor pleitte twee lokale bedrijven, waaronder de lokale vestiging van Ballast Nedam, toe te voegen aan een lijstje van drie aannemers voor een onderhandse aanbesteding. Ballast Nedam kreeg de klus.

Ernaast
Op basis van een interview meldt de krant dat Beckers erkent dat hij de naam Ballast Nedam heeft genoemd in het college. Maar volgens burgemeester Dieudonné Akkermans zit de krant ernaast. Beckers heeft volgens hem in de vergadering gewezen op de raadsmotie die stelt dat bij onderhandse aanbestedingen ook lokale bedrijven moeten worden uitgenodigd. "Vervolgens
heeft de gemeentesecretaris in overleg met de afdeling twee namen aan de lijst toegevoegd."

Geen invloed
De aanbesteding is volledig transparant door een onafhankelijk bureau afgehandeld, stelt Akkermans. "De wethouder kon geen directe invloed uitoefenen op dat proces." Naar aanleiding van vragen van de krant in maart heeft de burgemeester "diepgravend intern onderzoek gedaan". Akkermans: "Op basis van de feiten hebben we geconstateerd dat er geen wet is overtreden."

Niet handig
Beckers had destijds zijn zakelijke relatie met wegenbouwer Ballast Nedam Infra nog niet als nevenfunctie gemeld bij de gemeente. Hij twijfelde of dat nodig was, maar het er beter wel melding van kunnen maken, zegt Akkermans. "Bij twijfel kun je beter teveel melden dan te weinig. Dat was niet handig."

Sinterklaasaffaire
Hoewel volgens hem geen sprake is van een 'affaire', betreurt Akkermans de kwestie. Echt-Susteren kwam vorig jaar in het nieuws met de Sinterklaasaffaire. Twee wethouders doneerden namens hun partij gemeenschapsgeld aan bevriende verenigingen en moesten aftreden. "We zijn druk bezig met een verbeterplan, maar dit roept bij mensen het beeld op dat het wel nooit meer goed zal komen met Echt-Susteren."

BING
De oppositie in de gemeenteraad heeft verzocht om een extra raadsvergadering om de bevindingen van het college te bespreken. Als die uitkomsten bij de raad tot twijfel lijden, moet er een onderzoek worden gedaan door BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten), stelt fractievoorzitter Harrie Philipsen van de tweede coalitiepartij Lijst Samenwerking.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Cornelder / strateeg
Burgemeester Depla die zijn Limburgse medebestuurders en raad (voor hun gevoel) insnoert wat het aannemen van bedekte of openlijke 'gunstbewijzen' betreft.
Dat is dus gezond.

Ook gezond is dat het Limburgse media zijn die opnieuw bestuurlijk rotzooien in Limbabwe -deze nieuwe aflevering betreft nu eens de gemeente Echt-Susteren- aan de kaak hebben gesteld.

De uitgever van Joep Dohmen's eertijds geruchtmakende boek De Vriendenrepubliek, over de sjeuïge, elkar financieel kietelende verhoudingen tussen politiek bestuur en bedrijfsleven in 's lands zuidelijkste provincie, kan maar beter wachten met een nieuwe druk. Er komt geheid nog meer los uit die langgerekte beerput aan de Maas.
Walgelijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Alex
Onderstaand bericht wijst terecht op de schadelijkheid van dergelijke affaires. Het openbaar bestuur heeft een naam hoog te houden. Wanneer deze wordt geschaad, verliest de burger zijn vertrouwen in de politiek.

Echter getuigen de zelfstandig- en bijvoegelijke voornaamwoorden met betrekking tot de mooiste provincie van Nederland van eenzelfde arrogantie en vooringenomenheid als bovengenoemde bestuurder.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie