of 64231 LinkedIn

Dossier: Veiligheidregio's

Nederland heeft 25 Veiligheidregio's waar brandweer, hulpdiensten, politie en gemeente samenwerken. Bij grotere calamiteiten als overstromingen, rampen of grote ongelukken heeft niet meer de burgemeester maar de korpsbeheerder van de veiligheidsregio de leiding.

Nederland heeft 25 Veiligheidregio's waar brandweer, hulpdiensten, politie en gemeente samenwerken. Bij grotere calamiteiten als overstromingen, rampen of grote ongelukken heeft niet meer de burgemeester maar de korpsbeheerder van de veiligheidsregio de leiding.

  Nieuws  Nieuws

  • Hoewel elke veiligheidsregio verplicht een calamiteitencoördinator moet hebben die 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat moet zijn, heeft de Veiligheidsregio Flevoland deze niet. Volgens Annemarie Jorritsma is dit te duur.

   Kamervragen over tekort calamiteitencoördinatoren Flevoland

   De provincie Flevoland zou niet berekend zijn op een ramp. Er is namelijk niet elke dag een calamiteitencoördinator aanwezig, terwijl dit wel verplicht is. Voorzitter van de Veiligheidsregio Annemarie Jorritsma verklaart dat dit een bewuste keuze is. Ze wacht op de fusie met de meldkamers van Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek. Dit meldt Omroep Flevoland.

    

  • Problemen met de grenzen van de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zijn simpel opgelost door de gemeente Eemnes. Uitwisseling van telefoonnummers is de oplossing.

   Post-it oplossing voor heilige grenzen Veiligheidsregio

   Het simpel noteren van telefoonnummers lijkt de oplossing te zijn voor een bureaucratisch probleem van de Veiligheidsregio’s. Hulpdiensten moeten vaak wachten op een ondersteunende dienst uit de eigen Veiligheidsregio. Soms is diezelfde hulp op een steenworp afstand beschikbaar, maar bevindt die zich net over de regiogrens en wordt die dus niet ingeschakeld. Met onnodige wachttijden als gevolg.

  • Burgemeesters zouden niet eerst moeten opschalen naar GRIP 3 voordat er ondersteuning in de communicatie komt. Dat zegt Wouter Jong naar aanleiding van de gebeurtenissen in Haren.

   GRIP-procedures toe aan vernieuwing

   De GRIP-procedure is het Waterloo geworden voor Rob Bats, burgemeester van het geplaagde Haren. Na een vernietigend rapport over zijn aanpak van de facebookrellen heeft hij zijn ontslag ingediend. Eén van de majeure fouten die hij volgens Cohen maakte, was het opschalen naar GRIP 3 in het heetst van de strijd. Dit terwijl Bats alleen meer ‘communicatiehandjes’ nodig had. Tijd om het communicatiedeel los te knippen van GRIP vindt Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

  • De veiligheidsregios'die de Brandweer Almanak 2013 hebben ontvangen zijn niet te spreken over de cover waar een sexy vrouw op staat.

   Veiligheidsregio stickert covermodel almanak weg

   Is het de Pirelli-kalender? De Panorama, de FHM, de Playboy dan? Nee, het is de Brandweer Almanak 2013. Op de cover van dit naslagwerk geen spuitgast (m/v) in actie, maar een bevallige dame die zich verleidelijk in brandweerlint wikkelt. De Veiligheidsregio’s, waarvoor de adressengids bestemd is, vinden de voorpagina ongepast. Utrecht wil een statement maken en laat stickers drukken die men op de cover kan plakken.

  • https://beeldbank.rws.nl

   Provincie Groningen stond bij hoogwater en keek er naar

   De provincie Groningen wil voortaan een grotere rol wanneer er zich weer een crisis voordoet, zoals bij de dreigende dijkdoorbraak begin dit jaar. De provincie werd toen niet gevraagd om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de crisis. De Veiligheidsregio zette Groningen min of meer buiten spel. De provincie is het hier niet mee eens en wil nuttig kunnen zijn wanneer zich weer iets voordoet.

  • De kosten voor veiligheid zijn voor gemeenten de laatste 10 jaar het hardst gestegen. Ook de kosten voor de wmo zijn erg groot voor gemeenten.

   Veiligheid steeds duurder voor gemeenten

   7 reacties

   Ten opzichte van 2001 zijn de uitgaven aan de openbare orde en veiligheid met liefst 141 procent gestegen. Dat is ruim meer dan de posten maatschappelijke zorg (+108 procent), bevolkingszaken (+88 procent) en bestuur (+78 procent).

  • Met al die deskundologen die bij een calamiteit of crisis snel een oordeel geven, wordt zo'n ramp alleen maar groter, vindt de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus.

   'Dr. Clavan-volk fnuikend voor crisiscommunicatie'

   Met al die deskundologen die bij een calamiteit of crisis vanuit algemene kennis snel een oordeel geven, wordt zo'n ramp eigenlijk alleen maar groter, vindt de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus. De overheid zou zelf een pool van deskundigen moeten hebben.

  • Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft haar functie als vice-voorzitter van de Groninger Veiligheidsregio opgegeven. Reden is dat ze niet met de voorzitter Peter Rehwinkel kan samenwerken.

   Ruzie tussen burgemeesters Veiligheidsregio Groningen

   5 reacties

   Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft haar functie van vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Groningen neergelegd. Tussen haar en Peter Rehwinkel, als burgemeester van Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio, bestaan ,,onoverkomelijke stijlverschillen'', zo liet Rehwinkel vrijdag weten.

  • Gemeenten zijn niet enthousiast over de brief die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten naar hen heeft gestuurd over hoe om te gaan met voetbalfeesten.

   ‘Ivo Opstelten bederft Oranjepret’

   Er is de aanbeveling van het ministerie van Veiligheid en Justitie over wat wel en vooral niet zou moeten mogen tijdens het EK Voetbal (8 juni – 1 juli), en je hebt de ervaringen en inschattingen van gemeentebestuurders. Dat wil wel eens botsen. 

  • RTV Noord-Holland vindt dat ze prima heeft gehandeld met haar informatie rondom het luchtalarm in verband met de brand in Heerhugowaard. Dit ondanks klachten.

   ´RTV Noord-Holland volgde gemeente bij luchtalarm´

   Reageer

   RTV Noord-Holland heeft in de nacht van zondag op maandag toen het luchtalarm af ging in Heerhugowaard direct de instructies van de veiligheidsregio opgevolgd. Dat stelt de rampenzender maandag na kritiek van bewoners op de site van de gemeente en Twitter dat zij toen het alarm klonk niet goed werden geïnformeerd over de situatie.

  Partnernieuws  Partnernieuws

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!