of 64231 LinkedIn

Dossier: Tweede Kamerverkiezingen 2021

© Shutterstock
© Shutterstock

Op woensdag 17 maart 2021 worden er verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Binnenlands Bestuur volgt de perikelen voorafgaande aan de verkiezingen, onder meer door interviews met lijsttrekkers over hun plannen met ambtenaren en de lokale overheden. 

  Nieuws  Nieuws

  • Sinds 2019 moeten stemlokalen volledig fysiek toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar het college ontving toch nog veel meldingen over onder meer te hoge drempels, zware deuren of gladde rolstoelhellingen. Hierdoor was het voor sommigen niet mogelijk om zelfstandig het stemlokaal binnen te komen. Dit gold ook mensen met een visuele beperking.

   Mensen met beperking konden niet overal stemmen

   Reageer

   Veel mensen met een beperking konden vorige week tijdens de verkiezingen nog steeds niet zonder obstakels hun stem uitbrengen in een stembureau. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens op basis van informatie van het meldpunt Onbeperkt Stemmen.

  • Frank de Bie uit Den Bosch heeft aangifte gedaan tegen lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie vanwege het oproepen tot ronselen van stemmen. Directe aanleiding is volgens de oud-directeur van de Bossche lokale omroep een fragment uit een livestream van de partij, waarin Baudet uitlegt dat FVD-leden volmachten kunnen ‘regelen’ voor de Tweede Kamerverkiezingen.

   Aangifte tegen Baudet wegens ronselen stemmen

   2 reacties

   Frank de Bie uit Den Bosch heeft aangifte gedaan tegen lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie vanwege het oproepen tot ronselen van stemmen. Directe aanleiding is volgens de oud-directeur van de Bossche lokale omroep een fragment uit een livestream van de partij, waarin Baudet uitlegt dat FVD-leden volmachten kunnen ‘regelen’ voor de Tweede Kamerverkiezingen.

  • De VVD van minister-president Mark Rutte blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 35 zetels. Maar grote winnaar is D66 met leider Sigrid Kaag. Deze partij wordt de nummer 2, met 27 zetels, zo blijkt uit de exitpoll die Ipsos voor de NOS deed.

   VVD grootste partij, D66 grootste winnaar

   De VVD van minister-president Mark Rutte blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 36 zetels. Maar grote winnaar is D66 met leider Sigrid Kaag. Deze partij wordt de nummer 2, met 27 zetels, zo blijkt uit de exitpoll die Ipsos voor de NOS deed.

  • Leden van het stembureau zitten deze verkiezingen verstopt achter mondkapjes, handschoenen en spatschermen. Maar verder is veel hetzelfde, ziet verslaggever Michiel Maas als stembureaulid. Bij de logistiek en organisatie van het uitbrengen van je stem is de politiek opvallend afwezig.

   Het stembureau: Stemmen zonder politiek

   Leden van het stembureau zitten deze verkiezingen verstopt achter mondkapjes, handschoenen en spatschermen. Maar verder is veel hetzelfde, ziet verslaggever Michiel Maas als stembureaulid. Bij de logistiek en organisatie van het uitbrengen van je stem is de politiek opvallend afwezig. 

  • Kiezers houden zich zonder gemopper aan alle regels die vanwege corona moeten worden nageleefd. Zorgen heeft burgemeester Jos Hessels uit Echt-Susteren over de stemmentellers. 'Tellen kan niet coronaproof.’

   Burgemeester Hessels: 'Tellen kan niet coronaproof’

   Kiezers houden zich zonder morren aan alle regels die vanwege corona moeten worden nageleefd. Zorgen heeft burgemeester Jos Hessels uit Echt-Susteren over de stemmentellers, die nu al druk bezig zijn met de maandag en dinsdag uitgebrachte stemmen en de briefstemmen.‘Tellen kan niet coronaproof.’ Zijn Goudse collega Pieter Verhoeve is het daar niet mee eens. 

  • Gemeenten kunnen al starten met het tellen van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen die via de post of op 15 en 16 maart zijn uitgebracht. Ook de stemmen die maandag en dinsdag op een van de stemlokalen zijn uitgebracht, mogen worden geteld. De uitslag van al deze stemmen mag pas na het sluiten van alle stembureaus woensdag om 21.00 uur worden bekendgemaakt

   Gemeenten starten met tellen brief- en vroege stemmen

   Reageer

   Gemeenten kunnen woensdag in de loop van de dag al beginnen met het tellen van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen die via de post of op 15 en 16 maart zijn uitgebracht. Ook kan worden begonnen met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag op een van de stemlokalen zijn uitgebracht. De uitslag van deze stemmen mag pas na het sluiten van alle stembureaus woensdag om 21.00 uur worden bekendgemaakt.

  • Tientallen wethouders en ruim honderd raadsleden dingen mee naar een Kamerzetel. Daarnaast willen een krappe dertig Statenleden en drie gedeputeerden vanuit de provincie de overstap naar de landelijke politiek maken. Ook drie ‘waterschappers’ staan op de kandidatenlijst.

   Veel raadsleden en wethouders ‘in’ voor Kamerzetel

   Vooral gemeentebesturen blijken opnieuw een goede visvijver te zijn voor potentiële Kamerleden. Tientallen wethouders en ruim honderd raadsleden staan op de kandidatenlijsten van de deelnemende partijen. Daarnaast willen een krappe dertig Statenleden en drie gedeputeerden vanuit de provincie de overstap naar de landelijke politiek maken. Ook drie ‘waterschappers’ staan op de lijst.

  • In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen.

   Opkomst op tweede stemdag: 12 procent

   Reageer

   In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen.

  • Burgemeester Pieter Verhoeve (Gouda): 'Destijds was er een sentiment van: moet je de verkiezingen niet uitstellen? Mijn tussenconclusie op dit moment is dat we er goed aan hebben gedaan om de verkiezingen door te zetten.'

   Stemdag nummer één: ‘Het liep lekker door’

   De eerste stemdag van de Tweede Kamerverkiezingen lijkt goed te zijn verlopen. Zelfs burgemeester Jos Hessels van gemeente Echt-Susteren, die grote twijfels heeft bij het organiseren van verkiezingen tijdens de coronapandemie, durfde het aan om te gaan stemmen. Al was het met frisse tegenzin.

  • Door de coronamaatregelen en het uitbreiden van de dagen waarop gestemd kan worden, zijn voor deze verkiezingen een recordaantal stembureauleden nodig. Ook verslaggever Michiel Maas melde zich aan voor een dag op het stembureau.

   Het stembureau: Eerst op cursus

   Door de coronamaatregelen en het uitbreiden van de dagen waarop gestemd kan worden, zijn voor deze verkiezingen een recordaantal stembureauleden nodig. Ook verslaggever Michiel Maas meldde zich aan voor een dag op het stembureau.

  • Kunnen stemmen op een kandidaat uit de eigen regio bij de Tweede Kamerverkiezingen leeft het sterkst in Twente: 43 procent van de Twentenaren zou dat willen doen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

   Behoefte aan regio-kandidaten grootst in Twente

   Kunnen stemmen op een kandidaat uit de eigen regio bij de Tweede Kamerverkiezingen leeft het sterkst in Twente: 43 procent van de Twentenaren zou dat willen doen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

  • Gemeenten die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen door acute uitval over te weinig stembureauleden beschikken, kunnen gebruik maken van de zogenoemde 'reservepool'.

   Reservepool stembureauleden bij tekorten

   Reageer

   Gemeenten die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen door acute uitval over te weinig stembureauleden beschikken, kunnen gebruik maken van de zogenoemde 'reservepool' die door het ministerie van Binnenlandse Zaken is ingericht. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

  • Beeld: Shutterstock

   Duizenden briefstemmen binnen bij gemeenten

   Reageer

   Het briefstemmen komt een week voor de verkiezingen aardig op gang. Vanwege de lockdown mogen ruim 2,4 miljoen 70-plussers deze Tweede Kamerverkiezingen per brief stemmen.

  • Ook in de regio Eindhoven gebeurt dit ‘overal’, zegt burgemeester John Jorritsma. Hij denkt dat er ‘verveling, irritatie en gedoe’ achter schuilt. ‘Wij moeten het niet groter maken dan het is.’ Jack Mikkers van Den Bosch denkt hier anders over. Hij vindt dat ‘mensen die zich beschikbaar stellen voor het publieke ambt niet op die manier beschadigd mogen worden. Dat is niet goed.’

   Burgemeesters keuren bekladden verkiezingsposters af

   1 reactie

   Verscheidene burgemeesters hekelen maandag, voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in Utrecht, dat op diverse plekken in Nederland verkiezingsposters zijn beklad en beplakt. ‘Dat gebeurt op een onsmakelijke manier, soms zelfs aan het walgelijke toe’, zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij doelt op posters waar ‘lijsttrekkers een hitlersnorretje krijgen’.

  • Vanwege het coronavirus gelden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen andere en extra maatregelen in het stemlokaal. De gemeenten zijn ook vanwege het coronavirus inventief met het creëren van ruime plekken waar mensen kunnen stemmen.

   Veilig stemmen: extra maatregelen en speciale locaties

   Reageer

   Vanwege het coronavirus gelden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen andere en extra maatregelen in het stemlokaal. De gemeenten zijn ook vanwege het coronavirus inventief met het creëren van ruime plekken waar mensen kunnen stemmen.

  • Politieke partijen die aan de Kamerverkiezingen meedoen, willen stuk voor stuk meer geld in het gemeentefonds stoppen. Dit is echter veel te weinig dan gemeenten zeggen nodig te hebben. Uitzondering is de PvdA, die jaarlijks vier miljard euro aan het gemeentefonds wil toevoegen.

   Verkiezingen: veel te weinig geld naar gemeenten

   Politieke partijen die deze maand aan de Kamerverkiezingen meedoen, willen stuk voor stuk meer geld in het gemeentefonds stoppen. Zij hopen dat gemeenten een deel van dat extra rijksgeld besteden aan de jeugdzorg en de Wmo. Bij vrijwel alle partijen gaat het om bedragen die bij lange na niet het bedrag benaderen dat gemeenten zeggen nodig te hebben om hun taken naar behoren te kunnen uitvoeren. Uitzondering is de PvdA, die jaarlijks vier miljard euro aan het gemeentefonds wil toevoegen.   

  • Op basis van (voorlopige) verkiezingsprogramma’s van VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren heeft Binnenlands Bestuur een selectie gemaakt van thema’s die voor gemeenten van belang zijn. Deel 1: financiën en het sociaal domein.

   Verkiezingen: krijgen gemeenten hun broodnodige geld?

   Wat hebben negen fracties, nu met elk minimaal vier zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, voor gemeenten in petto? Op basis van (voorlopige) verkiezingsprogramma’s van VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren heeft Binnenlands Bestuur een selectie gemaakt van thema’s die voor gemeenten van belang zijn. Deel 1: financiën en het sociaal domein.

  • Beeld: Shutterstock

   Ellemeet (GL): meer vrijheid voor gemeenten

   GroenLinks wil een snelle en rechtvaardige klimaataanpak. Als het aan Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet ligt, in combinatie met meer beleidsvrijheid voor gemeenten en verhoging van het gemeentefonds. ‘Bij lokale problemen moet je kijken naar maatwerk.’

  • Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. De Partij voor de Dieren meent echter dat er sprake is van oneerlijke verkiezingen door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen en spant een kort geding aan.

   Burgemeesters vertrouwen organisatie verkiezingen

   2 reacties

   Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. De Partij voor de Dieren meent echter dat er sprake is van oneerlijke verkiezingen door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen en spant een kort geding aan.

  • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de komende Tweede Kamerverkiezingen moeten doorgaan. Een paar van zijn collega's spraken donderdag in het NRC hun zorgen uit en willen de verkiezingen van 17 maart uitstellen. Maar Aboutaleb deelt deze mening niet. "De verkiezingen moeten doorgaan", zei hij in het televisieprogramma Jinek. De VNG ziet alleen iets in uitstel als er onaanvaardbare gezondheidsrisico's zijn.

   Aboutaleb: verkiezingen moeten doorgaan

   Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de komende Tweede Kamerverkiezingen moeten doorgaan. Een paar van zijn collega's spraken donderdag in het NRC hun zorgen uit en willen de verkiezingen van 17 maart uitstellen. Maar Aboutaleb deelt deze mening niet. 'De verkiezingen moeten doorgaan', zei hij in het televisieprogramma Jinek. De VNG ziet alleen iets in uitstel als er onaanvaardbare gezondheidsrisico's zijn.

  • Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is 'een kleine minderheid' van gemeenten nog niet klaar voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. 'Een kleine groep moet echt nog een been bijtrekken', aldus de minister. Dat betekent dat in die gemeenten nog niet voldoende stembureaus of stembureauleden zijn gevonden.

   'Kleine minderheid gemeenten niet klaar voor verkiezingen'

   2 reacties

   Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is 'een kleine minderheid' van gemeenten nog niet klaar voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. 'Een kleine groep moet echt nog een been bijtrekken', aldus de minister. Dat betekent dat in die gemeenten nog niet voldoende stembureaus of stembureauleden zijn gevonden.

  • Een recordaantal partijen – 41 – doet mee aan de Kamerverkiezingen in de hoop een of meer van de in totaal 150 zetels te bemachtigen. Dat heeft de Kiesraad bekend gemaakt.

   Hannesen met overvolle stembiljetten

   Naast een eigen rood potlood, doen kiezers er op 17 maart goed aan hun leesbril of vergrootglas in het stemhokje mee te nemen. Een recordaantal partijen – 41 – doet mee aan de Kamerverkiezingen in de hoop een of meer van de in totaal 150 zetels te bemachtigen. Dat wordt hannesen met stembiljetten in het stemhokje. Grote vellen maakt het tellen van de stemmen er ook niet makkelijker op.

  • Grofweg een kwart van de gepeilde Nederlandse gemeenten heeft nog niet genoeg stembureauleden gevonden voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart.

   Veel gemeenten hebben nog niet genoeg stembureauleden

   3 reacties

   Grofweg een kwart van de gepeilde Nederlandse gemeenten heeft nog niet genoeg stembureauleden gevonden voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

  • Vooralsnog gaan ze door, maar mede door de komst van de Britse coronavariant kan minister Kajsa Ollongren dat niet volledig garanderen.

   Ollongren: uitstel van verkiezingen in theorie mogelijk

   1 reactie

   Het is ‘in theorie’ mogelijk om de Tweede Kamerverkiezingen, die nu half maart gepland staan, uit te stellen. Vooralsnog gaan ze door, maar mede door de komst van de Britse coronavariant kan minister Kajsa Ollongren dat niet volledig garanderen. Dat zei ze tijdens het debat in de Eerste Kamer over haar wetsvoorstel voor de aangepaste Tweede Kamerverkiezingen.

  • ‘Geen verkiezingen voordat de laatste spuit gezet is!’. Dat laat burgemeester Jos Hessels van de Limburgse gemeente Echt-Susteren woensdag op Twitter weten.

   Oproep om verkiezingen uit te stellen

   22 reacties

   ‘Geen verkiezingen voordat de laatste spuit gezet is!’. Dat laat burgemeester Jos Hessels van de Limburgse gemeente Echt-Susteren woensdag op Twitter weten. ‘De enige campagne waar ik tot de zomer van wil horen, is de vaccinatiecampagne’, voegt Hessels daaraan toe. Hij doet een dringende oproep aan het kabinet en de Kamer om bij wet te regelen dat de verkiezingen tot het najaar worden uitgesteld.

  • Het budget voor gemeenten moet de komende jaren worden verhoogd. Dat wil de ChristenUnie, stelt lijstrekker Gert-Jan Segers.

   Segers (CU) wil flink meer budget voor gemeenten

   Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt het budget voor gemeenten de komende jaren flink bijgeplust. De verhoudingen tussen rijksoverheid en gemeenten zijn behoorlijk verzuurd door het continue gekissebis over (on)voldoende budget. Daar moet een einde aan komen.

  • De verkiezingen wegens de herindeling van zeven Groningse en Brabantse gemeentes werden gezien als een generale repetitie voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar maart. Deze zijn ondanks de ‘bijzondere omstandigheden’ goed verlopen, schrijft de minister.

   Afstand houden moeilijk bij verkiezingen

   Reageer

   Het was tijdens de verkiezing voor de herindeling van gemeenten van 18 november niet altijd goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tot stemmers die hulp nodig hebben, zeggen stembureauleden in een evaluatie. Ook tijdens het tellen van de stemmen was het moeilijk om afstand te houden, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

  • Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart zijn minstens 70.000 stembureauleden nodig. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is vandaag een campagne gestart om gemeenten in die zoektocht te ondersteunen.

   Gezocht: 70.000 stembureauleden

   Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart zijn zeker 70.000 stembureauleden nodig. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is vandaag een campagne gestart om gemeenten in die zoektocht te ondersteunen. De provincies en waterschappen bieden stemlocaties en mensen aan. Ook de rijksoverheid roept medewerkers op zich aan te melden als stembureaulid.

  • Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. De VNG en NVVB spreken van een 'behoorlijke klus' en stellen voor rijksambtenaren in te zetten als stembureaulid.

   Drie dagen lang Tweede Kamerverkiezingen

   Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. De VNG en NVVB spreken van een 'behoorlijke klus' en stellen voor om rijksambtenaren in te zetten als stembureaulid.

  • Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Attje Kuiken (PvdA) wijzen op landen als Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, waar kiezers ook al voor de verkiezingsdag hun stem kunnen uitbrengen. Vanwege de pandemie kunnen niet alle gebruikelijke stemlokalen worden gebruikt, omdat daar niet voldoende afstand kan worden gehouden.

   'Spreid verkiezingen over meerdere dagen'

   1 reactie

   De Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar zouden over meerdere dagen moeten worden gehouden, zodat mensen voldoende gelegenheid krijgen om hun stem uit te brengen. Dat is hard nodig gezien de coronacrisis, stellen D66 en PvdA.

  • Het wordt een fikse klus om de verkiezingen op de klassieke manier ‘coronaproof’ te organiseren. Dat stellen VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) in een gezamenlijke reactie op het wetsvoorstel Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19.

   Coronaproof verkiezingen organiseren flinke kluif

   Het wordt nog een fikse klus om de verkiezingen op de klassieke manier ‘coronaproof’ te organiseren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zou nog eens moeten bekijken of internetstemmen of elektronisch stemmentellen mogelijk is. Het is nog maar de vraag of gemeenten voldoende stemlokalen én voldoende stembureauleden kunnen vinden.

  • Uitstel of stemmen per brief. Beide opties zijn volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken niet uitgesloten wanneer het niet mogelijk blijkt bij verkiezingen de 1,5 meter afstand te garanderen.

   Uitstel verkiezingen of briefstemmen niet uitgesloten

   4 reacties

   Uitstel of stemmen per brief. Beide opties zijn volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken niet uitgesloten wanneer het niet mogelijk blijkt bij verkiezingen de 1,5 meter afstand te garanderen. 

  • Emeritus hoogleraar Uri Rosenthal, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en, zoals hij het zelf zegt, ‘de crisisprofessor van Nederland’ gaat onder andere in op de schaduw die het corona-virus vooruit werpt op de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021.

   Uri Rosenthal: ‘Voorbereiden verkiezingen 2021 lastig’

   In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

  • Het kabinet wil door met de gemeentelijke stembureaus die centraal de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vaststellen. De ministerraad stemde in met het voorstel en het is nu naar de Raad van State, ondanks tegenstand van gemeenten en de Kiesraad.

   Telmethode verkiezingen doorgezet ondanks verzet

   Het kabinet wil door met de gemeentelijke stembureaus die centraal de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vaststellen. De ministerraad stemde in met het voorstel en het is nu naar de Raad van State, ondanks tegenstand van gemeenten en de Kiesraad.

  Achtergrond  Achtergrond

  • In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen brengt Binnenlands Bestuur een serie interviews met lijsttrekkers of de nummers 2 van politieke partijen. Welke rol zien zij weggelegd voor gemeenten?
Deel 5: Tamara van Ark van de VVD.

   VVD: ‘Wij zetten in op draagvlak’

   De VVD kent in haar verkiezingsprogramma een sterkere rol toe aan de overheid. Ook voor de lokale, want we moeten immers ‘samen aan de slag’. De VVD wil meer geld voor de jeugdzorg en een ‘bouwbonus’ voor gemeenten die veel nieuwbouw realiseren.

  • In de afgelopen decennia is gekozen voor grote decentralisaties van taken, bevoegdheden en financiën van het rijk naar de provincies en gemeenten. Historisch gezien gaat het om een omkering van een zeer lange periode van centralisatie die aanbrak met de Franse Revolutie en de totstandkoming van de Bataafse Republiek in 1795. Voor die tijd hadden de steden de macht en in de tijd van de van de ‘Zeven Provinciën’ was het juist het rijk dat voortdurend met de pet moest rondgaan.

   Bouwen aan toekomstig bestuur

   Reageer

   De verkiezingen en een nieuwe kabinetsperiode komen eraan. Het wordt voor het openbaar bestuur een belang rijke fase: van crisis beleid naar richting geven aan een toekomstbestendige samenleving. Hoe het rijk en decentrale over heden daarin samenwerken, wordt volgens Ard Schilder en Erik Roest een belangrijke factor. Opvallend is echter dat het daar in verkiezingsprogrammaís en debatten maar beperkt over gaat. Hoe bouwen we een goed, toekomstbestendig bestuur?

  • © GroenLinks

   GroenLinks: ‘Meer vrijheid voor gemeenten’

   GroenLinks wil een snelle en rechtvaardige klimaataanpak. Als het aan Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet ligt, in combinatie met meer beleidsvrijheid voor gemeenten en verhoging van het gemeentefonds. ‘Bij lokale problemen moet je kijken naar maatwerk.’

  • © Shutterstock

   D66: ‘We moeten gemeenten beter helpen’

   Gemeenten hebben geld en ruimte nodig om al die taken waarvoor ze als eerste overheid aan de lat staan, goed te kunnen uitvoeren. Als kleine gemeenten te afhankelijk worden van regionale samenwerkingsverbanden, moeten zij fuseren. En die rechtstreeks gekozen burgemeester? ‘Daarvoor is de weg nu vrijgemaakt’, stelt D66-fractievoorzitter Rob Jetten.

  • Bert Blase schreef het boek Opstand in de polder. Op weg naar een nieuwe democratie. Een bondig relaas over hoe en waarom de vaderlandse democratie uit het slop moet worden gehaald. Want dat de ‘oude democratie’ – vooral die in Den Haag – zijn langste tijd heeft gehad, staat voor Bert Blase als een paal boven water.

   ‘Revolutie in de polder’

   De samenleving is de traditionele politieke instituties voorbij gesneld. Opstand is het gevolg, aldus Code Oranjedenker Bert Blase. Die opstandigheid hoort onder aanvoering van Richard de Mos thuis in het parlement. ‘Hij bereikt de mensen.’

  • © Shutterstock

   SP: geen nieuwe decentralisaties

   Gemeenten hebben hun handen nog vol aan de ondersteuning van hun kwetsbare inwoners. Wat SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen betreft, worden er daarom voorlopig geen nieuwe taken ‘over de schutting gegooid’. Dus geen Omgevingswet, geen doordecentralisatie beschermd wonen. Wel: structureel meer geld voor gemeenten.

  • De lokale overheid is wat Christen- Unie-lijsttrekker Gert-Jan Segers betreft ook daadwerkelijk de eerste overheid. Een overheid die een belangrijke rol heeft te spelen in het sociale beleid van Nederland. ‘Gemeenten zijn de oren, ogen en handen voor burgers die kwetsbaar zijn, die het van de overheid moeten hebben, maar die vaak het gevoel hebben dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.’ Lokale overheden moeten wel in staat worden gesteld om die rol te vervullen, voegt Segers daar meteen aan toe.

   CU: ‘Nieuw kabinet moet vrede sluiten’

   Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt het budget voor gemeenten de komende jaren flink bijgeplust. Zo moet een eind komen aan het continue gekissebis tussen rijk en gemeenten. Lijsttrekker Gert-Jan Segers: ‘Ik snap dat wantrouwen van gemeenten wel.’

  Opinie  Opinie

  • Verroest systeem

   Het duiden van een verkiezingsuitslag is nooit makkelijk. Het samenvatten en rationaliseren van de sentimenten van miljoenen verschillende stemmers is per definitie een rommelig werkje. Maar de afgelopen stemronde bracht wel erg veel puzzels met zich mee.

  • Geen daden maar woorden

   Vorige week maandag publiceerde het Centraal Planbureau Keuzes in Kaart 2022-2025. Daarin zijn de verkiezingsprogramma’s precies doorgerekend.

  • Kwalitatief stemmen

   We houden verkiezingen omdat we willen dat de besluiten die de regering neemt zoveel mogelijk maatschappelijk draagvlak hebben.

  • Kies 17 maart gelijk nieuwe Eerste Kamer

   Het opgaan, blinken en verzinken van het Forum voor Democratie was voor de Tweede Kamer een kwestie van peilingen. Forum begon met twee zetels, leek serieus groot te gaan worden maar heeft zichzelf in virtuele Tweede Kamerzetels weer terug gemarginaliseerd naar de uitgangspositie die ze ook in werkelijke zetels hebben.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!