of 64231 LinkedIn

Dossier: Onrust in Meerssen

Politiek Meerssen verkeert in een chaos na de zelfmoord van wethouder Jo Dejong. Alle wethouders zijn opgestapt en burgers eisen het vertrek van de burgemeester.

Politiek Meerssen verkeert in een chaos na de zelfmoord van wethouder Jo Dejong. Alle wethouders zijn opgestapt en burgers eisen het vertrek van de burgemeester.

  Nieuws  Nieuws

  • De Limburgse VVD'er Ricardo Offermanns ontkent dat hij informatie heeft verstrekt aan Jos van Rey, die hem daarvoor in ruil gesteund zou hebben om burgemeester te worden.

   Ricardo Offermanns ontkent ambtelijke corruptie

   1 reactie

   De Limburgse VVD'er Ricardo Offermanns ontkent de ambtelijke corruptie waarvan hij wordt verdacht. Zijn advocaat Marijn Zuketto heeft dat vrijdag gezegd in een eerste inhoudelijke reactie op de beschuldigingen.

  • In Meerssen is na de zelfmoord van wethouder Jo Dejong ‘het vuurtje nog niet geblust.’ Betrokkenen spreken er zich een half jaar na het drama in Binnenlands Bestuur voor het eerst openlijk over uit. De Zuid-Limburgse gemeente wacht het rapport met aanbevelingen af dat onafhankelijk onderzoeker Jean Engelen begin september zal presenteren naar aanleiding van de dood van Dejong. Burgemeester Hans Schmidt (VVD) hoopt dat het onderzoek handvaten geeft voor nieuwe verhoudingen in de gemeente. ‘Hier is, denk ik, te veel in gewijd isolement gewerkt in de trant: als je de juiste lijntjes naar het gemeentehuis hebt, krijg je wel dingen voor elkaar.’

   Vuurtje Meerssen 'nog niet geblust'

   In Meerssen is na de zelfmoord van wethouder Jo Dejong  ‘het vuurtje nog niet geblust.’ Betrokkenen spreken er zich een half jaar na het drama in Binnenlands Bestuur voor het eerst openlijk over uit.

  • Voormalig burgemeester Ricardo Offermanns

   Van corruptie verdachte ex-burgemeester voor rechter

   7 reacties

   Voormalig burgemeester Ricardo Offermanns (VVD) van Meerssen moet op 9 september voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen op verdenking van ambtelijke corruptie of het medeplegen van schending van het ambtsgeheim. Het Openbaar Ministerie bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.

  • Op voordracht van informateur Jan Mans benoemde de raad woensdag Maastrichtenaar Jim Janssen (CDA) en Chantal Nijkerken (VVD) tot nieuwe wethouders.

   Meerssen heeft nieuw college

   1 reactie

   De gemeente Meerssen heeft sinds woensdagavond een nieuw college. De aanstelling van de nieuwe bestuurders was nodig na de val van de coalitie enkele weken geleden. Die viel nadat voormalig wethouder Jo Dejong zelfmoord had gepleegd.

  • De gemeente Meerssen, waar veel onrust heerst sinds de zelfmoord van wethouder Jo Dejong, heeft vanaf 1 mei een nieuw college onder leiding van Jan Mans.

   Nieuw college voor Meerssen

   3 reacties

   Informateur Jan Mans presenteert komende woensdag 1 mei twee nieuwe wethouders aan de gemeenteraad van Meerssen. Mans trekt deze wethouders van buiten de raad en raadsfracties aan. Dat zei de informateur donderdagavond tijdens een raadsvergadering.

  • De weduwe van de overleden wethouder uit Meerssen Jo Dejong vindt dat de gemeenteraad van Meerssen bloed aan hun handen hebben. Volgens haar werd haar man gedreven tot zelfmoord.

   'Raadsleden Meerssen hebben bloed aan handen'

   8 reacties

   Alle raadsleden van de gemeente Meerssen hebben bloed aan hun handen. De vrouw van voormalig wethouder Jo Dejong van Meerssen heeft dat dinsdag gezegd in een interview dat werd uitgezonden door de regionale omroep L1 en door actualiteitenrubriek EenVandaag.

  • De ervaren politiek bestuurder Mans (1940, PvdA), die in de jaren 80 ook burgemeester was van Meerssen, heeft de functie geaccepteerd, aldus de gemeente.

   Ervaren Jan Mans moet chaos in Meerssen herstellen

   8 reacties

   Jan Mans gaat in Meerssen op zoek naar een nieuwe coalitie. Dat liet de gemeente donderdag weten. Mans, bekend als voormalig burgemeester van onder meer Enschede, is gevraagd informateur in de gemeente te worden, nadat eerder deze week het college viel toen twee overgebleven wethouders aftraden.

  • De laatste twee overgebleven wethouders van Meerssen zijn ook afgetreden. In Meerssen heerst onrust sinds de zelfmoord van wethouder Jo Dejong naar aanleiding van de tongzoenaffaire.

   Laatste wethouders Meerssen treden af

   2 reacties

   De twee overgebleven wethouders van de gemeente Meerssen zijn dinsdagavond afgetreden. Ze deden dat tijdens een extra gemeenteraadsvergadering. 

  • Wethouder Paul Sanders van de fractie Kijk in Meerssen heeft gebroken met de coalitie. De wethouder wilde niet langer samenwerken met Maureen Gubbels, die de overleden wethouder Jo de Jong opgvolgde.

   Coalitie Meerssen valt uiteen

   1 reactie

   Wethouder Paul Sanders van de fractie Kijk in Meerssen is maandag met directe ingang opgestapt. Dat maakte de partij maandag bekend. Kijk kan niet langer samen door een deur met de PJD en diens wethouder Maureen Gubbels.

  • Er zijn geen opnames van de besloten raadsvergadering in Meerssen omdat de techniek het liet afweten. Verondersteld wordt dat deze vergadering een rol heeft gespeeld in de zelfmoord van wethouder Jo Dejong.

   'Verdwenen geluidsopname Meerssen was technisch defect'

   Volgens de gemeente Meerssen is er niets geheimzinnigs aan de mislukte geluidsopnames tijdens een belangrijke besloten raadsvergadering. ‘Er was gewoon sprake van een technisch defect,’ benadrukt een gemeentewoordvoerder. Lokale media zetten echter vraagtekens bij de verdwenen  opnames. Oud-hoogleraar staatsrecht Twan Tak spreekt bij L1 zelfs van ‘Srebrenica-praktijken’, verwijzend naar het mysterieus verdwenen fotorolletje.

  • Ze willen onderzoek naar de vraag in hoeverre het handelen van burgemeester, wethouders en gemeenteraad in de kwestie Jo Dejong zorgvuldig en staatsrechtelijk correct is geweest.

   Meerssenaren willen dat burgemeester Schmidt opstapt

   7 reacties
   Een aantal inwoners van Meerssen, verenigd in de werkgroep Democratisch Herstel Meerssen, vindt dat waarnemend burgemeester Hans Schmidt van de Limburgse gemeente moet opstappen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd manifest en een bijbehorende petitie op internet.

  • In een brief aan de raad spreekt Bovens zijn afschuw uit over de recente bedreigingen aan raadsleden en wethouders.

   Benoeming burgemeester Meerssen opgeschort

   Reageer
   De Limburgse gouverneur Theo Bovens heeft de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester in Meerssen tot eind mei opgeschort. Dat maakte Bovens vrijdag bekend.

  • Het gemeentehuis van Meerssen

   Gemeenteraad Meerssen bijeen over bedreigingen

   Reageer

   De gemeenteraad van Meerssen komt dinsdag in een extra vergadering bijeen om te praten over de onrust die de gemeente teistert sinds de zelfdoding van voormalig wethouder Jo Dejong, vorige maand. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.

  • Ex-wethouder Jo Dejong

   Ex-wethouder Jo Dejong dood gevonden

   36 reacties

   Voormalig wethouder Jo Dejong van Meerssen is maandagochtend dood in zijn woning in Ulestraten gevonden. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Dat maakte een woordvoerster van de gemeente bekend. 

  • Dat blijkt uit onderzoek naar het verband tussen gemeentebeleid en het aantal verkochte elektrische auto’s in die gemeente, in opdracht van adviesbureaus Decisio en Appm.

   Hoe meer laadpalen, hoe meer elektrische auto’s

   In gemeenten die veel laadpalen hebben, blijken meer elektrische auto’s rond te rijden. Ook ‘het goede voorbeeld geven’ en aanschafsubsidies lijken inwoners te stimuleren een elektrische auto te kopen. Met promotiecampagnes, parkeervoordeeltjes en laadpaalsubsidies kunnen gemeenten daarentegen net zo goed stoppen, die hebben geen effect.

  • Jo Dejong

   Wethouder weg na lastigvallen ambtenaar in café

   Reageer

   Wethouder Jo Dejong van Meerssen is woensdag afgetreden wegens ongepast gedrag jegens een vrouwelijke ambtenaar. Dejong heeft tijdens carnaval een vrouwelijke ambtenaar fysiek lastiggevallen.

  • Hans Schmidt is benoemd tot waarnemend burgemeester van Meerssen. Hij neemt het stokje over van Ricardo Offermans, die opstapt vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de zaak Van Rey.

   Hans Schmidt waarnemend burgemeester Meerssen

   Reageer

   De Limburgse gouverneur Theo Bovens heeft VVD'er Hans Schmidt (58) met ingang van maandag benoemd tot waarnemend burgemeester van Meerssen. Dat maakte de gouverneur vrijdag bekend.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Waarnemend burgemeester Hans Schmidt (VVD) van het Zuid-Limburgse Meerssen wacht in vertrouwen over zijn eigen optreden het rapport met aanbevelingen af dat wordt gepresenteerd naar aanleiding van de geruchtmakende zelfmoord van wethouder Jo Dejong (58).

   ‘Er gebeurden hier dingen…’

   In Meerssen was wethouder Jo Dejong een populair en machtig politicus. Een vermeende tongzoen met een vrouwelijke ambtenaar werd hem noodlottig. Hij pleegde zelfmoord en de gemeente raakte onbestuurbaar. Derde verhaal in een serie over broeierige plekjes in Nederland.

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Meerssen als eerste gemeente over op SEPA Incasso

   Reageer

   PinkRoccade Local Government ontzorgde Meerssen volledig bij omschakeling

   Meerssen stapt als eerste gemeente in Nederland over op SEPA Incasso, in samenwerking met de Bank Nederlandse Gemeenten. SEPA, Single Euro Payments Area, is een belangrijke stap op weg naar een geïntegreerde Europese betaalmarkt.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!