Dossier: Integriteit

Ambtenaren dienen integer te zijn. De overheid moet daar zorg voor dragen. In de Ambtenarenwet van 1 maart 2006 is de verplichting opgenomen voor overheidswerkgevers om een integriteitsbeleid te voeren voor hun medewerkers. Maar wat als de overheid zelf niet integer is?
-
Veel overheden missen integriteitsplan
Eén op de drie overheidsorganisaties heeft geen of een zeer gebrekkig integriteitsbeleidsplan. Veel van die plannen blijken bovendien gedateerd.
-
Onderzoeksraad Integriteit Overheid meldt zich online
De in oktober opgerichte Onderzoeksraad Integriteit Overheid heeft op een nieuwe website informatie op een rijtje gezet voor (ex-)ambtenaren die melding willen maken van vermoede misstanden.
-
GS Gelderland vinden integriteitsdag goed plan
Gedeputeerde Staten van Gelderland vinden het organiseren van een jaarlijkse integriteitsdag voor bestuurders een goed plan. De ChristenUnie opperde dat idee tijdens het spoeddebat over de 'bonnetjesaffaire' van ex-staatssecretaris Co Verdaas.
-
Integriteitsrecherche instellen voor openbaar bestuur
Als er bij de politie iets gebeurt wat niet in de haak lijkt, dan wordt de rijksrecherche erop gezet. ,,Maar als zoiets zich voordoet bij het openbaar bestuur, dan wordt het gewoon een wild-west: particuliere bedrijven, grote adviesbureaus of voormalige bestuurders komen onderzoek doen en leveren uiteenlopende kwaliteit en beoordelingen.'' Dat zegt Pierre Heijnen van de PvdA in de Tweede Kamer. Hij gaat dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken pleiten voor een 'integriteitsrecherche'.
-
Te weinig actie bij schending integriteit
Te vaak nog wordt in het openbaar bestuur gesjoemeld met bijvoorbeeld vergoedingen en declaraties. Ook wordt te weinig ingegrepen. Aan de non-interventie van deze en andere integriteitsschendingen moet een einde komen.
-
Wethouders Roermond voortaan op integriteit getoetst
Een speciale commissie gaat de nieuwe wethouders in Roermond op hun integriteit toetsen. Dat gebeurt voordat ze door de gemeenteraad benoemd worden, maakte CDA-fractievoorzitter Angely Waajen woensdag bekend bij de presentatie van het nieuwe college in Roermond.
-
‘Integriteit wethouders verdient permanente aandacht’
Wethouders moeten meer aandacht besteden aan het onderwerp integriteit. Door recente incidenten komt het gezag van lokale politici namelijk in het geding, aldus de Wethoudersvereniging tijdens een onlangs gehouden conferentie.
-
Nu ook extern onderzoek naar integriteit Lingewaard
Externe onderzoekers gaan de bestuurlijke integriteit in de Betuwse gemeente Lingewaard tegen het licht houden. De onderzoekers moeten een antwoord vinden op de vraag hoe bestuurders er meerdere keren in slaagden valse declaraties en onterechte onkostennota's te laten uitbetalen.
-
Integriteitsproblemen niet met regels op te lossen
,,Integriteit zit tussen de oren en in het gezond verstand. Je lost problemen rond integriteit in het openbaar bestuur niet op met meer regels.'' Dat zei commissaris van de Koningin Johan Remkes van Noord-Holland maandag tijdens de vergadering van Provinciale Staten in Haarlem. De Noord-Hollandse Staten debatteren over het rapport van de commissie Operatie Schoon Schip over de bestuurscultuur in de provincie in de jaren 2003-2011.
-
Politiemedewerkers niet allemaal onkreukbaar
In meer dan 650 gevallen bleken in 2011 politiemensen niet van onbesproken gedrag te zijn. Uit een onderzoek dat de Nationale Politie woensdag publiceerde, blijkt dat in 655 gevallen sprake was van een zogeheten integriteitsschending. Daaronder vallen allerlei zaken, zoals geweld, fraude en misbruik van de eigen positie. De onderzoeken leidden tot 77 ontslagen, 73 voorwaardelijke ontslagen en 24 mensen besloten zelf weg te gaan.
-
Oud-gedeputeerde Noord-Holland stapt op na kritisch rapport
Oud-gedeputeerde Henry Meijdam van Noord-Holland is per direct opgestapt bij vastgoedbedrijf SADC, de Schiphol Area Development Corporation. Hij was daar commissaris namens de provincie Noord-Holland. De provincie heeft vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant bevestigd.
-
'Maximaal twee termijnen voor bestuurders'
De bestuursperiode voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen van de Koningin zou wettelijk moeten worden vastgesteld op twee termijnen van elk vier jaar. Dit zegt burgemeester van Alphen aan den Rijn, Beste Bestuurder van 2011 en oud-voorzitter van de VVD Bas Eenhoorn. ‘Daarmee voorkom je dat bestuurders Zonnekoninggedrag gaan vertonen’, aldus Eenhoorn.
-
Golf van integriteitskwesties in bestuurlijk Nederland
Binnen korte tijd kwamen diverse gemeentelijke en provinciale bestuurders in het nieuws wegens integriteitproblemen. Hoewel bij sommige bestuurders de onderzoeken al langer liepen, komen nu steeds meer details over de affaires naar buiten. Hieronder de meest recente gebeurtenissen.
-
Schendingen integriteit bij wortel aanpakken
Er moet meer aandacht komen voor preventie van integriteitsschendingen door politici en bestuurders. Nu wordt pas actie ondernomen als er een vermoeden is, of al daadwerkelijk sprake van bijvoorbeeld belangenverstrengeling, bevoordeling van vrienden of partijgenoten of misbruik van bevoegdheden. Neem de recente kwesties rondom gedeputeerde Ton Hooijmaijers, wethouder Jos van Rey en burgemeester Ricardo Offermanns. De verantwoordelijkheid voor bestuurlijke integriteit moet structureel wordt ingevuld. Daarvan is nu geen sprake.
-
Laurentius schorst opnieuw directeur
Een van de twee directeuren van de noodlijdende woningcorporatie Laurentius in Breda is opnieuw geschorst. Laurentius moest hem donderdag van de rechter weer aan het werk laten, maar toen hij zich meldde, kon hij meteen weer naar huis. Dat meldde de advocaat van de woningcorporatie.
-
Rotterdams raadslid 'schaadde aanzien'
Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Judith Bokhove heeft het aanzien van het raadslidmaatschap geschaad. Door het te laat aanmelden van haar functie als algemeen directeur bij het energiebedrijf Greenchoice heeft zij een wettelijk voorschrift niet in acht genomen. Hierover ontstond afgelopen zomer commotie.
-
Wethouder Delfzijl vrijgepleit van beschuldigingen
Wethouder Mahmut Kaptan (CDA) van Delfzijl is ongeschonden uit een door burgemeester Emme Groot ingesteld integriteitsonderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling gekomen.
-
Hoogleraar pleit voor bestuurlijke gedragscode liefdesrelaties
Gemeenten doen er goed aan om een bestuurlijke gedragscode te ontwikkelen voor liefdesaffaires in het gemeentehuis. Dit zegt Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek en Integriteitsmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en partner bij KPMG in Amsterdam in Binnenlands Bestuur.
-
GroenLinks doet onderzoek naar raadslid
GroenLinks laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de integriteit van het Rotterdamse gemeenteraadslid Judith Bokhove. Dat liet fractievoorzitter Arno Bonte zaterdag weten. ,,Haar integriteit staat wat mij betreft nog steeds niet ter discussie en het onderzoek is bedoeld om alle twijfels daarover weg te nemen.''
-
Topambtenaar Schiedam vraagt 1,7 miljoen van BING
De vertrokken topambtenaar Hans Boet van de gemeente Schiedam vraagt Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) om deze vergoeding voor ernstige schade die hij heeft geleden.
-
Limburg laat gemoederen even bedaren
CDA, VVD en PvdA in Limburg hebben donderdag tijdens spoedoverleg in Roosteren bedenktijd afgesproken. Eerder op de dag had het CDA een veto uitgesproken over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD. Dat liet voorzitter Bert Kersten van de PvdA-fractie donderdag weten na afloop van het beraad.
-
Coalitie Limburg houdt gemeenten kort
De nieuwe coalitie van CDA, VVD en PvdA in Limburg gaat ‘strak sturen’ op de woningmarkt in de krimpregio. Gemeenten die ‘irreële plannen’ maken, worden gedwarsboomd, kondigt PvdA-fractievoorzitter Bert Kersten aan.
-
Overheid kwetsbaar voor corruptie
De corruptie in het openbaar bestuur neemt toe, ondanks een veelheid aan wetten en regels die dat moeten voorkomen. Goed zicht op de omvang van integriteitschendingen onder ambtenaren en politici ontbreekt.
-
Meer corruptie in publieke sector, geen zicht op omvang
Corruptie in het openbaar bestuur neemt toe, ondanks een veelheid aan wetten en regels die dat moeten voorkomen. Tegelijkertijd ontbreekt goed zicht op de omvang van integriteitschendingen onder ambtenaren en politici. Het beleid om corruptie en integriteitschendingen te bestrijden vertoont belangrijke zwakke plekken.
-
Minder integriteit door bezuinigingen overheid
De aandacht voor integriteitsbeleid lijkt af te nemen als gevolg van overheidsbezuinigingen. Ambtenaren zijn minder integer naar zowel collega’s als naar hun werkgever. Dat meldt het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) na een verkennend onderzoek.
-
Jan Franssen betrokken bij Delftse gondelaffaire
De burgemeester van Delft – Bas Verkerk – heeft onlangs de commissaris van de koningin in Zuid-Holland gevraagd om eventueel onderzoek te laten doen naar mogelijke integriteitsschendingen van hem en anderen in de zogenaamde Delftse gondelaffaire.
-
Bestuurders Haren hoefden parkeerboetes nooit te betalen
In de Groningse gemeente Haren zijn jarenlang parkeerboetes van burgemeesters, wethouders en ambtenaren verscheurd. Aan die praktijk heeft wethouder Gerben Pek een einde gemaakt, zo zei hij zaterdag in de Volkskrant.
-
Mogelijke corruptiezaak bij Defensie
Het ministerie van Defensie heeft bij het Openbaar Ministerie in Arnhem melding gemaakt van een mogelijk grove integriteitsschending door een hoge burgermedewerker. De man is verantwoordelijk voor het wagenpark van Defensie. Een woordvoerder van het ministerie heeft dat woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.
-
Aanpak corruptie in publieke sector schiet tekort
De huidige maatregelen om integriteit in de publieke sector te waarborgen schieten tekort. Corruptie en andere ernstige integriteitsschendingen worden er niet mee voorkomen. Daarvoor zijn maatregelen nodig die veel verder gaan.
-
Hoogleraren onderzoeken integriteit Noord-Holland
Een commissie van drie hoogleraren gaat mogelijke misstanden onderzoeken bij de provincie Noord-Holland. De provincie maakte de samenstelling van de commissie maandag bekend. Het onderzoek 'Schoon Schip' moet boven tafel krijgen of provinciebestuurders de afgelopen 8 jaar in het geheim deals hebben gesloten. Provinciale Staten hebben ingestemd met het onderzoek.
-
Ien Dales Award naar politie Amsterdam
Piet Keesman en het Bureau Integriteit Politie Amsterdam-Amstelland zijn allebei winnaar van de Ien Dales Award 2011 vanwege bijzondere bijdragen aan het integriteitsbeleid van de Politie Amsterdam-Amstelland. Tussen 2002 en 2010 is Keesman als chef aan het bureau verbonden geweest.
-
Bijklussende topambtenaar UWV verdient tonnen
Een topambtenaar van het UWV verhuurt personeel van zijn eigen bedrijf aan zijn werkgever en verdient op die manier tonnen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De constructie is tegen de integriteitsregels voor overheidsinstanties, omdat ze belangenverstrengeling en corruptie in de hand werkt. -
Overheid houdt corrupte ambtenaren hand boven hoofd
De overheid doet bijna geen aangifte tegen eigen ambtenaren die fraude of diefstal plegen of corrupt zijn. RTL Nieuws bericht daarover zaterdag. Het nieuwsprogramma onderzocht 934 integriteitschendingen bij 19 overheidsinstellingen. Honderden daarvan zijn mogelijk strafbare feiten. -
Klokkenluiders tevergeefs naar integriteitscommissie
Klokkenluiders die een beroep doen op de Commissie Integriteit Overheid (CIO) lopen nog altijd een grote kans dat hun melding niet in behandeling wordt genomen. -
Rotterdam ontslaat 23 ambtenaren voor misstappen
Bij de gemeente Rotterdam zijn vorig jaar 235 meldingen gedaan van overtredingen van de integriteitregels door ambtenaren. Onderzoek van deze meldingen leidde uiteindelijk tot het ontslag van 23 medewerkers van verschillende gemeentelijke diensten, zoals Stadstoezicht en reinigingsbedrijf Roteb. -
'Gemeentebestuur Schinnen liet integriteitsrapport vervalsen'
Het gemeentebestuur van Schinnen heeft willens en wetens een integriteitsrapport van onderzoeksbureau Capra vervalst om een hoge ambtenaar met strafontslag te kunnen sturen. Dat stelt advocaat Richard Wagemans. De “zogenoemde integriteitsburgemeester” Berry Link (CDA) zou leiding hebben gegeven aan de manipulaties. -
Boarnsterhim onderzoekt integriteit ex-wethouder
Het Friese Boarnsterhim gaat de integriteit van oud-wethouder Jenny Bouma (PvdA) onder de loep nemen. Via een verkennend onderzoek wil de gemeente bekijken of er sprake is geweest van mogelijke belangenverstrengeling bij een grondtransactie in Terherne, waar Bouma destijds als wethouder bij betrokken was. -
Schinnen ontslaat ambtenaar na integriteitskwestie
De gemeente Schinnen heeft vorige week een topambtenaar op staande voet ontslagen vanwege een integriteitskwestie. In afwachting van het integriteitsonderzoek stond de ambtenaar al 10 maanden op non-actief. -
Wisselende reacties op sterkere rol bestuurders bij integriteitskwesties
De Tweede Kamer wil burgemeesters en commissarissen van de koningin extra bevoegd- en verantwoordelijkheden geven op het gebied van bestuurlijke integriteit. Burgemeesters reageren terughoudend, commissarissen zijn enthousiast. -
Steeds meer onderzoeken fraude en corruptie
Het aantal onderzoeken naar mogelijke fraude of corruptie bij gemeenten is de laatste jaren flink toegenomen. De lokale politiek ‘loopt achter’ bij de ambtenaren als het gaat om de ontwikkeling van integriteitsbeleid. -
Gemeenteraden negeren integriteit
Veel gemeenteraadsleden staan niet of nauwelijks stil bij hun eigen integriteit. Cliëntelisme en belangenverstrengeling zijn daardoor aan de orde van de dag. -
Integriteit worsteling voor burgemeesters
Burgemeesters weten vaak niet hoe te handelen bij mogelijke integriteitsschendingen. ‘Er is sprake van een kloof tussen de formele en feitelijke positie van de burgemeester.’ -
Kritiek op stelsel klokkenluiders
Het huidige systeem van klokkenluiden werkt niet, stelt Hans van den Heuvel, hoogleraar aan de onderzoeksgroep integriteit van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. -
Integriteitstrainingen leveren weinig op
Integriteitstrainingen hebben op korte termijn nauwelijks en op lange termijn totaal geen zin. Dat concluderen bestuurswetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam. -
Twijfels over integriteit bestuur Dordrecht
Directeur Rik Hindriks van de Rekenkamer in Dordrecht wordt al lange tijd ,,systematisch en consequent" tegengewerkt door burgemeester en wethouders van de stad. Hindriks doet al jaren onderzoek naar de relaties tussen de bestuurlijke top van de gemeente en instellingen en bedrijven in de stad. -
Echt-Susteren weer in ban 'affaire'
De Limburgse gemeente Echt-Susteren is opnieuw in de ban van een integriteitskwestie. CDA-wethouder Jos Beckers ligt onder vuur. Hij zou bij een aanbesteding in 2008 de wegenbouwer naar voren hebben geschoven aan wie hij bedrijfsruimte verhuurt. De gemeenteraad wil een onderzoek. -
Gedeputeerden volgen peperdure cursussen
Provinciebestuurders declareren dure opleidingen van tienduizenden euro's. En als ze vertrekken bij de provincie - soms al een paar maanden na afronding van zo'n opleiding - hoeven ze niets terug te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. -
Integriteit via filosofie tussen de oren
Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) lanceert komende week een groots opgezet programma over deugdethiek. Het is de bedoeling om ambtenaren, volksvertegenwoordigers en bestuurders aan het denken te zetten over hun houding. -
Onderzoek: wethouder Maasdriel in de fout
Wethouder Ton Verachtert van het Gelderse Maasdriel is verschillende malen in de fout gegaan, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Zowel bij besluitvorming over revitalisering van een bedrijventerrein als bij het verzenden van een verkiezingsmail naar gemeentelijke adressenbestanden heeft hij zich niet onafhankelijk opgesteld, zo blijkt uit het integriteitsonderzoek. -
Integriteitsbeleid gemeenten ‘onsamenhangend’
Slechts vier procent van de gemeenten voert geen enkel integriteitsbeleid. Bij verreweg de meeste is er wel beleid maar schort het aan samenhang. Adviesbureau Van Naem & Partners concludeert dit op basis van een telefonische enquête onder 229 gemeenten. -
‘Geheim Bibob-rapport in strijd met bescherming privacy’
De basis onder de Wet Bibob, die de integriteit van vergunningaanvragers toetst, deugt niet. Burgers worden onvoldoende beschermd tegen onbewezen verdachtmakingen. -
Termijn advies over integriteit opgerekt van 4 naar 8 weken
De termijn waarbinnen het Landelijk Bureau Bibob een integriteitsadvies over ondernemers aan een gemeente moet leveren, wordt verdubbeld tot 8 weken. De huidige termijn van 4 weken is 'nimmer haalbaar', oordeelt het kabinet. -
Vier ministeries scoren onvoldoende voor hun integriteitszorg
Vier van de dertien ministeries hebben hun integriteitszorg niet op orde, stelt de Algemene Rekenkamer. De ambtelijke top bij de rijksoverheid geeft niet het goede voorbeeld als het gaat om integriteit. -
Vier ministeries scoren onvoldoende op integriteit
Vier van de dertien ministeries hebben hun integriteitszorg niet op orde, stelt de Algemene Rekenkamer. De ambtelijke top bij de rijksoverheid geeft niet het goede voorbeeld als het gaat om integriteit. -
Integriteitsonderzoek naar fractievoorzitter Losser
De fractievoorzitters in de gemeente Losser hebben ingestemd met een integriteitsonderzoek naar het handelen van fractievoorzitter Jos Tijdhof van Burgerforum en het gemeentebestuur. -
Wethouder van vermist dossier opgestapt
CDA-wethouder Koos Kuiper van Doetinchem is dinsdagavond afgetreden. Aanleiding is de vondst van een dossier dat jarenlang onvindbaar was en onlangs werd aangetroffen in zijn werkkamer. In het dossier staat onder meer informatie over een bonus van 35.000 gulden die Kuiper in 1999 incasseerde bij de verkoop van het plaatselijke kabelbedrijf Tebecai aan UPC. -
Schinnen zet vraagtekens bij integriteit burgemeester
Volgens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schinnen is de huidige burgemeester van Eijsden, Manon Pelzer, betrokken bij een zaak ‘waarvan het integriteitsgehalte twijfelachtig is’. Pelzer was partner van een projectontwikkelaar die een failliet gegaan woningbouwproject uitvoerde, maar zij voerde tevens als externe medewerker namens de gemeente Schinnen in diezelfde periode milieucontroles uit. -
Kort geding topambtenaar over affaire Leers
De Maastrichtse topambtenaar Nico Nollen heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Maastricht. Belangrijkste aanleiding voor de rechtszaak is het onderzoek dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) uitvoert naar zijn handelwijze en de rol van burgemeester Gerd Leers in een Bulgaars bouwproject. -
Burgemeester via Gemeentewet verantwoordelijk voor integriteit
Burgemeesters worden wettelijk verantwoordelijk voor de bestuurlijke integriteit in hun gemeente. De Gemeentewet zal hiertoe worden aangepast. -
Berisping klokkenluider Gelderland blijft staan
De provincie Gelderlander heeft een interne klokkenluider terecht een berisping gegeven wegens het verzenden van emails binnen de organisatie. Tot dat oordeel komt de rechter in Arnhem tot wie de provinciale ambtenaar zich had gewend. -
College zet BING op 'klokkenluidend' raadslid
Het Hilversums college heeft het particuliere onderzoeksbureau BING, gespecialiseerd in integriteit- en rechtmatigheidskwesties, opdracht gegeven om een verkennend onderzoek te doen naar aanleiding van twee klachten over een kritisch raadslid. VVD-raadslid Frans van Osch eiste een correcte afhandeling van WOB-verzoeken en noemde in de nasleep daarvan de naam van een Hilversumse ambtenaar die de verzoeken niet correct zou hebben afgehandeld.
-
Geruchten en speculaties rond Leers
Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, wordt achtervolgd door ‘geruchten en speculaties’. ‘Het is buitengewoon lastig, je bent tegen iets aan het knokken dat steeds andere vormen aanneemt’, zegt woordvoerder Joep Delfing van de gemeente. Maar hangende het integriteits-onderzoek naar de burgemeester mag en kan hij niets zeggen. -
Iedereen aanspreken
Gouverneur Frissen van Limburg heeft burgemeesters vorige week gewaarschuwd dat bestuurders integer dienen te zijn en herhaalde dat in De Limburger. De Limburgse gedeputeerde Ger Driessen vraagt zich af waarom de gouverneur in de krant juist zijn CDA-partijgenoten de oren wast. -
Statenvragen over terugvorderen subsidie GOOG
Fractievoorzitter Toine van Bergen van de Gelderse Statenfractie Groep van Bergen stelt vragen aan de provincie over het niet terugvorderen van een subsidie van 5000 euro aan het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). Van Bergen vraagt zich af waarom de subsidie niet wordt teruggevorderd, terwijl deze onterecht is verstrekt. -
Commissaris Limburg berispt eigen CDA
De Limburgse Commissaris van de Koningin Leon Frissen (CDA) heeft forse kritiek op de manier waarop zijn eigen CDA in zijn provincie omgaat met integriteitskwesties. Volgens Frissen duikt met name het CDA in Limburg weg bij affaires die bestuurlijk Limburg in hun greep houden. -
Tips over integriteit corporaties leiden tot 34 onderzoeken
Meldpunt Integriteit Woningcorporaties ontving tot nu toe 150 berichten over mogelijke fraude, zelfverrijking of andere integriteitsschendingen. Ruim één op de vijf meldingen leidt tot verder onderzoek. -
Onderzoek naar integriteit burgemeester Leers
Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gaat een onderzoek instellen naar de handelwijze van burgemeester Gerd Leers van Maastricht in een Bulgaars bouwproject. Leers heeft zelf om zo'n onderzoek gevraagd, liet hij vrijdag in de Limburgse kranten optekenen. -
34 Onderzoeken naar corporaties
Het ministerie van Vrom onderzoekt 34 meldingen over mogelijke integriteitsschendingen bij woningcorporaties. -
Meer dan honderd foute ambtenaren ontslagen
Vorig jaar zijn 106 rijksambtenaren ontslagen omdat ze zich niet hebben gehouden aan de normen en waarden die horen bij hun ambt. Cijfers van het totaal aantal ambtenaren dat zijn baan verloor door slecht functioneren, kan minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) niet geven, meldde ze maandag aan de Tweede Kamer. -
Staten scharen zich achter Cornielje
Hoewel er fouten zijn gemaakt bij de subsidieverlening aan het GOOG, staat de integriteit van commissaris der koningin Cornielje niet ter discussie. -
Ook politici moeten zich aan gedragscode houden
Gedragscodes voor ambtenaren zouden ook voor politici moeten gelden. Dat vindt Cees Schaap, directeur van SBV Forensics, een bedrijf gespecialiseerd in bestuurlijke integriteit. Aanleiding voor deze uitspraak is het artikel in het Financieel Dagblad van gisteren, waarin ex-gedeputeerde Albert Moens van Noord-Holland de schijn van belangenverstrengeling wordt verweten. -
Onduidelijkheid over nevenfuncties Cornielje
Er hangt mist rond de talrijke nevenfuncties van Clemens Cornielje, commissaris van de koningin in Gelderland. ‘De commissaris hamert zelf op integriteit.’ -
BING vindt bijklussende ambtenaar niet wenselijk
Gemeenten moeten in zijn algemeenheid geen zaken doen met bedrijven of bureaus die worden gerund door eigen ambtenaren. Dat het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg dat toch doet is ‘opmerkelijk’. Dat stelt directeur Peter Werkman van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Aan de andere kant leidt innovatie van bestuur volgens wetenschapper Frédérique Six soms onvermijdelijk tot een spanningsveld met integriteit. -
Klokkenluiders binnenkort beter af
Sommige rapporten belanden in een la zonder dat iemand zich ooit nog druk maakt over de inhoud ervan. Voor de in april 2008 verschenen Evaluatie klokkenluidersregelingen publieke sector, van de Universiteit Utrecht, geldt het tegendeel. Hiermee is het kabinet wel degelijk heel serieus aan het werk gegaan. -
Vrehen zet streep onder integriteitskwestie
Een meerderheid van het Limburgs Parlement deelt de conclusies van de commissie-Deetman dat onderzoek deed naar de integriteit van oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Volgens de commissie handelde Vrehen niet in strijd met de integriteitscode bij de Sinterklaas-affaire in Echt-Susteren en bij de verkoop van zijn huis. -
Bijna honderd meldingen over corporaties
Het meldpunt integriteit woningcorporaties heeft sinds de openstelling begin april 91 meldingen binnengekregen. Bij het meldpunt kan iedereen terecht om signalen door te geven die te maken hebben met mogelijke fraude of zelfverrijking van medewerkers, management of bestuurders van corporaties.
-
Onderzoek: ex-gedeputeerde integer, maar naïef
De in februari opgestapte Limburgse gedeputeerde Herman Vrehen (CDA) is onvoldoende alert geweest bij de gang van zaken rond de verkoop van zijn woning in 2005. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek door de commissie-Deetman en Korthals naar de handelwijze van Vrehen rond deze verkoop en de zogeheten Sinterklaasaffaire in Echt-Susteren. -
Amsterdam experimenteert met Bibob voor subsidies
De gemeente Amsterdam begint op 1 juli een pilot met de wet Bibob bij subsidieverstrekking. Dat is straks het derde gebied waarop ambtenaren de integriteit van hun tegenpartij kunnen toetsen. -
Externe toets voor Bibob-adviezen
Het Landelijk Bureau Bibob wil de dienstverlening verbeteren. Adviezen moeten meer op tijd afkomen. -
Ter Horst: burgemeesters scherper screenen
Burgemeesters en commissarissen van de koningin moeten voor hun aanstelling extra worden gescreend. Burgemeesters die willen opstappen, krijgen recht op wachtgeld. -
Drenthe jaagt op het lek
Een eigen onderzoek van Provinciale Staten van Drenthe moet het lek bovenbrengen in de EuroChamp-zaak. Computer back-ups en telefoonuitdraaien worden doorgespit. -
Raadslid Weert in de fout als adviseur
Raadslid en oud-wethouder René Verheggen uit Weert heeft niet integer gehandeld door adviseurswerk voor een projectontwikkelaar te verrichten tijdens zijn periode als raadslid. Dat concludeert het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). -
Bureau Bibob acht van tien keer te laat
Veel aanvragen, onderbezetting en laat geleverde informatie. Daardoor treedt volgens Bureau Bibob vertraging op bij onderzoek naar mogelijk criminele ondernemers. -
Onderzoek naar integriteit gemeente en provincie
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil met een onderzoek achterhalen wat voor soort integriteitsproblemen in de afgelopen vijf jaar hebben gespeeld in gemeenten en provincies. De kwestie moet volgens Ter Horst hoger op de agenda. -
Limburgse CDA-gedeputeerde afgetreden
De Limburgse CDA-gedeputeerde Herman Vrehen stapt per direct op. -
'CDA gebruikt provinciehuis voor partijdoelen'
Commissaris van de Koningin Léon Frissen doet onderzoek naar het gebruik van het Limburgse provinciehuis voor partijdoeleinden door het CDA. -
Onderzoek naar integriteit gedeputeerde
De Limburgse gouverneur Leon Frissen heeft besloten een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen naar de integriteit van CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Dat maakte Frissen dinsdag bekend. -
De grenzen van integriteit
De tijd dat ministers, burgemeesters en wethouders een onderscheid konden maken tussen hun werk en hun privé-leven is voorbij. ‘Er is geen privé-sfeer meer.
-
Fracties Echt besteden budgetten illegaal
In de gemeente Echt-Susteren hebben de coalitiefracties afgelopen jaar in strijd met wettelijke regelgeving en de geldende procedures beschikking gehad over budgetten uit de gemeentelijke middelen. Per fractie konden zij bepalen aan welke doelen deze budgetten werden besteed. Dit staat in een brief van minister Ter Horst in aan de gemeenteraad. -
Ontslagen directeur Rochdale stapt naar rechter
Ex-directeur Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale vecht zijn ontslag aan bij de rechter. Dat liet zijn advocate Jolien van Woudenberg woensdag weten. Volgens haar zijn de beschuldigingen aan het adres van haar cliënt onjuist. -
Zeven ambtenaren aangehouden voor corruptie
De rijksrecherche heeft dinsdagochtend zes gemeenteambtenaren en een ambtenaar van de provincie Limburg gearresteerd. De zeven overheidsdienaren worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. -
Belangenverstrengeling aan de orde van de dag
Veel ambtenaren, politici en bestuurders signaleren belangenverstrengeling in hun directe omgeving. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Binnenlands Bestuur blijkt dat bestuurders en politici vaker verstrikt raken in door hen te behartigen belangen, dan ambtenaren. Bestuurders en politici onderschrijven dit. -
Integriteitsrapport pleit wethouder vrij
Wethouder Anthon Sjoers van Almelo heeft integer gehandeld bij de koop van zijn bouwkavel in de Almelose wijk Kollenveld. Dat blijkt uit een extern onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) naar het functioneren van de bestuurder, dat de gemeente Almelo dinsdag heeft vrijgegeven. -
Klokkenluider claimt tien miljoen
Klokkenluider Ad Bos claimt 10,5 miljoen euro schadevergoeding van de Staat. Dit heeft hij maandag bij monde van zijn advocaat Cees Korvinus bekendgemaakt. Vrijdag eindigde de strafzaak tegen Bos bij het gerechtshof in Den Haag in niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Bos werd in het kader van de bouwfraudezaak verdacht van omkoping. -
Klokkenluider Bos vrijuit, OM krijgt tik op vingers
Het gerechtshof in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen Ad Bos. Hij was de klokkenluider die de bouwfraude aan het licht bracht. Volgens het hof heeft Bos geen eerlijk proces gehad. Het OM heeft hem namelijk eerst als getuige gehoord en heeft toen, volgens het hof doelbewust, niet gezegd dat hij ook nog verdachte in de zaak zou kunnen worden. -
‘Fred Spijkers legt invloed vierde macht bloot’
De Philip Brouwer Integriteitsprijs mag gelden als eerbetoon aan ‘wakkere burgers die misstanden opsporen en aan de kaak stellen’. Volgens juryvoorzitter en hoogleraar integriteit Hans van den Heuvel is hun inbreng van wezenlijk belang voor de democratische rechtsstaat. -
Fred Spijkers wint Philip Brouwer Integriteitsprijs
Klokkenluider Fred Spijkers is vandaag winnaar geworden van de eerste Philip Brouwer Integriteitsprijs.
-
Parlementair onderzoek zaak Spijkers
De Kamer moet een parlementair onderzoek instellen naar de zaak Spijkers. Alleen zo’n onderzoek maakt duidelijk hoe dit allemaal kon gebeuren, betoogt hoogleraar Leo Huberts. -
Vakbonden willen eerherstel klokkenluiders
Het kabinet moet zorgen voor eerherstel van bekende klokkenluiders als Ad Bos en Fred Spijkers. Potentiële klokkenluiders zullen het al dan niet melden van misstanden mede laten afhangen van de mate waarin en de wijze waarop alsnog recht wordt gedaan aan Bos en Spijkers. Dit schrijven de vakbonden FNV, CNV en MHP in een brief aan premier Balkenende.
-
Leefbaar Rotterdam wil baan voor Ad Bos
Op 12 juni zal Leefbaar Rotterdam een motie indienen om binnen de gemeente serieus op zoek te gaan naar een baan voor klokkenluider Ad Bos. De fractie wil daarmee een krachtig signaal afgeven dat het de gemeente ernst is als het gaat om het integriteitsbeleid. -
Hoge Raad: vrijspraak ambtenaar onterecht
Voormalig directeur realisatie werken J.J. van Rijkswaterstaat in Noord-Holland is volgens de Hoge Raad ten onrechte vrijgesproken van corruptie. De raad heeft vrijdag de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag vernietigd. -
Ter Horst wil klokkenluiders beter beschermen
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken neemt extra maatregelen om klokkenluiders die misstanden melden binnen rijk en politie beter te beschermen. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. -
'Klokkenluiders helpen met steunpunt naar Brits model'
Klokkenluiders hebben naar Brits voorbeeld baat bij een onafhankelijk steunen onderzoeksinstantie. Minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst moet zich bovendien harder inspannen voor de bescherming van klokkenluiders. -
Integriteitsbeleid provincies en rijk 'in orde'
Provincies en de rijksoverheid hebben voldoende maatregelen genomen om de integriteit te bevorderen. Zij scoren op dit punt beter dan andere overheidsorganisaties, al liggen die eveneens goed op koers. Dit blijkt uit onderzoek door het ministerie van Binnenlandse Zaken. -
'Bescherming klokkenluiders nog altijd ontoereikend'
De zaak rond Defensieklokkenluider Fred Spijkers staat niet op zichzelf. Emeritus hoogleraar criminologie Elisabeth Lissenberg, wil betere bescherming. 'Er moet een fonds komen.' -
Samen integer
Leren van elkaar, kennis delen en elkaar scherp houden. De Regionale Werkgroep Integriteit in Limburg zweert bij intensieve samenwerking. De inspanningen werden deze week beloond met de Philip Brouwer Integriteitsprijs. -
‘Er is geen APK voor integriteit’
‘Integriteit is niet alleen met regels af te dwingen. Integriteit is een kwestie van moreel handelen en je eigen tegenspraak organiseren.’ Dit zegt Gerd Leers de nieuwe minister van Immigratie en Asiel die als bestuurder een bewogen geschiedenis heeft met het onderwerp. -
‘Bureaucrat bashing is mode’
De rechtspositie van ambtenaren staat meer dan ooit onder druk. ‘Ze kunnen straks wegens politieke willekeur, religie of dubbele nationaliteit worden ontslagen’, voorspelt Ron Niessen bij zijn afscheid als bijzonder hoogleraar van de Ien Dales Leerstoel. -
Zwak toezicht op handel in grond
Transparantie en integriteit blijven de zwakke plekken bij de grondexploitatie door gemeenten. Er is veel verbeterd sinds de grote fraudezaken, maar gemeenten blijven onnodig risico’s lopen. De gemeenteraad heeft vaak het nakijken. -
'Nul problemen, dat bestaat niet'
Hoe kan het dat sommige overheidsorganen nooit in aanraking komen met de Rijksrecherche? Directeur Harm Trip vraagt het zich in gemoede af. 'Over organisaties waar jaar in jaar uit nul incidenten plaatsvinden, maak ik me de meeste zorgen.' -
Vallende bestuurders
Ruud Vreeman, Gerrit Zalm, Willem Vermeend, Evelien Herfkens, Ed Nijpels en Gerd Leers zijn slechts enkele namen in een lange rij struikelende bestuurders. Nederland kampt met een integriteitsprobleem, concludeert Max Pam. -
Gelders klokgelui
Het Gelderse provinciebestuur deelde in 2006 onterecht een subsidie uit aan een amateurgezelschap waar de commissaris van de koningin in het comité van aanbeveling zit. Een provincieambtenaar kaartte de zaak aan, maar liep vast. Verslag van een klokkenluiderkwestie in de praktijk. -
Spaanders van de decentralisering
Hoogleraar Goos Minderman vindt dat het toezicht op corporaties, zorginstellingen en onderwijs veel professioneler moet. De overheid moet volgens hem wel op afstand blijven. -
Limburg leek lelieblank
Gemeenten en provincie zijn geschokt door de nieuwe fraude-affaire in de wegenbouw. Heeft het integriteitsbeleid gefaald? ‘Je kunt niet achter elke ambtenaar een politieagent zetten.’
-
Nooit genoeg integriteit
Hoewel de aandacht voor integriteit is gegroeid, worden nog veel schendingen gesignaleerd. Tijd voor de volgende fase, stellen hoogleraren Van den Heuvel en Huberts. -
Ambtenaren: 7- voor integriteit
Ambtenaren vinden hun eigen beroepsgroep integer, maar plaatsen vraagtekens bij de zuiverheid van bestuur en politiek. Regels op het gebied van integriteit zijn niet altijd duidelijk, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in samenwerking met Binnenlands Bestuur. -
Bouwsector vecht nog voor eerherstel
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) en Regieraad Bouw signaleren een trendbreuk na de bouwfraude. ‘We moeten werken aan een cultuuromslag.’ -
Bibob is geen allesreiniger
De strijd tegen integriteitsschendingen met vastgoed vergt nieuwe, creatieve handhavingsinstrumenten. En vooral: een systematische benadering, meent Freek Papineau Salm, een van de grondleggers van Bibob. -
Smolders & Wilders
Deze week maakte Justitie bekend dat er geen bewijs van corruptie is gevonden tegen Hans Smolders van de Lijst Smolders Tilburg. Hij wordt niet vervolgd. Toenmalig burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) deed indertijd aangifte. Smolders komt uit de stal van Pim Fortuyn en dat wrong in Tilburg. -
Deerniswekkend leed
Wat is er toch met de burgemeester – een ambt dat ik nooit heb geambieerd – aan de hand? Vorige week nog noemde collega Elzinga de kwestie-Leers een testcase voor de integriteit van politieke ambtsdragers. Het aantal conflicten met de raad is de laatste jaren flink toegenomen. Steeds vaker moet de burgemeester aftreden of afzien van herbenoeming. De crisis rond Vreeman laat zien hoe eerbiedwaardige notabelen in hun eigen ambities verstrikt raken. -
Kwestie-leers is testcase
De burgemeester van Maastricht staat bekend als een bevlogen, creatieve, soms ietwat impulsieve bestuurder. Vanaf het begin van zijn ambtsperiode heeft Gerd Leers het streven naar integriteit in het bestuur hoog in het vaandel gezet. Enige tijd geleden leidde een iets te grote ijver op dit punt echter tot moeilijkheden. -
Haken en ogen aan Wet Bibob
Tweederde van alle gemeenten maakt niet of nauwelijks gebruik van de Wet Bibob, het juridische instrument om de integriteit te toetsen van contractpartners van de overheid. -
Transparantie en vriendjespolitiek
Transparantie is een van de kernwaarden in het openbaar bestuur. Als zaken niet glashelder zijn, ontstaat een diffuus beeld. En dit kan er al snel toe leiden dat de integriteit van bestuurders ter discussie komt te staan. -
Regels zijn voor iedereen
Artikel 12-gemeenten die extra geld uit het gemeentefonds vragen omdat ze financiële problemen hebben, moeten meer dan gemiddeld onroerendezaakbelasting vragen. Dat is logisch, want anders zouden honderden gemeenten weinig belasting aan de eigen inwoners en bedrijven vragen en tegelijkertijd hun handje ophouden bij de rest van Nederland. -
Integriteit tussen de oren
Met interesse heb ik kennis genomen van de de artikelen van mevrouw Anja Hoffmans en de heren Ron Niessen en Alain Hoekstra over de integriteitsindustrie. Het ene artikel uit repressief en het ander uit preventief oogpunt. -
Integriteit: voorkomen is beter dan genezen
Wij hebben geaarzeld of we zouden reageren op het betoog van mevrouw Anja Hoffmans over de integriteitsindustrie. Wij lijken immers vertegenwoordigers van de ‘integriteitsindustrie’ waar zij het over heeft. -
Integriteitsindustrie gedoogt te veel
Met een cursusje of code bevorder je de integriteit niet echt. Heldere regels en strikte handhaving werken beter, meent advocaat Anja Hoffmans.
-
Meer aandacht voor kritische dialoog over integriteit
De wetenschappers Leo Huberts en Hans van den Heuvel (van de Onderzoeksgroep Integriteit van de Vrije Universiteit) vinden het tijd voor een nieuwe fase in de aandacht voor integriteit. Voor de zuiverheid van beslissingen mag de bureaucratie nog meer bureaucratie worden en zijn meer integriteitregels en - procedures noodzaak. Het essay ademt een geur van wantrouwen. -
Integriteit nog niet tussen de oren
Op het gebied van integriteitsbeleid valt nog veel te winnen. Onderzoek door de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam in samenwerking met Binnenlands Bestuur laat zien dat de overheid niet uitblinkt in rechtschapenheid en zuiverheid. -
Onderzoek van BING
Wethouder Linssen van Bergen op Zoom lag vorige week onder vuur. Niet als gevolg van een rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) zoals hij in Binnenlands Bestuur zegt, maar als gevolg van zijn eigen uitspraken. Hoe zit het precies? -
Slippertje
De AIVD loopt hopeloos achter met het verrichten van veiligheidsonderzoeken en dat valt niet recht te praten. De gevolgen van deze nalatigheid zijn tweeledig: mensen als de Zeeuwse korpschef Fup Goudswaard worden persoonlijk beschadigd, en de maatschappij wordt onnodig blootgesteld aan risico’s die fors kunnen zijn. -
Kern van het probleem
In Binnenlands Bestuur van 6 juni schreef ik dat gemeentelijke gedragscodes soms normen bevatten die strijden met de wet en daardoor problematisch zijn. -
Klokkenluiders vogelvrij
Fred Spijkers is niet de enige klokkenluider met wie de overheid een rekening heeft vereffend. In dat geval zou namelijk het jarenlang treiteren van de voormalig maatschappelijk werker kunnen worden afgedaan als een betreurenswaardig incident. Dat is het niet. -
Verklaring gemeente Veghel
Reactie op het artikel 'Represailles na niet tekenen van integriteitverklaring', Binnenlands Bestuur 3. -
Het bewustwordingsgesprek
In de afgelopen weken heb ik en hebben mijn collega’s, verschillende gesprekken gevoerd met kandidaat wethouders. Dit tegen de achtergrond van de door de Minister van Binnenlandse Zaken en verschillende Commissarissen van de Koning geuite wens om voor het aantreden met nieuwe wethouders een keer stil te staan bij het fenomeen bestuurlijke integriteit.
-
Een beetje meer integer graag!
-
Ambtenaren, 7- voor integriteit
Dossier Integriteit, Binnenlands Bestuur 52, 24 december 2008 -
Rapport Ambtscriminaliteit