of 65101 LinkedIn

Dossier: Gevallen wethouders

Jaarlijks verlaten zo'n 200 wethouders tijdelijk of vroegtijdig het college van burgemeesters en wethouders. BInnenlands Bestuur heeft nieuws en achtergronden.

Jaarlijks onderzoekt Binnenlands Bestuur welke wethouders er in een jaar zijn gevallen. In dit dossier vindt u de onderzoeken bij elkaar.

  Nieuws  Nieuws

  • In 2020 zijn 231 wethouders tijdelijk of definitief uit het college van burgemeesters en wethouders vertrokken of ten val gekomen. Het grootste deel (109) kwam door een politieke vertrouwensbreuk tussen de wielen. Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

   Wethouders haken massaal af

   In het door het coronavirus gedomineerde 2020 zijn 231 wethouders tijdelijk of definitief uit het college van burgemeester en wethouders vertrokken of ten val gekomen. Het grootste deel (109) kwam door een politieke vertrouwensbreuk tussen de wielen.

  • De huidige collegeperiode ontwikkelt zich tot de zwartste ooit voor wethouders. Nooit kwamen zo veel wethouders ten val. Ook het aantal wethouders dat om persoonlijke of gezondheidsredenen afhaakt en het niet meer volhoudt, bereikt recordhoogten. Het politiek-bestuurlijke klimaat lijkt de grote boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

   Wethoudersonderzoek: zwartste collegeperiode ooit

   De huidige collegeperiode ontwikkelt zich tot de zwartste ooit voor wethouders. Nooit kwamen zo veel wethouders ten val. Ook het aantal wethouders dat om persoonlijke of gezondheidsredenen afhaakt en het niet meer volhoudt, bereikt recordhoogten. Het politiek-bestuurlijke klimaat lijkt de grote boosdoener.

  • © Shutterstock

   126 wethouders sneuvelen in crisisrijk 2019

   Het afgelopen jaar zijn 126 van de 1.144 wethouders politiek tijdelijk of definitief ten val gekomen. Daarmee is 2019 het op één na slechtste jaar voor hen sinds de invoering van het dualisme in 2002. Alleen in 2004 was die score met 157 gesneuvelde wethouders nog hoger.

  • Een nooit vertoond aantal van veertig wethouders is in 2017 overgestapt naar een andere baan. Het meest populair is het burgemeesterschap: liefst zeventien wethouders zijn in 2017 burgemeester geworden. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2017 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel.

   Recordaantal wethouders in 2017 naar andere baan

   Een nooit vertoond aantal van veertig wethouders is in 2017 overgestapt naar een andere baan. Het meest populair is het burgemeesterschap: liefst zeventien wethouders zijn in 2017 burgemeester geworden. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2017 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel. Met veertig wethouders die in 2017 een andere baan vonden, is het record uit 2012 gebroken toen 32 wethouders hun periode als wethouder niet volmaakten en kozen voor een andere baan.

  • Verstoorde en gebroken coalitieverhoudingen zijn de belangrijkste reden voor het grote aantal ten val gekomen wethouders. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2016 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel. In liefst 28 gemeenten kwam het college door onderlinge verstoorde verhoudingen ten val.

   2016 zwart jaar voor wethouders

   Lokale bestuurders kwamen in 2016 bij bosjes ten val. Liefst 116 wethouders verdwenen vanwege politieke vertrouwensbreuken – tijdelijk dan wel definitief – van het toneel. Het jaar 2016 behoort daarmee voor wethouders tot de zwartste drie jaren sinds de invoering van het dualisme.

  • Nooit kwamen er – verkiezingsjaren uitgezonderd – zo weinig wethouders ten val als in 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.

   Laagterecord gevallen wethouders

   Nooit kwamen er – verkiezingsjaren uitgezonderd – zo weinig wethouders ten val als in 2015. De meesten gingen onderuit als gevolg van opgebroken coalities. Een tweede valfactor is niet integer gedrag en belangenverstrengeling.

  • De wethouder lijkt minder kwetsbaar. Sinds de collegevorming na de raadsverkiezingen van vorig jaar blijft het aantal weggestuurde wethouders aanzienlijk achter in vergelijking met de start van de andere collegeperioden in deze eeuw.

   Politiek gedoe nekt wethouders

   Wethouders lijken minder snel ten val te komen. Sinds de vorming van nieuwe coalities zijn er fors minder wethouders naar huis gestuurd dan na die van 2002, 2006 en 2010. Integriteit blijft een van de belangrijkste politieke valfactoren.

  • Er dient zich een aantal verklaringen aan waarom het aantal gesneuvelde wethouders na de collegevorming van 2014 zo laag is uitgevallen. Er is een opmerkelijk verschil in de start van de huidige collegeperiode vergeleken met die van vier jaar geleden.

   Minder wethouders naar huis gestuurd

   Nooit zijn er zo weinig wethouders politiek ten val gekomen als na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014: slechts 16. Dat is fors lager dan bij de start van de collegeperiodes na de raadsverkiezingen van 2010 (28), 2006 (33) en 2002 (29).

  • Financiën zijn politiek mijnenveld

   Henk Bouwmans Reageer

   Financiële overschrijdingen zijn de belangrijkste reden voor het politiek gedwongen afscheid van wethouders in 2009, blijkt uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van Binnenlands Bestuur.

  • Financiële conflicten waren in 2009 de belangrijkste reden voor het sneuvelen van wethouders, zo blijkt uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van Binnenlands Bestuur. Van de 92 wethouders die vanwege een politieke vertrouwensbreuk afgelopen jaar afhaakten, moesten 35 wethouders, bijna veertig procent, opstappen na een conflict over een dreigend financieel tekort of forse overschrijding van het budget. Onder deze 35 zaten acht wethouders van financiën.

   Wethouders vallen over geldkwesties

   Reageer
   Financiële conflicten waren in 2009 de belangrijkste reden voor het sneuvelen van wethouders, zo blijkt uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van Binnenlands Bestuur. Van de 92 wethouders die vanwege een politieke vertrouwensbreuk afgelopen jaar afhaakten, moesten 35 wethouders, bijna veertig procent, opstappen na een conflict over een dreigend financieel tekort of forse overschrijding van het budget. Onder deze 35 zaten acht wethouders van financiën.
  • Ook het jaar 2009 was slecht voor wethouders. Liefst 179 wethouders gingen tijdelijk of definitief van het pluche, zo blijkt uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van Binnenlands Bestuur. Dat was in deze raadsperiode geen record, maar 2009 deed nauwelijks onder voor 2008 toen er 196 wethouders vertrokken.

   Voor wethouders was 2009 slecht jaar

   5 reacties
   Ook het jaar 2009 was slecht voor wethouders. Liefst 179 wethouders gingen tijdelijk of definitief van het pluche, zo blijkt uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van Binnenlands Bestuur. Dat was in deze raadsperiode geen record, maar 2009 deed nauwelijks onder voor 2008 toen er 196 wethouders vertrokken.
  • Ruim 55 procent van de wethouders in de grote gemeenten wil wethouder blijven, maar is ook kandidaat voor de raad. Slechts een beperkte groep, bijna één op de vijf wethouders in de 57 gemeenten met meer dan 60 duizend inwoners, is uitsluitend beschikbaar als wethouder na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

   Helft wethouders heeft meer ijzers in vuur

   Reageer
   Ruim 55 procent van de wethouders in de grote gemeenten wil wethouder blijven, maar is ook kandidaat voor de raad. Slechts een beperkte groep, bijna één op de vijf wethouders in de 57 gemeenten met meer dan 60 duizend inwoners, is uitsluitend beschikbaar als wethouder na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.
  • Tweederde van de wethouders in Nederland is niet bezig met het vervolg van de eigen loopbaan. Wanneer ze na gemeenteraadsverkiezingen niet herbenoemd worden of moeten aftreden om politieke of persoonlijke redenen zijn ze 'ineens' baanloos.

   Wethouders denken niet aan eigen toekomst

   4 reacties

   Tweederde van de wethouders in Nederland is niet bezig met het vervolg van de eigen loopbaan. Wanneer ze na gemeenteraadsverkiezingen niet herbenoemd worden of moeten aftreden om politieke of persoonlijke redenen zijn ze 'ineens' baanloos.

  • Tjeerd Herrema

   Amsterdamse wethouder weg om Noord-Zuidlijn

   1 reactie
   De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (verkeer en vervoer) treedt af. De reden is een nieuwe tegenvaller bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn, de nieuwe metroverbinding in de hoofdstad.
  • CDA-wethouder Peter Pustjens van Echt-Susteren (Limburg) en zijn collega-wethouder Jo Verheesen van de lokale lijst Samenwerking zijn donderdagavond opgestapt. Pustjens maakte zijn besluit bekend voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Verheesen deed dat na afloop.

   Wethouders ‘Sinterklaas-affaire’ stappen op

   Reageer
   CDA-wethouder Peter Pustjens van Echt-Susteren (Limburg) en zijn collega-wethouder Jo Verheesen van de lokale lijst Samenwerking zijn donderdagavond opgestapt. Pustjens maakte zijn besluit bekend voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Verheesen deed dat na afloop.
  • Wethouders weg vanwege IJslandtegoeden

   1 reactie
   Twee wethouders van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben vrijdag besloten vrijwillig op te stappen en hun portefeuille ter beschikking te stellen. Dat maakte de gemeente bekend.
  • In 2008 zijn 196 wethouders vrijwillig of gedwongen vertrokken. Daarvan heeft het grootste deel, 122 wethouders, tijdelijk of definitief het veld moeten ruimen na een politieke vertrouwensbreuk.

   Bijna 200 wethouders weg in 2008

   2 reacties
   In 2008 zijn 196 wethouders vrijwillig of gedwongen vertrokken. Daarvan heeft het grootste deel, 122 wethouders, tijdelijk of definitief het veld moeten ruimen na een politieke vertrouwensbreuk.
  • Voor wethouder Sjoers, die in opspraak kwam na een uitzending van Zembla, was het gisteravond erop of eronder. In een raadsdebat werd het rapport besproken waarin de integriteit van Sjoers werd vastgesteld. Hoewel het rapport hem vrijsprak van niet integer handelen rondom een kaveltransactie voor zichzelf, waren er toch nog wat vraagtekens.

   Veelbesproken Almelose wethouder mag blijven

   Reageer
   Voor wethouder Sjoers, die in opspraak kwam na een uitzending van Zembla, was het gisteravond erop of eronder. In een raadsdebat werd het rapport besproken waarin de integriteit van Sjoers werd vastgesteld. Hoewel het rapport hem vrijsprak van niet integer handelen rondom een kaveltransactie voor zichzelf, waren er toch nog wat vraagtekens.
  • INTERVIEW De gemeenteraad van Bergen op Zoom hield gisteravond spoedberaad over de politieke toekomst van wethouder Ton Linssen (Lijst Linssen). Deze onorthodoxe leider van de grootste partij in Bergen op Zoom is namelijk in grote problemen gekomen door een rapport van het commerciële integriteitsbureau BING. Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom had om een onderzoek gevraagd.
 

   Wethouder Linssen ‘genaaid door de maffia’

   8 reacties
   INTERVIEW De gemeenteraad van Bergen op Zoom hield gisteravond spoedberaad over de politieke toekomst van wethouder Ton Linssen (Lijst Linssen). Deze onorthodoxe leider van de grootste partij in Bergen op Zoom is namelijk in grote problemen gekomen door een rapport van het commerciële integriteitsbureau BING. Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom had om een onderzoek gevraagd.  
  • Wethouder vergeet loopbaan ná zijn ambt

   Henk Bouwmans Reageer
   Wethouders zijn niet bezig met hun loopbaan na het wethouderschap. Dat zouden ze juist wél moeten doen om te voorkomen dat ze lang zonder werk blijven.
  • ‘Rotterdam liet dakloze ex-wethouder niet vallen’

   Reageer
   Volgens de gemeente Rotterdam heeft de voormalige wethouder Rabella de Faria nooit gezworven. ‘Voordat het zover kwam hebben we mevrouw de Faria tijdelijk ondergebracht in een woonhotel en vervolgens een woning geregeld, ‘ aldus een gemeentewoordvoerder. ‘Via Sociale Zaken houden wij nauw contact met haar en begeleiden haar bij de reïntegratie naar een baan.’
  • Rotterdamse oud-wethouder leeft als zwerver

   Reageer

   De Rotterdamse oud-wethouder Rabella de Faria heeft het afgelopen jaar lange tijd een zwervend bestaan geleid. Haar situatie was zo penibel, dat de voormalige bewindsvrouw van Leefbaar Rotterdam zich heeft gemeld bij de nachtopvang.

  • Een groot deel van de wethouders van Financiën in gemeenten die geld dreigen te verliezen bij ­IJslandse banken heeft weinig financiële kennis of ervaring. Dit blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.

   Wethouders financiën weten weinig van geld

   2 reacties
   Een groot deel van de wethouders van Financiën in gemeenten die geld dreigen te verliezen bij ­IJslandse banken heeft weinig financiële kennis of ervaring. Dit blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.
  • Miljoenenverlies leidt niet tot ontslag wethouders

   Reageer
   Twee wethouders die dinsdagavond in de gemeenteraden van Asten en Pijnacker-Nootdorp ter verantwoording werden geroepen voor een miljoenenverlies, zijn niet uit hun functie gezet.
  • ‘Burgemeester moet functieprofiel wethouder maken’

   Reageer

   Wethouders sneuvelen bij bosjes. Om kwalitatief betere bestuurders te werven, moet de burgemeester een functieprofiel opstellen, vindt Denis Steijaert, CDA-fractievoorzitter in Hulst. Zijn eigen burgemeester voelt er alvast weinig voor.

  • Vertrek wethouders kost tonnen

   Henk Bouwmans Reageer
   Een politieke kwestie of conflict, gevolgd door ontslag van wethouders kost een gemeente al gauw enkele tonnen aan wachtgeld. Zo reserveert Harenkarspel 234.000 euro voor twee jaar. Tilburg trekt ruim negen ton uit over zes jaar.
  • Wethouders sneuvelen bij bosjes

   Henk Bouwmans Reageer
   De eerste helft van 2008 zijn al bijna net zoveel wethouders na een politiek conflict vertrokken als het hele jaar 2007: bijna 70 tijdens de eerste helft van dit jaar tegenover 77 vorig jaar. Het aantal gevallen colleges is bijna verdubbeld.
  • In de eerste zes maanden van 2008 zijn al bijna evenveel wethouders na een politiek conflict vertrokken als in heel 2007: 67 om 77.

   Grote uittocht wethouders in 2008

   Reageer
   In de eerste zes maanden van 2008 zijn al bijna evenveel wethouders na een politiek conflict vertrokken als in heel 2007: 67 om 77.
  • ‘Rotterdam moet over op dienstverlening’

   Reageer
   Een donderdag gepresenteerd TNO-onderzoek naar de internationale positie van de Randstad, maant Rotterdam en omstreken de aandacht nu echt te verleggen van industrie naar zakelijke dienstverlening. Andere aanbevelingen zijn het stoppen van de rivaliteit tussen steden, het verbeteren van de kwaliteit van het landschap en het investeren in klimaatbestendigheid.
  • OV-verbod voor Rotterdamse lastpakken

   Reageer
   Wie na 1 juni nog voor overlast zorgt op tramlijn 2 in Rotterdam, kan voor een kortere of langere periode de fiets pakken of gaan lopen. Ook zal hij of zij direct worden voorgeleid aan justitie. Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die gaat experimenteren met een OV-verbod.
  • Ontslaan gemeenteambtenaar minder duur

   Reageer
   De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben een akkoord bereikt om de ontslagkosten voor gemeenten omlaag te brengen. Kern van het vrijdag gepresenteerde akkoord is dat ontslag zo lang mogelijk wordt uitgesteld en dat werkgever en ambtenaar in deze periode samen zoeken naar nieuw werk.
  • Wethouder Dinkelland weg om integriteitsrapport

   Reageer
   Waarnemend burgemeester van Dinkelland Jan Kristen heeft, amper drie dagen in functie, al afscheid genomen van een wethouder in deze politiek roerige gemeente. Evert-Jan Krouwel (PvdA) heeft vrijdag zijn vertrek bekendgemaakt.

  Achtergrond  Achtergrond

  • De huidige collegeperiode ontwikkelt zich tot de zwartste ooit voor wethouders. Nooit kwamen zo veel wethouders ten val. Ook het aantal wethouders dat om persoonlijke of gezondheidsredenen afhaakt en het niet meer volhoudt, bereikt recordhoogten. Het politiek-bestuurlijke klimaat lijkt de grote boosdoener.

   Zwartste collegeperiode ooit

   De huidige collegeperiode ontwikkelt zich tot de zwartste ooit voor wethouders. Nooit kwamen zo veel wethouders ten val. Ook het aantal wethouders dat om persoonlijke of gezondheidsredenen afhaakt en het niet meer volhoudt, bereikt recordhoogten. Het politiek-bestuurlijke klimaat lijkt de grote boosdoener.

  • De collegekamer was en is vooral een mannenzaak: 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders. Vijf gemeenten wachten zelfs al ruim tweehonderd jaar op de eerste vrouwelijke wethouder. En uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat er nog altijd 120 gemeenten zijn waar een vrouw het nog nooit tot burgemeester heeft weten te schoppen.

   Lastig te slechten mannenbolwerken

   De collegekamer was en is vooral een mannenzaak: 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders. Vijf gemeenten wachten zelfs al ruim tweehonderd jaar op de eerste vrouwelijke wethouder. En uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat er nog altijd 120 gemeenten zijn waar een vrouw het nog nooit tot burgemeester heeft weten te schoppen.

  • Martine Leewis (GroenLinks) valt of struikelt niet als wethouder, ze geeft er zelf in september 2019 de brui aan. ‘Het wethouderschap is prachtig, maar niet voor mij’, zegt Leewis over de zestien maanden die ze in Leiden bestuurder was. ‘Maar ik had het nooit willen missen.’

   ‘Ik heb mij vergist, zeg ik eerlijk’

   Martine Leewis (GroenLinks) valt of struikelt niet als wethouder, ze geeft er zelf in september 2019 de brui aan. ‘Het wethouderschap is prachtig, maar niet voor mij’, zegt Leewis over de zestien maanden die ze in Leiden bestuurder was. ‘Maar ik had het nooit willen missen.’

  • © Shutterstock

   Ruim 1 op de 10 wethouders sneuvelt in 2019

   Het eerste volledige jaar van de collegeperiode 2018-2022 werd voor wethouders een heftig jaar: 126 kwamen er in 2019 als gevolg van een vertrouwensbreuk politiek ten val. Daarnaast waren er 75 wethouders die om uiteenlopende redenen stopten, zoals een benoeming tot burgemeester of gedeputeerde dan wel vanwege gezondheidsproblemen.

  • Het aantal wethouders dat in 2018 om politieke redenen ten val kwam is vergelijkbaar met dat in eerdere verkiezingsjaren. Wel is opvallend dat demissionaire wethouders niet langer veilig zijn: een recordaantal stapte op. Terugblik op de valpartijen en vervanging van wethouders in 2018.

   Wisselingen op het pluche

   Het aantal wethouders dat in 2018 om politieke redenen ten val kwam is vergelijkbaar met dat in eerdere verkiezingsjaren. Wel is opvallend dat demissionaire wethouders niet langer veilig zijn: een recordaantal stapte op. Terugblik op de valpartijen en vervanging van wethouders in 2018.

  • Een nooit vertoond aantal van veertig wethouders is in 2017 overgestapt naar een andere baan. Een politieke vertrouwensbreuk was voor 75 wethouders aanleiding voor een tijdelijk of definitief vertrek. Daarnaast eindigde voor maar liefst 47 wethouders het wethouderschap vanwege de herindeling van hun gemeente.

   Andere baan voor recordaantal wethouders

   Een nooit vertoond aantal van veertig wethouders is in 2017 overgestapt naar een andere baan. Een politieke vertrouwensbreuk was voor 75 wethouders aanleiding voor een tijdelijk of definitief vertrek. Daarnaast eindigde voor maar liefst 47 wethouders het wethouderschap vanwege de herindeling van hun gemeente.

  • Terugblikkend zou 2015 voor wethouders een feestelijk jaar kunnen zijn. Slechts 74 collega’s moesten tijdelijk of definitief om politieke redenen het veld ruimen voor een nieuwe collega. Dat is een nieuw laagterecord wat tot nog toe – de verkiezingsjaren uitgezonderd – lag op het jaar 2007 toen er 77 wethouders moesten opstappen. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2015 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is verricht door De Collegetafel.

   Zieke cultuur eist tol

   In 2015 zijn er minder wethouders (74) de laan uitgestuurd dan ooit eerder deze eeuw, verkiezingsjaren uitgezonderd. Toch is er weinig tot geen reden voor gejuich. Gebrek aan onderling vertrouwen en een verziekte bestuurscultuur waren te vaak de aanleiding.

  • Er dient zich een aantal verklaringen aan waarom het aantal gesneuvelde wethouders na de collegevorming van 2014 zo laag is uitgevallen. Er is een opmerkelijk verschil in de start van de huidige collegeperiode vergeleken met die van vier jaar geleden.

   Minder wethouders naar huis gestuurd

   Nooit zijn er zo weinig wethouders politiek ten val gekomen als na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014: slechts 16. Dat is fors lager dan bij de start van de collegeperiodes na de raadsverkiezingen van 2010 (28), 2006 (33) en 2002 (29).

  • Geen vrije val

   Een recordaantal coalities is in de eerste maanden na de collegevorming van 2010 in crisis geraakt. Het aantal gesneuvelde wethouders valt mee.
  • Na de val

   Jos Moerkamp Reageer
   Dat het een hard vak is, wisten ze allemaal. Toch kwam de afrekening voor de meesten hard aan. Zo ben je wethouder, in het centrum van de macht. Zo ben je niks meer. Hoe komen gevallen wethouders over het verlies heen? ‘Je gaat door een rouwproces.’
  • Politieke schade - De Lijst

   Henk Bouwmans Reageer
   In 2009 stopten 179 wethouders. 92 bestuuders stapten op na een politieke vertrouwensbreuk.
  • Gestruikeld in de bouw

   Henk Bouwmans 1 reactie
   55 wethouders en twee burgemeesters struikelden de afgelopen vijf jaar op bouwprojecten. De Regieraad Bouw vindt dat aanbestedingen beter moeten.
  • Vallende wethouders

   Henk Bouwmans Reageer
   Wethoudersonderzoek 2008 - 2008 is het op een na slechtste jaar. Afgelopen jaar verlieten 122 wethouders tijdelijk of definitief het pluche na een vertrouwensbreuk. In 2004 waren dat er 145. De parallel: beide jaren waren het tweede volledige collegejaar ná de raadsverkiezingen. Binnenlands Bestuur zet de verliezen op een rij.
  • Lijst gevallen en vertrokken wethouders 2008

   Henk Bouwmans Reageer
   Wethoudersonderzoek 2008 - In 2008 zijn 196 wethouders vrijwillig of gedwongen vertrokken. Daarvan heeft het grootste deel, 122 wethouders, tijdelijk of definitief het veld moeten ruimen na een politieke vertrouwensbreuk. Een overzicht.
  • Minder riant wachten

   Louis Cornelisse Reageer
   De Tweede Kamer bespreekt binnenkort de versobering van wachtgelden voor politieke ambtsdragers. Voormalige bestuurders moeten sneller aan de slag. Ze krijgen een sollicitatieplicht en korter wachtgeld.
  • Gestruikeld

   Henk Bouwmans Reageer

   Meer dan honderd wethouders ruimden sinds de laatste raadsverkiezingen (maart 2006) om politieke redenen het veld. Als deze trend zich doorzet wordt 2008 net als 2004 een rampjaar.

  Opinie  Opinie

  • Marginale wethouders

   Commentaar Henk Bouwmans Reageer
   Voor wethouders was 2008 een dramatisch jaar. Een andere conclusie valt er niet te trekken uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van Binnenlands Bestuur. Een bijna nooit vertoond aantal van krap tweehonderd wethouders ging definitief of tijdelijk van het pluche.

  Websites  Websites

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview met Anne Thielen,
     oud-wethouder Venray
- Wethoudersondezoek 2021

- Bedrieglijke digitale rust

- Essay: regionale aanpak crisis een droom
- Geertje Bos over Bredase aanpak
      weerbare stad

- Europese jongeren naar de stembus

- Gemeenten helpen gedupeerden
      toeslagenaffaire

- Gesprek met Kristel Lammers,
      directeur NP RES

- Mega-verhuizing in de jeugdzorg

- Gemeenten breiden aantal
      milieuzones uit

   

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!