of 64277 LinkedIn

Dossier: Fred Spijkers

Dossier met nieuws en achtergronden bij de strijd van Fred Spijkers tegen Defensie. Spijkers is al sinds 1984 met zijn voormalig werkgever in gevecht.

Fred Spijkers is sinds 1984 met de staat in gevecht. Hij was bedrijfsmaatschappelijk werker bij Defensie, en weigerde om de weduwe van de bij een mijnongeval verongelukte beproevingsambtenaar te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen. In werkelijkheid waren er al lange tijd technische problemen met dit type mijn, waardoor in 1983 ook al zeven militairen waren verongelukt. De strijd van Spijkers tegen de staat duurt nog steeds voort.

  Nieuws  Nieuws

  • Spijkers, die een lange strijd voert tegen Defensie als klokkenluider, krijgt geen inzage in zijn volledige personeelsdossier. Dat heeft de RvS beslist.

   Spijkers krijgt geen inzage in volledig persoonsdossier

   13 reacties

   Klokkenluider Fred Spijkers krijgt geen volledige inzage in zijn personeelsdossier bij Defensie. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. Spijkers was naar de raad gegaan omdat hij alle stukken over zichzelf wilde hebben.

  • Analyse: Bemiddeling riskant voor defensie

   De afwijzing van Pieter van Vollenhoven als bemiddelaar in de zaak rond Fred Spijkers, lijkt slechts uitstel van executie voor het ministerie van Defensie. Op grond van documenten staat de klokkenluider ogenschijnlijk zo sterk, dat vroeg of laat de rechter hem naar verwachting gelijk zal geven.

  • Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer Fred Spijkers de rug toegekeerd. De klokkenluider is woest op met name de PVV, die hij omschrijft als ‘bruinhemden’.

   Kamer trekt handen af van Spijkers

   Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer Fred Spijkers de rug toegekeerd. De klokkenluider is woest op met name de PVV, die hij omschrijft als ‘bruinhemden’.

  • PVV-kamerlid Marcial Hernandez

   PVV de gebeten hond in zaak-Spijkers

   De PVV heeft zich de woede van oppositiepartijen op de hals gehaald door klokkenluider Fred Spijkers niet langer te steunen. Ook de klokkenluider zelf is woest. ‘Bruinhemden’, zegt Spijkers over de PVV.

  • Voor een krappe meerderheid van de Tweede Kamer is de langslepende kwestie rond klokkenluider Fred Spijkers afgesloten.

   Kamer wil geen nieuwe bemiddeling Spijkers

   1 reactie
   Voor een krappe meerderheid van de Tweede Kamer is de langslepende kwestie rond klokkenluider Fred Spijkers afgesloten. De regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV zijn, net als minister Hans Hillen van Defensie, tegen een nieuwe bemiddelingspoging.
  • Fred Spijkers

   Kamermeerderheid wil zaak Spijkers oplossen

   4 reacties

   Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de zaak van Defensie-klokkenluider Fred Spijkers snel wordt opgelost en dat oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven gaat bemiddelen.

  • Fred Spijkers

   Kamer wil opheldering over Spijkers

   14 reacties
   PvdA en SP in de Tweede Kamer willen dat minister Hillen (Defensie, CDA) zorgt voor 'volledige rehabilitatie' van klokkenluider Fred Spijkers. Beide partijen vinden dat artsen die psychiatrische rapporten over Spijkers hebben vervalst, moeten worden gestraft.
  • Fred Spijkers

   Fred Spijkers eist inzage in Nationaal Archief

   Klokkenluider Fred Spijkers wil via de bestuursrechter afdwingen dat hij inzage krijgt in alle over hem bestaande stukken en dossiers. Intussen wil de Tweede Kamer van minister Hans Hillen (Defensie, CDA) weten hoe hij verder gaat met de zaak-Spijkers.
  • Fred Spijkers

   Defensie wil met FNV zaak-Spijkers afronden

   2 reacties
   Het ministerie van Defensie heeft woensdag contact opgenomen met de FNV over de afwikkeling van de langslepende kwestie rond klokkenluider Fred Spijkers. Daarbij is afgesproken dat de FNV begin januari aangeeft over welke punten zij nog wil overleggen, zo meldde het departement.
  • De minister van Defensie is de hoofdschuldige aan het ontslag van klokkenluider Fred Spijkers in 1993. Ook staat vast dat er een directe relatie ligt tussen het arbeidsconflict rondom Spijkers, en diens optreden na het verongelukken van munitie-expert Rob Ovaa.

   Spijkers wint zaak tegen Staat

   De minister van Defensie is de hoofdschuldige aan het ontslag van klokkenluider Fred Spijkers in 1993. Ook staat vast dat er een directe relatie ligt tussen het arbeidsconflict rondom Spijkers, en diens optreden na het verongelukken van munitie-expert Rob Ovaa.
  • Beroepsrechter aan zet in zaak-Spijkers

   Boudewijn Warbroek 1 reactie
   De laatste stukken voor het herzieningsverzoek in de ontslagzaak van klokkenluider Spijkers zijn deze week ingediend bij de Centrale Raad van Beroep. Advocaat Knoops is hoopvol gestemd.
  • Klokkenluider Fred Spijkers heeft deze week een nieuwe zending stukken ontvangen van het ministerie van Defensie. Na de 25 archiefdozen die in mei bij hem werden afgeleverd, werden ditmaal nog eens veertien dozen met brieven, notities en andere stukken bezorgd. Alle stukken zijn verstrekt op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, waarop Spijkers zich in januari heeft beroepen. ‘Maar wat Defensie me heeft gegeven, is nog altijd verre van compleet’, zegt hij.

   Nog eens veertien dozen met stukken voor Spijkers

   2 reacties
   Klokkenluider Fred Spijkers heeft deze week een nieuwe zending stukken ontvangen van het ministerie van Defensie. Na de 25 archiefdozen die in mei bij hem werden afgeleverd, werden ditmaal nog eens veertien dozen met brieven, notities en andere stukken bezorgd. Alle stukken zijn verstrekt op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, waarop Spijkers zich in januari heeft beroepen. ‘Maar wat Defensie me heeft gegeven, is nog altijd verre van compleet’, zegt hij.
  • Klokkenluiders binnenkort beter af

   Boudewijn Warbroek Reageer
   Sommige rapporten belanden in een la zonder dat iemand zich ooit nog druk maakt over de inhoud ervan. Voor de in april 2008 verschenen Evaluatie klokkenluidersregelingen publieke sector, van de Universiteit Utrecht, geldt het tegendeel. Hiermee is het kabinet wel degelijk heel serieus aan het werk gegaan.
  • Van Velzen verwijt De Vries ‘blufpoker’ over Spijkers

   1 reactie
   SP-Tweede-Kamerlid Krista van Velzen meent dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) ‘blufpoker’ speelt in de zaak rond klokkenluider Fred Spijkers. ‘De zaak is helemaal niet afgehandeld, zoals de staatssecretaris zegt’, aldus Van Velzen.
  • Klokkenluider Fred Spijkers

   Defensie vindt zaak-Spijkers ‘afgehandeld’

   5 reacties
   Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie beschouwt de zaak rond klokkenluider Fred Spijkers als ‘afgehandeld’. Een woordvoerster van De Vries laat desgevraagd weten dat ‘de praktische problemen zijn afgehandeld, voor zover wij daaraan een bijdrage kunnen leveren’.
  • Klokkenluider Fred Spijkers gaat bij de Centrale Raad van Beroep herziening aanvragen van zijn ontslagzaak. Hij wordt gesteund door de FNV. Geert-Jan Knoops is zijn raadsman.

   Fred Spijkers met steun FNV naar rechter

   Boudewijn Warbroek 4 reacties
   Klokkenluider Fred Spijkers gaat bij de Centrale Raad van Beroep herziening aanvragen van zijn ontslagzaak. Hij wordt gesteund door de FNV. Geert-Jan Knoops is zijn raadsman.
  • Inbreng CDA onderbelicht

   Boudewijn Warbroek 3 reacties
   Is er na Fred Spijkers een tweede Nederlander te vinden over wie zoveel overheidsstukken zijn geproduceerd? En met wie zoveel opeenvolgende kabinetsleden zich in de loop der jaren persoonlijk hebben beziggehouden?
  • En nóg is de zaak-Spijkers niet opgelost

   Boudewijn Warbroek Reageer
   Twee ambtenaren van het ministerie van Defensie meldden zich vorige week bij het huisadres van Fred Spijkers in Culemborg. Zij overhandigden 25 dozen met papieren en persoonlijke bezittingen aan de klokkenluider, die hiervoor een beroep had gedaan op de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
  • Het ministerie van defensie heeft deze week 25 dozen met dossierstukken en persoonlijke bezittingen afgeleverd bij klokkenluider Fred Spijkers. Het gaat hoofdzakelijk om gewaarmerkte kopieën van stukken die in het Nationaal Archief achter slot en grendel zijn opgeborgen.

   Defensie bezorgt dossier bij Fred Spijkers

   1 reactie
   Het ministerie van defensie heeft deze week 25 dozen met dossierstukken en persoonlijke bezittingen afgeleverd bij klokkenluider Fred Spijkers. Het gaat hoofdzakelijk om gewaarmerkte kopieën van stukken die in het Nationaal Archief achter slot en grendel zijn opgeborgen.
  • Ontknoping zaak-Spijkers lijkt dichterbij na huisbezoek staatssecretaris

   Boudewijn Warbroek Reageer

   Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) ging vorige week op bezoek bij klokkenluider Fred Spijkers op diens huisadres in Culemborg. Is een oplossing van het nu al 25 jaar slepende conflict hiermee dichterbij gekomen? Een poging tot een antwoord, aan de hand van zes vragen.

    

  • Parlementair onderzoek zaak Spijkers

   1 reactie
   De Kamer moet een parlementair onderzoek instellen naar de zaak Spijkers. Alleen zo’n onderzoek maakt duidelijk hoe dit allemaal kon gebeuren, betoogt hoogleraar Leo Huberts.
  • Politieke strijd rond zaak-Fred Spijkers

   Boudewijn Warbroek Reageer
   De Tweede Kamer eist opnieuw een snelle oplossing in de zaak-Spijkers, maar de ChristenUnie van Defensie-minister Van Middelkoop haakt af.
  • Fred Spijkers wijst voorstel af

   Reageer
   Klokkenluider Fred Spijkers gaat niet akkoord met een nieuw voorstel dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) hem donderdagavond heeft gedaan. ‘Ik ben echt boos. Het voelt alsof ik weer een schop voor mijn poten heb gekregen’, zegt hij.
  • Aantjes berispt Balkenende over Spijkers

   Reageer
   Het kabinet had mr. Pieter van Vollenhoven wél moeten laten bemiddelen in de zaak van de klokkenluider Fred Spijkers. Dat betoogt oud-fractievoorzitter van het CDA Willem Aantjes. Van Vollenhoven had eerder dit jaar zijn diensten aangeboden, maar drie weken geleden onthulde Binnenlands Bestuur dat het kabinet hiervoor heeft bedankt.
  • Van Vollenhoven mag Spijkers niet bijstaan

   Boudewijn Warbroek Reageer
   In de ochtend van woensdag 25 juni floept bij acht Tweede Kamerleden een bericht in de mailbox. De inhoud is explosief. Het kabinet heeft Pieter van Vollenhoven de deur gewezen als vertrouwenspersoon in de zaak rond klokkenluider Fred Spijkers.
  • Kabinet houdt Van Vollenhoven buiten zaak-Spijkers

   Reageer
   Pieter van Vollenhoven is niet langer beschikbaar als vertrouwenspersoon voor klokkenluider Fred Spijkers. Onder druk van het kabinet is hij tot de conclusie gekomen dat zijn inbreng ‘het proces alleen maar bemoeilijkt’.
  • Vakbonden willen eerherstel klokkenluiders

   Reageer

   Het kabinet moet zorgen voor eerherstel van bekende klokkenluiders als Ad Bos en Fred Spijkers. Potentiële klokkenluiders zullen het al dan niet melden van misstanden mede laten afhangen van de mate waarin en de wijze waarop alsnog recht wordt gedaan aan Bos en Spijkers. Dit schrijven de vakbonden FNV, CNV en MHP in een brief aan premier Balkenende.

  • 'Kabinet negeert opnieuw kritiek'

   Sandra Olsthoorn Reageer
   Met een privaatrechtelijke overeenkomst kan geen rechtstatelijke, politieke of morele verantwoording worden afgelegd, schrijft wetenschapper Joep van der Vliet in een nieuw artikel over de zaak van klokkenluider Fred Spijkers.
  • Nieuwe oproep Culemborg aan premier over Spijkers

   Reageer
   Premier Balkenende moet er persoonlijk zorg voor dragen dat de overeenkomst uit 2002 tussen de staat en de Culemborgse klokkenluider Fred Spijkers ‘loyaal’ wordt uitgevoerd. Dat staat in een nieuwe brief die de gemeente Culemborg gisteren aan de premier verstuurde. Half maart schreef Culemborg ook al een brief aan de premier met daarin de oproep om de zaak-Spijkers op te lossen.
  • Van Vollenhoven komt op voor klokkenluiders

   Reageer
   Mr. Pieter van Vollenhoven wil dat er een onafhankelijk instituut komt dat meldingen van klokkenluiders gaat onderzoeken. Het instituut moet onafhankelijk zijn van de overheid en zou er nog dit jaar moeten komen.
  • 'Bescherming klokkenluiders nog altijd ontoereikend'

   Martijn van der Kooij Reageer
   De zaak rond Defensieklokkenluider Fred Spijkers staat niet op zichzelf. Emeritus hoogleraar criminologie Elisabeth Lissenberg, wil betere bescherming. 'Er moet een fonds komen.'
  • Hard oordeel over Nationale Ombudsman

   Martijn van der Kooij Reageer
   Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wilde de zaak-Spijkers uit het slop halen, maar maakte zelf fouten.
  • Twijfels D66 Ede integriteit Van der Knaap

   Reageer
   De eenmansfractie van D66 Ede twijfelt aan de integriteit van de beoogde nieuwe burgemeester Cees van der Knaap. De oud-staatssecretaris van Defensie heeft volgens D66-fractievoorzitter Marcèl van Dalen de Tweede Kamer 'twintig keer onjuist geïnformeerd' over de Spijkers-kwestie.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Klokkenluiders kaltgestellt

   De Expertgroep Klokkenluiders ijvert al jaren voor een onafhankelijk meldpunt voor bestuurlijke misstanden. Tevergeefs. ‘Machthebbers willen de beerput gesloten houden. Zwarte schapen worden verstoten en vernietigd.’
  • Veerkracht van een klokkenluider

   Boudewijn Warbroek 1 reactie
   Paul Schaap luidde de klok over de gebrekkige veiligheid van de kernreactor in Petten. Nu adviseert hij de minister over het klokkenluidersbeleid.
  • Nooit genoeg integriteit

   Leo Huberts 2 reacties
   Hoewel de aandacht voor integriteit is gegroeid, worden nog veel schendingen gesignaleerd. Tijd voor de volgende fase, stellen hoogleraren Van den Heuvel en Huberts.

  Opinie  Opinie

  • Analyse: Bemiddeling riskant voor defensie

   De afwijzing van Pieter van Vollenhoven als bemiddelaar in de zaak rond Fred Spijkers, lijkt slechts uitstel van executie voor het ministerie van Defensie. Op grond van documenten staat de klokkenluider ogenschijnlijk zo sterk, dat vroeg of laat de rechter hem naar verwachting gelijk zal geven.

  • Kans op strafzaak Spijkers lijkt klein

   Het Openbaar Ministerie vindt dat de gezondheidsdienst RBB ‘valsheid in geschrifte’ heeft gepleegd ten koste van klokkenluider Fred Spijkers. In een poging Spijkers gek te laten verklaren, is volgens Justitie onder meer gerommeld met psychiatrische rapporten. Maar hiermee is niet gezegd dat het ooit tot een strafzaak komt.
  • Een kant-en-klare Kamerbrief die nooit wordt verstuurd? In het dossier rond klokkenluider Fred Spijkers zijn in het verleden wel vreemdere dingen gebeurd. Desondanks roept ook dit incident weer vragen op.

   Mysterie rond Kamerbrief Spijkers

   Een kant-en-klare Kamerbrief die nooit wordt verstuurd? In het dossier rond klokkenluider Fred Spijkers zijn in het verleden wel vreemdere dingen gebeurd. Desondanks roept ook dit incident weer vragen op.
  • Inbreng CDA onderbelicht

   Boudewijn Warbroek 2 reacties
   Is er na Fred Spijkers een tweede Nederlander te vinden over wie zoveel overheidsstukken zijn geproduceerd? En met wie zoveel opeenvolgende kabinetsleden zich in de loop der jaren persoonlijk hebben beziggehouden?
  • Nu Fred Spijkers nog

   Commentaar Boudewijn Warbroek Reageer
   Eindelijk is het kabinet serieus aan het werk met het schadeloosstellen van klokkenluiders. Maar uitgerekend in de langstlopende zaak is een oplossing niet in zicht: Fred Spijkers wacht nog op een doorbraak.
  • Sorry

   Alex Brenninkmeijer, de beminnelijke Nationale Ombudsman, is het een doorn in het overheidcontrolerende oog dat het Openbaar Bestuur alles over de lippen krijgt, maar zelden of nooit het woord sorry. Hij vindt het eerder een teken van kracht dan van zwakte als ambtenaren en politici bij gelegenheid ook eens hun excuses aanbieden voor opvallende fouten.
  • Informatiehonger

   Commentaar Reageer
   Volgens de Wet openbaarheid van bestuur is alle informatie openbaar, tenzij er goede gronden zijn om inzage te weigeren. In de praktijk hanteert de overheid echter een tegenovergesteld beginsel.
  • Trendbreuk

   Commentaar Reageer
   Hoeveel blamages kan het kabinet zich nog veroorloven als het gaat om de zaak rond klokkenluider Fred Spijkers?
  • Klokkenluiders nog vogelvrij

   Commentaar Martijn van der Kooij Reageer
   Was oud-Defensiemedewerker Fred Spijkers maar de enige klokkenluider met wie de overheid een rekening heeft vereffend. Dan zou het jarenlang treiteren van de voormalig maatschappelijk werker kunnen worden afgedaan als een betreurenswaardig incident.
  • Klokkenluiders vogelvrij

   Commentaar Reageer
   Fred Spijkers is niet de enige klokkenluider met wie de overheid een rekening heeft vereffend. In dat geval zou namelijk het jarenlang treiteren van de voormalig maatschappelijk werker kunnen worden afgedaan als een betreurenswaardig incident. Dat is het niet.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!