Advertentie

Raadslid houdt het krap zes jaar vol

Onderzoek van Citisens / Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur onder 880 raadsleden wijst uit dat zeker de helft van de zittende raadsleden gaat voor een nieuwe periode. Twee op de tien raadsleden geeft aan niet meer verkiesbaar te zijn.

26 oktober 2017

Van alle zittende raadsleden komt bijna de helft opnieuw op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Een kwart wil wel, maar wacht op het partijbestuur. Toch houdt een steeds kleiner deel het twee periodes of meer vol. 

Onderzoek van Citisens / Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur onder 880 raadsleden wijst uit dat zeker de helft van de zittende raadsleden gaat voor een nieuwe periode. Twee op de tien raadsleden geeft aan niet meer verkiesbaar te zijn. Verreweg de meesten – 80 procent – zeggen positief terug te kijken op de afgelopen vier jaar. Ronduit negatief over het raadslidmaatschap is krap één op de tien raadsleden. Het meest positief (86 procent) oordelen raadsleden van PvdA-huize. Lokale volksvertegenwoordigers van D66 kijken iets minder enthousiast terug (72 procent positief).

Krap zes jaar
Een steeds kleiner aandeel raadsleden houdt het twee periodes of langer vol,
zo blijkt uit ander onderzoek van onderzoeksbureau Toponderzoek dat werd gehouden in opdracht van Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Op grond van dat onderzoek kan worden becijferd dat de gemiddelde zittingsduur van de 8.931 raadsleden, vijf jaar en elf maanden is.

Lage vergoeding
Onder de zittende raadsleden blijkt grote behoefte te bestaan aan professionalisering. Bij liefst zes op de tien raadsleden leeft blijkens de Citisens-enquête die wens. Breed gedeeld is ook de wens om de vergoeding voor raadsleden te verhogen. Zes op de tien respondenten vinden dat er wel geld bij mag. Die kritiek op de hoogte van de vergoedingen wordt breed gedeeld. Met name voor raadsleden van kleine gemeenten zou die met voorrang omhoog moeten, vindt het algemeen bestuur van Raadslid.Nu. Een klus voor de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Demissionair minister Plasterk heeft bij de aanbieding van de begroting voor 2018 aangegeven een besluit over een verhoging van de vergoeding voor raadsleden uit kleine gemeenten door te schuiven naar het nieuwe kabinet. Raadslid.Nu is teleurgesteld over dat doorschuiven.

Fooi
Er is hoop dat de nieuwe minister die handschoen oppakt. In het regeerakkoord onderstreept de regeringscoalitie de noodzaak van de versterking van de voorbereiding, opleiding en toerusting van raadsleden. ‘Het aanzien van de raad is niet gediend met het beeld dat raadsleden uit kleine gemeenten hun belangrijke raadswerk ­uitoefenen voor minder dan vijf euro per uur’, aldus het bestuur van Raadslid.Nu. ‘Het raadswerk als lekenbestuur is te belangrijk om afgescheept te worden met een fooi waarvoor de gemiddelde jongere niet uit zijn bed komt.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20 van deze week (inlog)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan de Vos / Raadslid
Blijkbaar ben ik dan wel een zeer bijzonder raadslid of met de woorden van Rutte te spreken geen gewone normale Nederlander, maar kennelijk een bijzonder abnormale Nederlander. Ik mocht namelijk vorige maand 35 jaar raadslid zijn in de gemeente Hardinxveld-Giessendam, waarvan 28 jaar fractievoorzitter. En nog steeds doe ik het werk met groot genoegen. Niettemin ga ik a.s. maart 2018 stoppen, om loutere reden van leeftijd (pas AOW-gerechtigd) en om anderen de kans te geven het mooie en verantwoordelijke werk van volksvertegenwoordiger op te pakken. Leerzaam en nuttig.
Mark
Wat ik zie, is dat mensen die vooruit willen, met inzicht en positief denkenden snel de gemeenteraad verlate. En dat de mensen die overdag niets te doen hebben blijven. En dat begrijp ik goed. Als ik bij raadsvergaderingen zit vallen mij 2 dingen op.

Op de publieke tribune zit niemand, tenzij het over geld gaat voor een vereniging. En het geneuzel om niets. Logisch dat er geen goede mensen blijven hangen. Dat is nu een groot probleem en wordt de komende jaren alleen maar groter

H. Wiersma / gepens.
Een beetje roulatie onder de club raadsleden is helemaal niet verkeerd en ze kunnen ook niet, gelet op het beperkte aantal plaatsen, allemaal wethouder worden. Het verhogen van vergoedingen is onzinnig. Raadsleden moeten op hoofdlijnen sturen en vooral in kleine gemeenten moeten ze er voor zorgen dat die gemeenten vanwege de geringe bestuurskracht gaan fuseren.
Advertentie