Advertentie

Nieuwe Europarlementsvoorzitter jong en vrouw

Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43e verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

18 januari 2022
Roberta Metsola

Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43ste verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

Uiterst rechts

Metsola heeft aangekondigd zelf niet meer te stemmen bij de vergaderingen in het Europees Parlement. ‘Dat is een beslissing die de voorzitter kan nemen.’ Die mededeling deed ze op de vraag hoe ze met kwesties als abortus om zou gaan. Daar stemde ze in het verleden immers tegen, terwijl het Europees Parlement juist voor dat recht is. Van de 616 stemmen zou ze naar verluidt ook stemmen hebben gekregen van uiterst recht, partijen die kritisch, sceptisch of cynisch staan tegenover de Europese Unie. Op vragen of dat haar positie zou beïnvloeden, antwoordde Metsola dat de stemming geheim is. Het doet volgens haar niets af aan haar pro-Europese houding. ‘Iedereen die tegen het Europese project is, vindt mij op zijn weg’, zei ze strijdvaardig.

 

Eerbetoon

In haar speech zei ze dat ze haar vorige week plotseling overleden voorganger David Sassoli zou eren door net als hij te staan voor rechtvaardigheid, gerechtigheid, solidariteit en gelijkheid en fundamentele rechten. De Italiaan overleed op 11 januari, net voordat zijn ambtstermijn zou aflopen. In september werd hij in Straatsburg ziek door een longontsteking en naar het ziekenhuis gebracht. Op tweede kerstdag werd Sassoli opnieuw opgenomen, waarna hij overleed door een aandoening in zijn immuunsysteem.  Hij werd maandag geëerd in het Europees Parlement door politieke groepen, de voormalig Italiaanse premier Letta, president Michel van de Europese Raad, en door de Franse president Macron, die hem betitelde ‘als een man van een zeldzame vriendelijkheid, wiens glimlach, visie en idealen breed genoeg zijn voor een continent.’

 

Jongeren betrekken

‘Het zijn grote schoenen waarin ik moet staan’, zei Metsola. Eerder zei ze tegen Binnenlands Bestuur dat ze meer vrouwen en jongeren wil betrekken bij de Europese politiek, en politiek beter wil maken. Tegen de Europarlementariërs meldde ze dat een nieuwe generatie aantreedt. ‘We zijn de eerste Erasmus-generatie en de laatsten van de generaties van Walesa en Havel’, verwijzend naar de Oost-Europese leiders van de democratiseringsbeweging. ‘Wij weten dat gelijkheid van kansen niet hetzelfde is als iedereen hetzelfde maken. We vieren diversiteit in Europa omdat we weten dat dat ons sterker maakt’, waarbij ze ook meldde zich sterk te maken voor emancipatoire bewegingen van vrouwen en de LGBHTI-gemeenschappen.

 

CDA verheugd

CDA-delegatieleider Esther de Lange, die zich eerder ook verkiesbaar had gesteld voor de post van parlementsvoorzitter, is verheugd met de verkiezing van Roberta Metsola. ‘Met Metsola krijgt het Europees Parlement een bevlogen politica aan het roer. Ze heeft laten zien dat je, ook als je jong bent en uit een klein land komt, brede coalities kunt bouwen. En met dit brede mandaat zal Metsola zeker kunnen zorgen voor een krachtige rol van het Parlement op het hoogste politieke en diplomatieke podium. Het was na 20 jaar bovendien hoog tijd voor een vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie